VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
vega-2014-band484

VEGA: “Plattan har allt du letar efter i melodisk musik”

vega-2014-band484
Den 17 oktober släppte det brittiska bandet Vega sitt tredje album ”Stereo Messiah” via Frontiers Records, som även släppte bandets debutskiva.

De har släppt en video till titelspåret och är på gång med en turné i hemlandet. Tom Martin, en av bröderna i bandet tog sig tid att berätta för Rocknytt om vad Def Leppard har för anknytning till bandet, varför Jon Mitchell fick producera skivan och om det blir fler skandinaviska spelningar då andra brodern James har en norsk fru.


Ni är tillbaka på Frontiers Records. Hur kommer det sig?
– Det funkade inte med Spinefarm och Ninetone och vi fick ingen knuff framåt så vi är tacksamma för att Frontiers gav oss en ny chans att ge ut album. Förhoppningsvis kommer vi att sammarbeta med dem på många framtida album eftersom vi har ett mycket bra förhållande till dem.

Jag tycker att ni hoppat upp ett snäpp på alla nivåer i och med det här albumet. Har något hänt eller är det bara en naturlig utveckling?
– Det är en naturlig utveckling. Likaså att ha John Mitchell som tekniker och co-producent på albumet har gett oss ett lite annorlunda ljud.

Det här är ert tredje Vega-album. Hur skulle du jämföra det nya albumet med tidigare släpp?
– Jag tycker att det är vårt starkaste album hittills, fortfarande likt WTH men lite annorlunda. Jag tycker John Mitchell har gett oss en aning tyngre sound, möjligtvis för att han får till ett stort trum- och gitarrsound.

Levde slutresultatet upp till dina förväntningar och vad är du mest nöjda med på nya skivan?
– Ja, vi visste att med Johns medverkan på nya albumet skulle vi mest troligt flytta upp en nivå.  Jag är nog mest nöjd med fantastiska trumljudet, det stora gitarrljudet och Nellos omslag är ganska coolt!

Ja, ljudet är överlag mycket mer modernt och kraftfullt. Speciellt som du säger är trumljudet  mycket bättre än tidigare, mer punch som passar musiken mycket bättre. Hade ni det i åtanke då ni producerade albumet?
– Ja. Att få till ett bra trumljud är svårare än man kan tro! Det var en av anledningarna till att vi valde John Mitchell eftersom han är känd för sitt framstående trumljud. Jag tycker allt låter bättre än tidigare.

vega-stereo-messiah

Du och din bror James ligger bakom skrivandet av många melodiska rocklåtar för andra artister också. Hur vet ni när en sång passar Vega och när den inte gör det?
– Vega är en annan stil jämfört med många andra sånger vi skriver för andra band så vi skulle göra det mjukare än hårdare beroende på bandets stil. Om vi skulle skriva åt en mainstream popakt skulle vi använda lite eller inga gitarrer alls och använda moderna keyboardljud.

Nick är även involverad i låtskrivandet och jag känner att ni samarbetar väl. Är det fler som medverkar i låtskrivningsprocessen?
– Det är främst oss tre, men Dan och Marcus kommer med bra idéer i studion. Det är trevligt att de litar på oss att producera musik. Jag antar att om varenda medlem skulle kämpa för uppmärksamhet skulle det leda till en massa problem.

Def Leppards Joe Elliot är inblandad i en låt på skivan. Berätta vilken och hur det föll ut.
– Nick är rätt nära vän med Joe och han nämde att vi tänkte göra en cover på “10x Bigger Than Love.” Naturligtvis var det givet för oss då vi alla är stora Leppard-fans. Vi skickade backingtracken till honom och han la på sin bakgrundssång. Jag tror han verkligen gillade hur det lät i slutändan.

Ni har en ny bandmedlem inför detta album. Berätta lite om varför och vem han är.
– Japp. Han heter Marcu Thurston. Han har spelat i flertalet band i Londonområdet inklusive “Siam and Paul Dianno’s Killers”. Han har gett oss mycket. Han är en fantastisk leadgitarrist och rent allmänt en underbar musiker. Han har hoppat in i ett par års tid och vi kände att tiden var inne att ta in honom som riktig medlem.

James har en fru från Norge. Betyder det att ni kommer att spela mer i Skandinavien från och med nu?
– Issa och James spenderar tid i Norge men vi får inte många chanser att spela i Skandinavien. Vi älskar de trakterna och skulle gärna vilja ha några gig där. Så, om någon har befogenhetet att göra det hör av er!

Därav  måste fråga om det finns konkreta planer på att spela i Sverige igen, med förhoppningsvis större publik än förra gången.
– Vi har inga planer på att spela i Sverige igen, men vi skulle gärna vilja eftersom vi älskar Sverige och människorna där. Vi har vänner som bor där så promotors hör av er om ni vill att vi ska komma och spela.

Är det riktigt om jag känner att ni har en något mörkare känsla på detta album  som i exempelvis “Ballad of the Brokenhearted”?
– Japp. Vi tycker alla bäst om låtar i mollackord så de flesta av Vegas album är musikaliskt och textmässigt rätt mörka, speciellt senaste – dock inte avsiktligt.

Jag tycker att ni som band har ett rätt unikt uttryck i er musik. Vad tror du att det beror på?
– Jag tycker att vi låter annorlunda mot de flesta andra melodiska rockband. Nick har en röst man minns och som är unik. Texterna Nick skriver är fantastiska. Lyssna på en låt med Vega och läs texten. Jag tror man kommer att bli förvånad. Musikaliskt använder vi moderna ljud men spelat i stil med New Romantics-eran med mycket tunga, bultande trummor och uttänkta gitarravsnitt.

Vilken låt är du mest stolt över och varför?
– Det är svårt att säga, men “All or Nothin'” sticker ut för min del eftersom den känns annorlunda mot andra låtar med Vega. Det finns några intressanta ackordbyten i den för alla som tycker om att fundera ut ackorden – lycka till! Den är verkligen annorlunda men samtidigt massiv med en kraftfull refräng. Väldigt minnesvärd i mitt tycke.

Vad är planerna för den närmaste tiden och för dig som låtskrivare?
– Förhoppningsvis turnera med det nya albumet, spela i Sverige och andra delar av Skandinavien och när det är gjort påbörja arbetet med album fyra. Vi har redan några bra låtar för fjärde albumet. När det gäller skrivande för andra akter har vi några rockalbum som ges ut snart. Jag kan inte säga mer än så om det ännu, men hoppas du kommer att gilla dem.

Slutligen, beskriv Vega 2014 och ge oss en liten ledtråd till vad “Stereo Messiah” har att erbjuda oss.
– Vega 2014 låter bättre än hittills. Det har allt du letar efter i melodisk musik och på Stereo Messiah har vi försökt att överväldiga er, så kräma på och njut!

Tack för din tid. Lycka till med utgivningen och jag hoppas att Vega och din musik får den uppmärksamhet den förtjänar. Några sista ord till den svenska publiken?
– Tack för ert fortsatta stöd. Förhoppningsvis kommer vi till era trakter inom en snar framtid för vi älskar Sverige!!!

{youtube}o8vALKQODUs{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link