VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
nordfest484-2015

Norrland laddar inför Nordfest

nordfest484-2015
Imorgon, fredag, drar inomhusfestivalen Nordfest igång i Sundsvall – som vanligt i Club Deströyer-gängets regi – med band som TURBONEGRO, BOMBUS, SPIDERS och TOTALT JÄVLA MÖRKER. Rocknytt tog pulsen på arrangören Tobbe Fällström inför helgens stundande festligheter.


Trots att Sundsvall är en relativt liten stad har ändå både Club Deströyer och Nordfest lyckats locka många stora akter genom åren, allt från Watain och Satyricon till Queensryche, U.D.O. och W.A.S.P. – vad tror du att det beror på? Vad är receptet bakom framgången?

– Receptet har rätt många ingredienser, först och främst gäller det att vara realist och visionär i samma paket, där kompletterar vi varandra bra i arrangörsgruppen. Sedan behövs såklart en publik och det har visat sig att Sundsvallspubliken har ungefär lika bra musiksmak som vi själva. Och utöver det behövs bra samarbeten med bokare, hotell, restaurang, studieförbund, ljud- och ljusleverantörer osv. det ger sammantaget ett grymt kontaktnät med bra människor som vill göra bra arrangemang och hjälper varandra istället för att bara se till sig själva.


I år har ni bland annat lyckats få norska deathpunklegendarerna Turbonegro, vad har du för kommentarer och tankar kring årets startfält?
– Vi kör en lite ”rockigare” lineup än vi brukar, uppblandat med Diabolicum, Totalt Jävla Mörker och Vanhelgd som håller den hårdare fanan högt på lördagen. Det känns som vi petat ihop en bra mix av band och genrer, men det är svårt att fylla allas önskan då vi kör 10 akter på två dagar. Vi skulle säkert kunna köra fler band men då blir det där med tråkiga krockar som jag inte gillar och gärna undviker. Jag tror det blir ett otroligt bra ställ i dagarna två.

Vilken av de tidigare bokningarna är du själv mest stolt över? Har ni någon drömbokning, som också känns rimlig?
– W.AS.P. var ju jäkligt kul eftersom det sålde ut ett bra tag i förväg och det är vi inte bortskämda med i den här staden, tråkigt nog har det inte lärt folk att köpa förköp ändå utan man går gärna ”på dörren” vilket är tärande på arrangörsnerverna då man är gubbnervös ända in i kaklet. Det finns en del grejor som vi har ”span” på och som vi lagt ut krokar på men som inte funkat med datum och annat ännu, det gäller att ha tur och timing så att även pengen kan bli den rätta bara. Att nämna namn känns rätt dumt men jag hade hoppats att vi kunnat sätta Twisted Sister innan de lägger av, men de har varit dyrare än vi mäktat med. Dee Snider är lätt en av de fem bästa frontmännen inom hårdrocken. Sjunger bra och är en grym entertainer.

Nu är det ju inte bara du som bokar banden, men om du själv fick fria händer, en kista med guldpengar och en tidsmaskin, vilka fem band skulle vara dina absoluta drömbokningar?
– Oj oj oj, nu snackar vi allvar här. Guldpengar vill ju alla ha så då hade jag nog satt ihop en lineup med Bathory, Darkthrone och Dissection som ”hårda” band. På den ”softare” sidan skulle jag nog sätta Iron Maiden för att dra dit folket och sedan köra norska Artch som support där, deras ”Another return”-platta är grymt bra.

Har du någon särskilt rolig anekdot från tidigare upplagor av Nordfest?
– Det absolut märkligaste var nog när Blackie (Lawless, reds anm.) skulle eskorteras till turnébussen efter WASP spelat. Det var ett krav från turnéledningen att jag och vaktchefen skulle vara med. Ingen ”vanlig” vakt dög utan det skulle vara bossen. Han fick som han ville men klockan hade hunnit bli rätt sent så hela stan hade hunnit gå hem så det såg nog mest rätt fånigt ut när han drog upp halsduken över näsan och så pep vi iväg med stadiga steg mot bussen så hans mjukbrallor fladdrade, utan att ens möta en människa på den tjugo meter stadiga promenixen. Han klarade livhanken…

Om en inte har något bättre för sig i helgen, varför är det värt med en roadtrip till Sundsvall och Nordfest?
– Man kan inte ha något bättre för sig, släpp fredagstacon och lyssna istället på grymma band! 10 st för 495 spänn är billigare än IKEA! Det är så prisvärt att vi egentligen borde höja, haha!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link