VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
d-a-d-band-2013

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med D-A-D

d-a-d-band-2013

Med 50 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien ”Inför Sweden Rock 2015”. Nästa band ut i denna serie är D-A-D. Rocknytts Johan Hagberg fick chansen att ställa några frågor till Jesper Binzer (sång, gitarr).

I hemlandet Danmark är de giganter. I övriga Europa, inte minst Sverige, är D-A-D också högt skattade av rockpubliken. Bandet bildades 1982 med det uttalade syftet att göra rockmusiken rolig igen. Originalsoundet var, med deras egen formulering, cowboypunk. Genombrottsalbumet “No fuel left for the pilgrims” (1989) drog mer åt hårdrockshållet, men utan att kompromissa med partystämningen. Till dato har D-A-D släppt elva studioalbum, senast 2011 års “Dic•Nii•Lan•Daft•Erd•Ark”, vars titel förstås anspelar på bandets ursprungliga namn Disneyland After Dark. De är också kända som ett underhållande liveband, inte minst basisten Stig Pedersen som är berömd för sina udda scenkläder och ännu mer udda, tvåsträngade basgitarrer.


Er senaste platta “Dic.nii.lan.daft.erd.ark” släpptes 2011 och min första fråga är om det är något nytt material på gång?
– Vi turnerade massor efter att vi släppt den plattan för vi visste att vi var tvungna att visa oss och våra fans att vi kunde göra ny bra rockmusik. Redan då visste vi att vi ville fira vårat 30årsjubileum på ett stort sätt. Lyckligtvis fick vi in tre låtar i vår setlist från plattan (“I Want What She’s Got”, “A New Age Moving In” och “We All Fall Down”). Det gjorde att vi blev ännu mer vilda i tanken att fira vårat bands historia och vi känner verkligen att samlingen “Disn30land af30r d30k” är vår senaste platta. Men vi jobbar för fullt just nu med att färdigställa nytt material och vi hoppas att vi kan leverera några nya energiska rocklåtar till Sweden Rock.

Om du får plocka ett av era album så undrar jag vilket du är mest nöjd med?
– Vårt vanligaste svar skulle bli “Everything Glows”, men just i denna stund så känns “Dic.nii.lan.daft.erd.ark” mer som vi är just nu. Vi har spelat en hel del låtar från den plattan sen dess release.

{youtube}ASfVIFUw20Y{/youtube}

Ni har spelat på Sweden Rock tidigare och min undran är om ni har några speciella minnen från tidigare spelningar?
– Det är en viktig spelning och både band och publik är i ett “rocking mood”. Det känns som att människor är ärligt intresserade på den festivalen. Det jag kommer ihåg från Sweden Rock är alla samtal med kollegor backstage. På scen är jag fullständigt inne i det jag gör.

Förra året var era landsmän Volbeat en av huvudakterna på festivalen. Vad tycker du om Volbeat och deras framgångar?
– De är fantastiska människor och framgången de fått har verkligen kommit genom massor med hårt arbete samt fokus på det de gör. De förtjänar verkligen all framgång de fått. Det är roligt för vi startade att göra cowboylåtar och hamnade till slut inom hårdrocken. Volbeat gör tvärtom så man kan undra om det är något vi inte förstått-

{youtube}ZHE0Y8FAujM{/youtube}

Om vi ser in i framtiden lite grann då. Hur länge tror du att D-A-D kommer att existera?
– Och vad är framtiden? D-A-D kommer att fortsätta så länge vi är kapabla att skriva nya låtar.

Slutligen så undra jag vilken Jesper Binzers favoritlåt med D-A-D är?
– Hahaha, det där varierar, men i nuläget är “A New Age Moving In” en fantastisk låt att spela live.

Med detta tackar jag Jesper Binzer för sin tid och förhoppningsvis blir det en spelning utöver det vanliga.

D-A-D spelar onsdag 3 juni 00:00-02:00 på Sweden Stage.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Ghost, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Extreme, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Michael Monroe, Manfred Mann’s Earth Band, Molly Hatchet och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter