misconduct-press2014-484
Foto: Pressbild

Misconduct: ”Man har vänt ut och in på sig själv i 20 års tid”

misconduct-press2014-484
Det värmlandsbaserade hardcorebandet Misconduct tillhör dem lite större namnen i Sverige inom genren. De har bland annat turnerat med tunga namn som Bad Religion och Sick Of It All. I år firar de 20-årsjubileum och väljer att uppmärksamma detta med en Europaturné, för att sedan planera spelningar på andra sidan Atlanten.

misconduct-press2014-484
Det värmlandsbaserade hardcorebandet Misconduct tillhör dem lite större namnen i Sverige inom genren. De har bland annat turnerat med tunga namn som Bad Religion och Sick Of It All. I år firar de 20-årsjubileum och väljer att uppmärksamma detta med en Europaturné, för att sedan planera spelningar på andra sidan Atlanten.

Rocknytts Tobias Andersson träffade bandet timmarna innan turnéns första spelning – där frontmannen Fredrik Olsson berättade om bandets historia och framtidsplaner.

Hur startade bandet?
– Allt började med att jag och några polare hade ett träskigt punkband i Kristinehamn. Vi kallade oss för Zyndicate, Några i bandet ville köra lite mer som Metallica, medan jag ville köra lite mer punk som till exempel Ebba grön, Sex Pistols och Bad Religion. Av en händelse träffade jag och basisten på en kille som spelade gitarr som också gillade de tidigare nämnda punkbanden. Vi började spela tillsammans och trycka upp T-shirts med Misconduct- logotypen i typiska ”collegebokstäver”. Sedan spelade vi in en demo som vi aldrig gav ut, men vi spelade upp den för några polare, och de tyckte att den var bra. Sedan började många i Kristinehamn snacka om den här demon – som de inte ens hade hört, men att många påstod att den var bra. Så vi bestämde oss för att spela in en demo på riktigt som vi gav ut. Folk var peppade inför releasen och jag tror vi sålde flera hundra exemplar av den där kassetten i Kristinehamn. Första spelningen hade vi hösten 1995 på Punkgalan i Kristinehamn.

När släppte ni ert första album?
– Vi skickade sedan runt vår första demo till olika skivbolag i hopp om att få ett skivkontrakt. Bad Taste Records svarade och vi tackade ja till att signa med dem. I december 1996 spelade vi in första plattan ”A Change” som släpptes februari 1997. Hör och häpna – skivan bestod av tio låtar som sammanlagt låg på 13 minuter.

När var er första turné?
– Första turnén var när första skivan släpptes – det vill säga februari 1997. Vi var sex veckor ute på vägarna i Europa och gjorde cirka 30 gig. Det var i länder som Danmark, Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien och Schweiz.

Nu har Misconduct spelat in sju studioalbum och turnerat flitigt i 20 års tid. Vad har varit mest utmanande genom åren?
– Det mest utmanande med att driva ett band är när man tror att alla vill samma sak, men när man efter ett tag märker att alla inte alls vill samma sak. Det jobbigaste är när det blir en konflikt i ett band och folk känner att de måste välja en sida. Man har vänt ut och in på sig själv i 20 års tid och gett 110 procent. När man var ung ville man att alla i bandet skulle offra allt till varje pris för att åka på turné. Men nu när jag är äldre är det lättare att driva bandet på ett sätt som är mer moget, så att man också kan ha ett vanligt liv. I dag måste jag säga att den största utmaningen är att vara borta från sin familj när man turnerar.

Finns det någon speciell milstolpe under era 20 års tid som band?
– Det var helt otroligt när Bad Taste Records ringde och sade att vi hade fått skivkontrakt. Men första Kanadaturnén 1999 var en rejäl milstolpe. Det var första gången vi spelade på arenor med flera tusen besökare. Vi blev plockade till Kanada av ett jättestort bokningsbolag och vi spelade tillsammans med band som AFI och Sick Of It All i utsålda hallar. En till stor händelse var när MTV valde att sända vår musikvideo till låten ”No Boundaries”.

{youtube}JHG3_Z9PLsI{/youtube}

Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi stressar inte med att släppa något nytt album i år. Nu är det 20-årsjubileumet och turnén som gäller.  Men vi kommer att släppa en ep som vi ger ut digitalt och på vinyl. Det blir en låt på varje sida, och det är de två nya låtarna som vi kommer släppa i år. Vi skulle kunna säga att det blir lite av en teaser till vårt kommande album. Personligen tycker jag det är skönt att släppa en skiva vart annat år, men nu börjar jag tycka att det är skönt att släppa en platta vart tredje år, för att man turnerar minst två år efter släppet. Även om fokus kommer att ligga på den nya ep:n så släpper vi två vinylplattor där vi framför akustiska låtar, och det är även första gången vi ger ut något sådant. Men mest fokus kommer vi att lägga på kommande turnéer, då vi efter Europaturnén även ska boka in datum i Nordamerika.

Ni har nu turnerat i 20 års tid. Har ni något speciellt turnéminne ni vill dela med er av?
– När vi var på en Kanadaturné 2002 hade en kille på ett bokningsbolag lovat guld och gröna skogar. Men när vi spelade utanför Quebec hade den här killen noll koll på vad det gällde bokningar. Efter vårt sista gig i Montreal tog han vårt gage som han var skyldig oss och drog. Jag var totalt vansinnig och funderade på vad vi skulle göra. Efter att vi försökt fått tag på honom så återvände vi till backstage-rummet på klubben i Montreal, där såg vi att han hade glömt sin dyra och trendiga jacka som han i början av turnén hade inhandlat. Jag var så förbannad så jag tände eld och pissade på hans jacka, samtidigt som förbandet fotade och filmade – och som hämnd valde vi att använda en av fotografierna på mittuppslaget till albumet ”10 years of…”.

{youtube}TOKjHBiZLt0{/youtube}
{youtube}oxYMei0UxR0{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER