VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
snowy-shaw-01-484

Snowy Shaw: “Tänk dig alla födelsedagskalas från barndomen och multiplicera det med sju – Så bra är The Liveshow!”

snowy-shaw-01-484
Snowy Show har sedan 1989 turnerat, spelat och sjungit i flertalet kända band. Sabaton, Mercyful Fate och Therion för att nämna några. Nu är han aktuell med sin nya dvd “The Liveshow” som släpps den 26 September och består av material från två olika spelningar.

Rocknytts Una Aleksic fick chansen att prata med honom om förberedelsarna inför dvd-släppet, dåtiden och hur framtiden ser ut för hans solokarriär.


Nu är din dvd/cd “The Liveshow” redo att släppas. Hur känns det?

– Bra, mycket bra. Men det är fortfarande en jävla massa jobb kvar med promotion och förhandlingar med distributörer runt om i världen. Snowy FRONT DVD250Men strax hoppas jag att det lugnar sig lite så jag faktiskt kan ägna mig åt att spela musik också och äntligen kan påbörja inspelningarna med mina nya, egna grejer. Kommer även i närmsta att spela in en ny platta med Mad Architect och vi har börjat med att kolla över materialet och planera inför detta.

Hur många timmars arbete ligger bakom dvd/cd:n?

– Jag vågar inte ens tänka på det om jag ska vara helt ärlig. Men vi kan ju säga att det tagit fem gånger längre tid att färdigställa denna än vad jag hade kunnat föreställa mig och som du säkert vet så har jag en ganska vild sådan!

Blev resultatet som du hade tänkt dig?

– Jag minns faktiskt inte vad jag föreställde mig. Men jag är mycket nöjd med slutresultatet och med tanke på allt satanistiskt strul så finns det inget annat sätt att uttrycka det på än att vi gjort ett rent mästerverk med de förutsättningarna vi hade.

Om du kortfattat skulle beskriva för dina fans vad de kan förvänta sig av “The Liveshow”, vad skulle du säga då?

– Okej, tänk dig alla julaftnar och födelsedagskalas från barndomen fram tills nu och så lägger du ihop detta och multiplicerar det med sju.. Ungefär så bra är den!

Vad driver dig till att göra allting själv?

– Saken är den att det är oftast lika bökigt att rita upp och beräkna allt och sedan förklara sina idéer för någon annan. Så det är lika bra att göra det själv och det gäller faktiskt det mesta i en skapelseprocess. Jag besitter väl inte riktigt ordets gåva att ordentligt kunna förklara mina tankar och visioner, även om jag har en väldigt distinkt och precis bild eller känsla av vad jag vill uppnå. Jag tycker dessutom att det är kul att bygga, snickra och hitta olika lösningar. Tyvärr är det även så att mina erfarenheter när jag anlitat någon har många gånger resulterat i förseningar, fel och diskussioner. Jag blir missnöjd men måste ändå betala för skiten. Så i den mån det går så är det lika bra att jag gör det själv, då kan jag åtminstone inte skylla på någon annan om det går åt helvete.
{youtube}wXmeHhaz_h0{/youtube}

Förutom din solokarriär så har du bland annat spelat med band som King Diamond, Mercyful Fate och Therion. Saknar du någonsin tiden med något av dina tidigare band?

– Ja, det är ju betydligt många fler band jag har spelat med men nej faktiskt inte. Det skulle väl i så fall vara av bekvämlighetsskäl eller på grund av det sociala. Då tänker jag närmast på Sabaton som var i särklass det mest jordnära och genuint trevliga grupp människor jag någonsin lirat och samarbetat med. Therion, som är det band som jag har spelat längst med, blev ju lite som en familj  trots att det var en ganska stor omsättning på medlemmar i bandet. Man lever väldigt nära inpå varandra när man turnerar och jobbar ihop under några år, sen förändras situationen och man tappar kontakten eftersom att alla är upptagna på eget håll. Därför gillar jag att hänga backstage på festivaler, det är i stort sätt bara där man stöter på sina gamla “arbetskamrater”. Jag brukar säga att det är som den årliga firmafesten!

Du sjunger,  spelar flera instrument, har jobbat med scenkonstruktion och foto. Vad är det som driver dig till att ha så många bollar i luften?

– Att betala hyran är väl en så god anledning som någon. Kanske inte det mest glamorösa svaret som ska göda rock ‘n’ roll-myten, men det är ju en sida av det hela. Jag gör fler saker än så och gillar att göra det inom ett område som jag älskar, men även testa mina egna gränser och aldrig sluta vara nyfiken. Omväxling förnöjer och jag skulle förmodligen dö av uttråkning om jag bara hade lirat till exempel trummor med ett och samma band i alla år. Vissa skulle nog ha kallat mig rastlös i brist på ett bättre ord. På tall om bollar, mitt liv påminner mer om ett bollhav på Ikea.. Men nog om det.

Vet du redan nu vilken riktning din solokarriär kommer att ta?

–  Jo, jag har en ganska god uppfattning och känsla på det. Om du bara visste omfattningen på det jag har på gång, det är omöjligt att ge ett enkelt svar på den frågan. Det enda jag kan säga är att det kommer att bli svingrymt.
{youtube}n3tG5w8bjbM{/youtube}

Hur ser det ut turnémässigt för dig och ditt soloband inom den närmaste framtiden?

– Jag har hittills tackat nej på ett vänligt, men bestämt sätt till alla gigerbjudanden och även bett dem återkomma på nytt inför sommaren 2015 då jag tänkt sparka igång. Men först så måste jag få spela in en del av det materialet jag så länge har väntat på! Jag har turnerat så enormt mycket runt hela världen under flera år nu och har ett stort behov av att skapa min egen musik. Det är just därför jag har valt att sluta i alla band, för jag kom till den insikten att jag måste avsätta tid för det, annars blir det lätt att tiden springer iväg och åren går, innan man vet ordet av det så vaknar man upp och är 40! Öh, jag menar 50..

“The Liveshow” går att köpa via Snowy Shaw’s webshop: www.snowyshaw.net

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT