VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
empire21logo484

EMPIRE 21: “Vi tar lyssnaren på fullt allvar, vi gör vårt yttersta för att leverera på alla plan och väcka tankar….”

empire21logo484
Den 28 november släpper detta Jönköpingsbaserade band sitt självbetitlade debutalbum i egen regi. Bandet är Empire 21 och är centrerat kring CJ Grimmark som många av oss mest förknippar med bandet Narnia.

Skivan är producerad av riksbekante Tobias Lindell (H.E.A.T och Mustach etc.) och innehåller elva låtar som skapats utan en deadline. Rocknytt fick chansen att diskutera kring plattan, det sena sångarbytet och mycket mer i denna öppenhjärtiga intervju med CJ.


Hur känns det nu att äntligen skivan når fansen? För det har ju dragit ut lite på tiden eller hur? Varför?
CJ: Det känns fantastiskt kul och det blir väldigt spännande att få höra lite reaktioner på plattan framöver. Låtarna har ju arbetats fram under en längre tid och hela processen har ju varit lite speciell. Inte minst för att vi är ett helt nytt band som ska hitta vår väg, vårt sound och approach till det mesta.

Ni har hållit på med denna skiva i flera år. Vad beror det på och tappar man inte suget under resans gång?
CJ: Det finns ju naturligtvis alltid tidpunkter då man är mindre fokuserad, men då får man också chansen att vila lite för att sedan återvända till jobbet med ny energi och inspiration. Vi jobbade ju inte mot någon särskild deadline och jag upplever nog att vi levererat en skiva som känns levande och håller rakt igenom. Gött är det.

Bland annat så hoppade sångaren Germán Pascual, som sjöng på första videon  och som jobbat med dig tidigare i Narnia, av. Berätta lite om det.
CJ: Precis, så var det ju också. All sång spelades in med Germán, och inte nog med det – plattan mixades dessutom klart av Tobias Lindell. Germán’s avhopp skedde som resultat av en gemensam överenskommelse mellan oss och honom. Vi hade så stora olikheter att vi kände att den valda men svåra vägen var den enda möjliga. Där och då var ju framtiden lite oviss, förstås. Vi hade spenderat enormt mycket tid och pengar på skivan och tänkte att vi skulle släppa den med Germáns sång och sedan eventuellt försöka hitta en möjlig ersättare. Dock visade sig alla bolag, agenter och branschfolk överlag fullständigt döma ut tanken på att man skulle kunna släppa en platta där sångaren inte längre fanns med.

{youtube}4-qbHWBHuBo{/youtube}

Ricard Hulteke är ersättaren bakom mikrofonen. Var hittade du honom och vad tillför han till Empire 21?
CJ: Ricard hade jag varit flyktigt bekant med sedan slutet av 90-talet. Han är en grym soul- och gospelsångare som aldrig hade funderat på att sjunga hårdrock, och dessutom en grym personlighet. Vi hade fått lite tätare kontakt under de senaste åren och när jag av en tillfällighet berättade om Empire 21 och situationen med sångare så utbrast jag plötsligt: ”Kanske borde du testa, Ricard?” Efter det stod vi och skrattade åt hela situationen en stund varpå vi bestämde träff i studion för en audition och på den vägen är det.

Ricard har helt grymma kvaliteter som saknas i de flesta metalband, menar jag. Han har inte bara kraften och rivet utan han har även med sin soulbakgrund specifika kvaliteter som jag är förtjust i.

Jag har läst någonstans att ni gjort albumet som ska fylla ett tomrum i dagens musikscen. Vad syftar du på då lite mer ingående?
CJ: Dels har vi nog, enligt vad vi själva tycker, en musikalisk blandning som känns som vår egen. Musiken är riffbaserad och organisk men inte för den skull primitiv. Vi håller de musikaliska och tekniska prestationerna högt även om låten alltid är i centrum. Ricards sång har ju som sagt mycket soul i sig, och det är ju något som gör vårt sound lite unikt.

