VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Mikkey Dee: “Jag ringde på en tisdag och på torsdagen ville hela Sverige boka Mikkey Dee and Friends”

Förra året gav sig allas vår favorittrummis Mikkey Dee ut på de svenska vägarna för att högtidlighålla Motörheads ikoniska status. Succén var självklar och nu är det dags för en ny runda.

Mikkey Dee är sitt vanliga glada jag när vi hörs av en vanlig vardagsmorgon. Han är hemma på västkusten och har just kommit in, ber att få ringa upp och käkar lite soppa medan vi snackar. Numera sitter han ju bakom trummorna i Scorpions, eller “Skorporna” som han kallar dem. Hur är det till skillnad från att banka skinn i Motörhead?
– Det är väldigt liten skillnad och samtidigt stor, om du förstår vad jag menar. De är tyskar, Motörhead var ju britter (ja, jag är ju svensk men annars).

Han fortsätter:
– Likheten är att det båda är gamla rutinerade band som vet vad de vill. De har en stil som de värnar om och aldrig viker av ifrån. Ibland kände jag att de var lite begränsande när Motörhead skrev nya låtar och var i studion. Egentligen brydde vi oss lite om vad folk tyckte. Vi ville göra och gjorde de plattor som vi gillade sedan är det kul att fansen gillar dem.

Att projektet “Mikkey Dee and Friends” handlar om att hylla Motörhead, Lemmy och rock n roll går inte att ta fel på.
– Det här är mitt sätt att låta publiken och fansen höra Motörheads musik. Vi är tre killar, William Dickborn (gitarr), Viktor Skatt (bas och sång) och sedan jag. Att jag har spelat i Motörhead 25 år är bara en extra bonus, skrattar han.
– Under dessa 25 år så spelade vi “Ace of Spades” på varje spelning, ibland två gånger till och med. Lemmy var ganska trött på den så vi öppnade med den för att liksom bli av med den. Dock fattade inte folk att vi redan spelat den så vi kunde få köra den igen, minns Mikkey.

Nu är det dags för en sväng igen med början den 23 februari på Arbis i Norrköping, dagen efter på Kollektivet i hemstaden Göteborg. Sedan kommer det mera, både i Sverige men även övriga Norden får en dos gammal god Motörhead-rock n roll.
– När jag kontaktade Martin på Concerts Alive trodde jag nog inte det skulle vara ett så massivt intresse för detta. Jag ringde på en tisdag och på torsdagen ville hela Sverige boka “Mikkey Dee and friends”. Jag hade på min höjd trott på en helg här och där.

– Jag har ju egentligen inte tid med detta för “Skorporna” har mycket på schemat. Men det gensvar vi får ute i landet är brutalat rörande. Den kärlek som finns för Lemmy och Motörheads musik är svår att greppa men jag fattar det när man möter publiken. Motörhead var på många sätt unika med unika personer i bandet. En del av crew:et var med från start till slutet. Till och med en gitarrtekniker som fick sparken blev kvar.

– Jag frågade Lemmy en gång var alla dessa knäppskallar kom ifrån men han svarade bara att “de verkar hitta oss” och jag tror det är samma sak med musiken. Vi hittade inte en publik, den hittade och hittar oss.

Mikkey Dee tar plats i ett band. Så är det i Scorpions och så var det i Motörhead.
– Jag sa till Phil, Lem och Wurtzel att vi måste repa men det var de inte intresserade av. “Vi har spelat de här låtarna i femton år” men till slut gav de med sig och sedan var det Lemmy som drev på och ville repa även när vi inte behövde, menar Mikkey och bekräftar där med också att det var han som fick Motörhead att börja låta låta bra men ruffigt.

Mikkey berättar att Lemmy började bli dålig runt 2012.

– Han som aldrig ens varit förkyld blev plötsligt just det, han kunde hosta och frysa. Men på sätt och vis dog han i rätt tid för den här världen och de här med woke och allt sånt var inget han skulle uppskattat. Han hade en typisk brittisk och svart humor med allt vad det innebär. Vi var som en familj och jag saknar honom än idag. Hans klokskap, hans sätt att se på livet. Hade alla varit som Lemmy så hade det inte varit några krig.

Det har riktats kritik mot att man hittar Motörheads ikoniska logga på en lång rad produkter men Mikkey vill vara tydlig här.
– Det här med dryckerna var det något som Lemmy jobbat hårt och länge för och något han verkligen ville. Vi följer bara hans vilja och vision. Sedan får vi hundratals förfrågningar varje år. Vi säger nej till 99 procent av dem men kommer det något som känns kul så varför inte…
– Ibland så verkar det inte som om Motörhead inte ska få tjäna några pengar och det tycks en massa om det vi gör och sätter vårt namn på. Dessvärre kanske tyckarna inte alltid har hela bilden…

 

Mikkey är en trevlig kille. Ta tillfället i akt och gå på ett gig och ställ alla de där frågorna du alltid undrat över då varje gig även innehåller en frågestund.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER