VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
breitenhold-rockarollas484

Ced från Breitenhold och Rocka Rollas går igenom de nya skivorna, låt för låt!

breitenhold-rockarollas484
Om drygt en vecka är det dags för Sandvikensonen och multiinstrumentalisten Cederick ”Ced” Forsberg (gitarr, sång Mortyr, Blazon Stone) att släppa en dubbelmacka. Medan Breitenhold är en ren soloplatta där Ced spelar vartenda instrument själv så är Rocka Rollas tredje fullängdare den första under en riktig bandflagg. Rocknytt bad Ced att guida oss genom de båda plattorna.


Breitenhold ”Secret Worlds”

Time is Gone: Den här låten gjordes faktiskt till Rocka Rollas innan Breitenhold-projektet ens var påtänkt. Men när jag sedan fick för mig att starta ett riktigt enmansprojekt, efter att ha förstått att jag kunde sjunga, så hann jag slänga in den här på soloprojektlistan istället. Sak det samma egentligen, den hade låtit exakt likadant oavsett i vilket band den hade hamnat.

Hour of the Dead: Jag hade inte gjort någon zombielåt till plattan men kände givetvis att jag behövde en. Alla plattor behöver en zombielåt, eller? Den här knåpade jag snabbt ihop under själva inspelningsprocessen. Den coolaste delen är helt klart riffet som kommer efter den andra refrängen. Det innan solot. Det är jag extra nöjd med.

Neversleeping Nights: Det här är en liten instrumentalare helt enkelt. Varken mer eller mindre. Jag ville ha lite atmosfäriskt ”jox” på den här skivan och då passade sig det här stycket extra bra.

Thunderstorm Arise: Den här var faktiskt skriven till Rocka Rollas den också. Den härstammar från samma veva som jag höll på med plattan ”Metal Strikes Back” (2013) faktiskt. Den hade kunnat vara med på den skivan men så blev det inte och nu ett par år senare är det i stället en Breitenhold-låt. Den här låten var för övrigt sjukt jobbig att spela in. Varför? För jag hade inte sovit under natten innan och jag var extremt stressad över att få klart alla låtar. Jag åkte iväg till repan utan att ens ha ätit frukost innan – den var den sämsta idén någonsin! Det svartnade för ögonen och jag höll på att svimma flera gånger när jag spelade in den. De höga tonerna gav mig en sådan huvudvärk att jag höll på att avlida. Men jag var tvungen att göra klart skiten, kosta vad det kosta ville. Sedan märks det ju inte på inspelningen att jag mest satt och såg helt förstörd ut mellan tagningarna.

Secret Worlds: Den här låten är faktiskt någonting riktigt ovanligt för att komma ifrån mig.Den handlar nämligen lite om mig själv. Eller ja, lite om det liv jag vill leva, så att säga. Tanken på att få bo någonstans bortanför alla idiotiska människor. Att bara leva mitt liv och spela musik med mig själv någonstans ute på vischan. I och för sig har jag en flickvän, men både hon och jag vill samma sak. Sedan vill jag så klart också spela med mina band, men i alla fall… Jag gjorde texten lite mer ”poetisk”, eller vad man ska säga. Jag är ingen lysande textförfattare, men den här är jag fan riktigt nöjd med. Dessutom illustrerar jag lite det jag gillar att göra med tonvis av gitarrmelodier och solon i mitten av låten.

One Last Farewell: Samma sak gäller här som i ”Neversleeping Nights”, även om jag måste säga att jag tycker den här biten är fan så mycket bättre än den första instrumentalaren.

To The Battle Far Beyond: Den här skrev jag också till Rocka Rollas. Straxt innan jag kom på idén med Breitenhold. En rätt basic låt utan mycket att tillägga. Men sådana kan vara bra de med.

The Windhorse Knight: Den här låten var jag bar ”tvungen” att göra då jag hade haft låttiteln i diverse idémappar under en längre tid. Den var bara så ”wimsical” och snygg på något vis. Låten i sig är helt okej den också. Dock var det en av de första låtarna som jag spelade in sång på till den här plattan. Jag var fortfarande ingen höjdarsångare vid det laget och tyvärr hörs det.

Guardians of the Black Castle: Det här är den första låten jag någonsin spelade in power metal sång på. Då hade jag ändå bara sjungit ett par månader eller så innan. Jag tycker ändå att den blev jäkligt bra, förutom lite småmissar här och där. Låten i sig är rätt cool den också. Den skrevs faktiskt till Breitenhold för jag var så jävla pepp och bara var tvungen att göra en speed metal-dänga med en väldig massa dubbeltramp.

Legions of Breitenhold: Den här är väl lite av den där obligatoriska kampsången. Den skrev jag faktiskt jävligt fort medan jag spelade in skivan för jag kom på: ”Ja just fan, jag måste ha med en episk avslutare!”. Så jag knåpade ihop denna ganska snabbt. Flöjten i mitten försökte jag faktiskt spela in med riktig flöjt, men tyvärr saknades en av tonerna på flöjten så jag kunde inte spela in den på riktigt. Jag fick i stället resorta till en midi-flöjt som låter jävligt fånig men låt gå för den här gången. Men jag måste införskaffa fler folkmusik-instrument för dem är fan så kul att lira på.

Thunderstorm Arise: Här medverkar plattans enda gäst, Marta Gabriel från Crystal Viper. Jag blev kontaktad av henne tidigare angående lite saker om ett eventuellt samarbete och så vidare. Dock ledde inte det någonstans. Men jag fick i alla fall till den här låten som jag tycker är jäkligt cool. Jag gillar Crystal Viper som fan så det var riktigt kul att få med Marta på ett ställe.

 

I övrigt kan jag väl säga att sången är det jag skulle kunna förbättra mest på plattan. Speciellt då inför den här plattan nyss hade kommit på mig själv med att sjunga ganska bra och sedan bara gjort det i ett par månader. Ibland spelade jag in sången till två eller tre låtar per dag bara för att hinna med allting. Då jag inte hunnit lärt mig hur man tar hand om rösten på bästa sätt ännu så märks det i resultatet. Sången på Rocka Rollas nya platta är milsväga bättre. Men annars är det här en rolig skiva som jag är jävligt stolt över. Speciellt då det är min första riktiga soloskiva. Nästa Breitenhold är ungefär klar till 50 procent redan och kommer att bli en riktig jäkla monsterplatta!

 

Rocka Rollas ”Guardians of the Oath”
The Gathering (intro): Självklart behövde plattan ett atmosfäriskt litet intro. Denna snutt gjorde jag bara ett par dagar innan deadline för att skicka in skivan till skivbolaget Stormspell. Jag hade gärna byggt på den lite extra om tiden funnits, men vad fan… Ett snyggt intro är det, det lär jag säga.

Curse of Blood: Den här låten har funnits ganska länge med Rocka Rollas, men bara fram till refrängen och inte längre än så. Men en dag bestämde jag mig för att ”nu måste jag få den klar”. Jag tog ett krafttag och fick till den hittills brutalaste Rocka Rollas låten! Det märks också att jag har blivit mycket säkrare sångmässigt. Men det gäller för alla låtarna på Rocka Rollas-plattan så det behöver jag inte ta upp igen.

The Road to Destruction: Den här låten skrevs i samband med inspelningarna och jag kan nog säga att det är min favorit på skivan. Men ja, vad fan. Det är en simpel speed metal-dänga, det finns inte mycket mer att tillägga. Eller jo förresten, Emil spelar ett helt jävla galet solo i mitten av låten.

Firefall: Det här är också en jäkligt gammal låt. Den har bara inte blivit inspelad förrän nu då jag hela tiden tyckt att den varit lite för ”rockig” för att passa in bland dom andra mer episka och fantasy-betingade låtarna. Men vad fan, nu med den här texten så passar den bra in som en motpol mot resten av skivan. Speciellt då allting annat på skivan är bara är snabbt eller skitsnabbt.

Darkheart: Den här låten skrev jag efter att ha glott på en internet-snubbe vid namn Nostalgia Critic. Det han gör är att såga gamla skräpfilmer, bland annat Carebears 2! Skurken där kallas för Darkheart och är en skepelseskiftande demon som vill fånga krambjörnarna. Jag fick direkt idén att helt enkelt göra honom ännu mer ondskefull och göra en riktig jävla dunderlåt av det hela. Egentligen ligger den här låten för lågt för mig att sjunga men jag fick till det ganska bra ändå till slut. En sidonotis är att vi faktiskt provade ut LG Persson (The Storyteller) som sångare en stund innan jag insåg att jag faktiskt kunde sjunga själv. LG spelade in en version av den här låten som är helt fantastiskt bra. Jag kan inte sjunga den låten bra live så vi kommer helt enkelt bjuda in LG varje gång vi lirar någonstans och han finns i närheten. Allt bara för att vi ska kunna lira den här biten live. Så kan det vara.

A Wave of Firestorms: Den här låten skrevs i samma veva som dem låtar som är på Breitenhold-plattan. De som jag paradoxallt nog skrev till Rocka Rollas egentligen. Låter det rörigt? I alla fall, denna kändes för ”snäll” och trallig för att hamna på Breitenhold så jag tog med den till Rocka Rollas i stället. Den är fan på gränsen till regelrätt ”happy metal” i Freedom Call-klass. Men jag tycker faktiskt inte den är så dum ändå.

With Fire and Sword: Det här är också en jäkligt gammal låt som bara inte spelats in förr. Den är nog ännu äldre än ”Metal Strikes Back” till och med, tror jag. Att just Janne Stark gästar? Det är en jäkla kul grej faktiskt. Vid ett tillfälle satt jag och skrev ned en massa gamla obskyra band och låtar jag kunde tänka mig spela in covers på. Band som Sound Barrier, Gravestone, Iron Cross, Abbatoir. Men också Overdrive och i synnerhet låten “Dream Away” Ett par dagar senare skrev Janne Stark ett mail till mig om att han ville ha med Rocka Rollas i sin bok ”Encyclopedia of Swedish Heavy Metal”. Det ena ledde till det andra och han undrade i fall inte han kunde få lägga en soloräka på någon låt.

The War Of Steel Has Begun: Denna låt skrevs under inspelningarna då jag kände att jag behövde en låt som bevisade att vi kommit igång med bandet på riktigt. ”Nu jävlar är vi på krigsstigen”, liksom! Dessutom är det en av dom sista låtarna som jag lade sång på. Det visar hur mycket jag lärt mig under inspelningens gång. Rejält utökat sångregister, bra tonsäkerhet och allt sådant där. Jag vet, det låter jävligt självgott att säga så men det är fortfarande knäppt att jag inte trott på mi själv som sångare tidigare.

Guardians of the Oath: Den här låten var skriven till den numera lite ”mystiska” skivan Celtic Kings med vår förmodligen mest populära låt ”Riding Wild”. Det sades att plattan skulle släppas i år men så blev det inte. Men det kommer att hända, det kan ni vara så säkra på. Men inte i samma form som tidigare. Men mer om det senare.  Den här låten är en riktig höjdare från den skivan. Egentligen är det bara klassiskt Running Wild rövsparkar-dubbelkagge-röj med en jäkla catchy refräng.

Kingdom of Madness: Magnums original är en av mina absoluta favoritlåtar någonsin och jag kunde inte låta bli att speed metalifiera den till den här skivan. Det kändes som en kul grej att göra och covern blev förvånansvärt bra enligt mig. Kanske sämsta sånginsatsen på skivan dock. Men den gjordes rätt snabbt för att få det överstökat, typ. Det var inte långt kvar till deadline heller och vi hade andra låtar vi behövde bli klar med som kändes viktigare.

 

I allmänhet så är jag jäkligt nöjd med plattan. Den visar inte direkt på någon utmärkande låtskrivarframsteg med Rocka Rollas. Nej, det är lite som första skivan men i vackrare skrud. Simpel kick ass, speed metal. Dock med jäkligt episka refränger!

Nästa Breitenhold skiva blir som sagt var mycket mer storslagen. Den tredje skivan kommer att bli rentav bombastisk! Rocka Rollas fortsätter i samma riktning med, så räkna med fler coola grejer framöver också.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link