Textmässigt så tror jag också att vi kommer att sticka ut, oavsett vilka sammanhang vi hamnar i. Texterna är starkt präglade av vår gemensamma kristna tro, men förhoppningsvis i avsaknad av klyschor. De är fyllda av allt ifrån samhällskritik till personliga funderingar där man sticker hål på den ”förträfflighet” som många tyckt att kristna gjort sig skyldiga till att hävda.  Vi är absolut inte ute efter att vända kappan efter vinden, tvärtom. Men man kan ju delvis förstå delar av den bild av kristna som målats upp.

Om man jämför med till exempel Narnia så känns Empire 21 betydligt mörkare och mer allvarsamt. Stämmer det och varför?
CJ: Hmm…det är nog mest omslaget som är mörkt, haha.  Men visst, texterna belyser sådant som vi tycker är viktigt. Ibland kan det kanske låta mörkt, men det finns också mycket hopp.

Hur skulle du jämföra Empire 21 med tidigare skivor du gjort?
CJ: Det finns väl en del släktskap med en del av de plattor man gjort tidigare, särskilt de senaste tio åren. Denna utmärker sig nog som en av de rent musikaliskt ”rakaste” plattorna, som jag nämnde tidigare. Jag tror helt ärligt att denna har starkast kommersiell potential av dem alla. Det gäller bara att vi lyckas få folk att provlyssna den.

Vad syftar bandnamnet på?
CJ: Detta är något som vi kommer låta er fundera över även fortsättningsvis.

Ni har valt att släppa skivan i egen regi. Varför och är det inte mycket krävande i dagens medieklimat om man ska lyckas?
CJ: Tja, idag är ju allt helt annorlunda än för 10-15 år sedan. Ska jag vara helt ärlig så har förändringarna inte lett till det bättre. Branschen utarmas av streamingtjänster som ger katastrofal ersättning. Det kan låta tjurigt och bittert, men det är vad jag anser vara sanningen. Detta med streaming kan ju se trevligt ut utifrån i och med att all musik är så tillgänglig. Tekniken är lysande men man behöver verkligen se över den ekonomiska biten. Den lilla kakan som finns behöver vi själva om vi ska kunna göra en uppföljare samt slicka såren efter produktionen. Det enda rimliga sätt vi såg, det var att helt enkelt att själva bli skivbolag. Vi får hjälp med distribution och PR av Ulterium Records som vi inlett en bra relation med. Så vi har skräddarsytt vad vi känner är en bra lösning för alla inblandade.

{youtube}JsMKG1jOp7c{/youtube}

Vad är det som gör Empire 21 speciella i mängden av melodiska metalband och vad är er bästa tillgång?
CJ: Dels har vi ett album sprängfyllt med en enorm spelglädje och låtar som vi är stolta över, men så har vi också något att säga som inte så otroligt många metalband säger. Vi tar lyssnaren på fullt allvar, så vi gör vårt yttersta för att leverera på alla plan och väcka tankar som vi tycker är viktiga och aktuella.

Vad kommer ni göra efter släppet. Blir det spelningar etcetera?
CJ: Just nu är ju själva släppet i fokus, men det kommer absolut att bli spelningar. Vi diskuterar det just nu så inom en överskådlig framtid har vi nog lite spelningar inplanerade.

Hur kommer det sig att valet av producent föll på populäre Tobias Lindell? Och vad är ni mest nöjda med?
CJ: Tobias är grym, så därför anlitade vi honom. Jag har verkligen gillat hans produktioner med Mustasch och Europe. Vi var mycket glada när vi fick med honom på tåget. Han har en förmåga att få maximal kraft i mixen men samtidigt behålla det jordiga och organiska i inspelningen. Det låter aldrig sterilt och tråkigt.

Tack för att du tagit dig tid och grattis till ett bra album. Några sista uppmaningar till Rocknytts läsare?
CJ: TACK för att ni tog er tid att läsa, – och missa för tusan inte att kolla in vår platta!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter