VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
supralunar-video484

Intervju med Petri Tuulik (SUPRALUNAR)

67 Shares

supralunar-video484
Supralunar är ett band från Stockholm och jag fick för Rocknytts räkning ställa lite frågor till sångaren och gitarristen Petri Tuulik. Vad jag fick för svar kommer jag att delge er nedan.

För det första så är jag lite nyfiken på historien kring bandet Supralunar.
– Bandet existerade redan tidigt 00-tal med en annan basist och trummis. Vi var lite “up-and-coming” i Stockholm i början av 00-talet, men den sättningen gick i graven 2004. Därefter låg bandet nere till 2009 då Jojje (basist) knackade mig på axeln på väg ut från ett gig på Debaser. Han frågade mig om jag var Petri från Supralunar? Han hade sett spelningar med den gamla sättningen och han hade dessutom tyckt väldigt mycket om det. Vi började prata och det visade sig att han spelade bas, att vi bodde väldigt nära varandra, att vi båda var sugna att spela i band igen och att vi delade musiksmak i mångt och mycket. Några månader senare hittade vi via annons trummisen Johann Enoksson och det klickade direkt musikaliskt. Sedan dess har vi spelat en hel del live, gjort 3 videos, släppt EPn “Unzip To Rock” och jobbat på plattan “A New Hope” som nu äntligen finns ute i butik.


Jag har lyssnat igenom den nya plattan ett antal gånger nu och det slår mig att jag har svårt att placera in er i ett specifikt fack. Vilka är era influenser?
– Tack så mycket. Det tar vi som en komplimang även om jag personligen alltid har tänkt att vår musik ska sorteras under “hårdrock” i skivaffärerna. Även om betoningen av musik med distade gitarrer av något slag är influenser så har vi en ganska så bred musiksmak. Sen tycker inte jag att det man lyssnar mest på behöver lysa igenom som influenser. Jag gillar t.ex Motörhead och Rancid väldigt mycket, men jag vet inte hur mycket det märks i låtskrivandet. Vi får ofta höra att det händer väldigt mycket i våra låtar och jag tror att t.ex Iron Maiden har satt en grund för någon slags “meckighet” som blivit applicerat på 3 minuters rock’n roll-låtar. Aerosmith, The Police och Beatles är nog exempel på band som på något sätt satt spår för det vi gör.

{youtube}iRIMfsRlO_c{/youtube}

Musikklimatet 2014 ser lite annorlunda ut mot 70 och 80-talet när nedladdning av musik inte ens var påtänkt. Det skickades inte heller filer genom cybervärlden utan man köpte den musik man ville lyssna på. Hur ni som band på detta? Hyser ni samma agg mot nedladdning av musik som t.ex Metallica gjorde när de stämde Napster?
– Nej, absolut inte. Som jag ser det så är CD-skivan en större bov i sammanhanget. Då utökades speltiden på plattorna och det är alltid svårare att hålla en hög kvalitet i 68 minuter jämfört med 39 minuter. Det känns som skivbolagen blev med fokuserade på hitsinglar i stället för att släppa en bra platta som helhet. Musiken blev helt enkelt sämre och mindre värd att betala för. Även om jag låter som en gammal stofil så tycker jag äldre skivor är betydligt jämnare om man ser till helheten. Jag har nyligen fått upp en vinylspelare i hemmet igen och jag lyssnar oftare nu på en hel platta än att som på Spotify hela tiden hoppa mellan olika låtar.

Om vi tittar på den närmaste framtiden. Hur ser den ut? Blir det t.ex några livespelningar?
– De närmaste veckorna blir det lugnt eftersom storken besökte vår trummis natten efter att plattan släpptes. Snart är vi dock på banan igen och självklart ska vi spela live. I somras gjorde vi festivaldebut på Skogsröjet och det gav helt klart mersmak. Första spelningen efter barnafödandet blir i Stockholm den 19/12″.

Du har precis som mig små barn och jag känner att mitt recenserande/skrivande blir väldigt mycket förlagt till nattetid. Blir det samma för dig? Hur påverkar det bandet att du har familj? Hur ser det ut med barn och familj för de övriga två i bandet?
– Vi har alla familj och barn och det kommer märkas på vår nästa platta. Den kommer att vara starkt influerad av Pippi Långstrump och signaturmelodin till Fåret Shaun. Allvarligt talat så går det ganska bra även om vi skulle önska att vi kunde repa mer än vi gör.

{youtube}qJ5ZcOuw2d0{/youtube}

Du skriver alla låtar och du har även producerat plattan “A New Hope”. Blir du ett kontrollfreak i studion eller bollas det ideér mellan alla tre?
– Ofta är låtarna ganska genomarbetade redan under skrivprocessen och fulla med små saker som vår trummis Johann kallar “Petritesser”. De är ofta rätt viktiga för att få ihop låten till en början. Sen när det sitter kan man släppa det mer fritt. Jag hamnar nog tyvärr rätt högt upp på kontrollfreakskalan, men det är inte diktatoriskt utan visst diskuterar vi vad som funkar bäst.

Till sist Petri så vill jag att du nämner tidernas bästa platta och tidernas bästa låt?
– Eftersom vår platta är så ny och inte fått stå emot tidens tand ännu så säger jag “Powerslave” med Iron Maiden och kanske mindre förutsägbart “Efterlyst” med Daddy Boastin.

Och med det så tackar jag Petri Tuulik för att han tog sig tid att svara på mina frågor.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter