VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
ludvig turner

Ludvig Turner om att vara rocksångare i Idol: ”Jag har inga problem med att vara ett svart får”

ludvig turner

I dagarna samtalade Rocknytts skribent Jesper Bergkvist med Idoldeltagaren, tillika Reach-gitarristen Ludvig Turner om hur det är att vara hårdrockare i ett popprogram.

Han gled in på ett bananskal i årets säsong med hjälp av TV4Play-biljetten och hamnade direkt med i Topp12. Då han inte varit med i tävlingen från säsongens start som de andra så har han inte haft samma chans som övriga deltagare att bygga upp en fanbase då de fått betydligt mer tid i rutan och detta har sedermera resulterat i att han pendlat mellan att sitta säkert i programmet och att vara den sista som går vidare. Han tror att det är många rockfans som missat att det ens finns en sångare med i årets säsong som sjunger Aerosmith och Bon Jovi då det fortfarande är tabubelagt att nämna Idol och hårdrock i samma mening. ”Det är oprettigt att vara med i Idol som rockmusiker – det är ingen hemlighet, men ge det en chans, kolla en fredag!” säger han.Tidigare var du enbart gitarrist i Reach, hur kommer det sig att du sökte till Idol som ensam sångare?
Jag har ju aldrig planerat att söka eftersom att jag egentligen inte är någon sångare, jag har väl mer tänkt när jag kollat på Idol att ”fan vad fett det hade varit att få gå upp på den scenen och dra av ett gitarrsolo inför hela svenska folket”. Tänker man ett steg längre så känns det konstigt att någon skulle komma och köra gitarr i Idol och det är väl så det har sett ut. Men sen så presenterade morsan mig för TV4play-biljetten när programmet redan hade börjat, att man under två dagars tid kunde skicka in ett klipp och jag hade druckit några bärs och tänkte att jag skickar in ett klipp och ser vad som händer, men jag var ju sjukt skeptisk. Jag har ju inte sjungit tidigare utan tog tag i det i början av året för att kunna köra i Reach och göra trubadurspelningar för att få lite mer deg. Det var ganska spontant egentligen och Idol är ju ganska oprettigt för en rockmusiker, det är ingen hemlighet. Men det är en sjyst möjlighet om man vet vad man vill göra och har en plan.

Annons:


Vad tycker de andra i Reach om att du är med i Idol?
De är ju glada för min skull, de har varit jävligt stöttande men det är ju så klart tråkigt för alla i Reach att det blir lite som ett stopp. Men nu har vi kunnat spela in och vi jobbar med en ny singel och har börjat snacka med en samarbetspartner om att starta igång Reach på riktigt. Vi har till och med bokat in lite sjysta gig, eller ja, managementet som vi pratat med då alltså. Vi har allt planerat, men jag tror att det är det som gör att det är ganska lugnt för dem; att de känner ingen stress, de vet att jag kommer tillbaka och hela Idolsäsongen tar ju slut den 5:e December och då är det över.


Tror du att din möjlighet till att bygga upp en fanbase varit sämre då du kom in i slutskedet av tävlingen?
Jo, så är det ju självklart. Tittarna har ju sett de andra deltagarna måndag, tisdag, onsdag i flera veckor innan jag kom med och det har ju märkts nu när jag hängt löst hälften av gångerna jag varit med haha. Jag har känt så och även de som följt de som åkt ut nu har känt att jag kom från ingenstans och tog deras plats fast än att de varit där i flera månader. Det är klart det är så, men jag har inga problem med att vara ett svart får. Men det märks, jag kom sist in och jag har minst följare men jag har fått jobba igen det i efterhand.

Om vi återgår till det här med att det inte är riktigt accepterat inom rockvärlden att vara med i Idol, upplever du att det är lite tabu över det hela eller börjar det bli mer accepterat i och med att Jay Smith och Erik Grönwall (H.e.a.t) varit med och faktiskt vunnit tävlingen?
Jag tror att det hjälper, men det har ju återigen lite att göra med vad man gör och hur man tacklar det själv, vilka låtar man väljer.. man får bara så många låtar att välja på och förra veckan blev jag tvärsågad när jag körde Kent och så kan det gå ibland, alla gillar inte det. Hade jag fått välja ett annat svenskt band kanske jag hade kört någonting med Europe men det var det som fanns liksom. Men när jag har fått tillfälle, typ som med Bad Romance, att köra min egen grej och fått visa att det är det här jag håller på med så fattar tittarna att ”det här är hans grej och det här kan vi gilla honom för” och då kan det bli accepterat och det har blivit accepterat av de rockfans som följt mig sedan tidigare men jag tror att de hade hoppat av om jag sålde ut mig och körde Aviciis version av ”Wake Me Up”. Men Jay Smith och Grönwall har öppnat upp dörrarna för hårdrock i Idol och nu kommer en till att göra det.


Men du tycker fortfarande att rockmusik överlag är underrepresenterat i Idol och TV?
Idol är ju ett popprogram, men jag tycker att rocken förtjänar en plats och det finns en publik för det också. Jag kan tänka mig att det är kul när jag kommer upp med gitarr och kör hårdrockssolon och rockar den grejen, det har ju inte riktigt gjorts så mycket förut i Idol och det kan vara kul att kolla på för en hårdrockare. Det är lite så jag tänker och det är det jag vill göra.


Är det något du skulle vilja säga till alla de hårdrockare som ännu inte sett dig uppträda nu i Idol?

Ja, alltså som hårdrockare själv har jag inte kollat så mycket eftersom att det inte funnits någon akt som tilltalat mig, men ge det ett försök och kolla en fredag för att så ofta som jag kan kommer jag ha gitarren med mig och får jag göra en rockversion av en låt så kommer jag göra det. Nu på fredag så kommer jag att köra en hårdrocksversion av Anastacias ”Left Outside Alone” och jag har lyckats baka in en liten överraskning där för tittarna. Jag vill verkligen vara med Erik och Jay och lyfta rockflaggan högt i det här programmet, inte för att det ska bli ett hårdrocksprogram av Idol, men det ska finnas något som sticker ut i programmet och det ska finnas hårdrock där för de svenska hårdrockarna – det förtjänar de!

{youtube}v=OFw3Q8phqe4{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT