VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
jaded-heart484

JADED HEART 2014: Hårda riff med melodiösa sångmelodier

jaded-heart484

Jaded Heart släpper sitt nya album “Fight The System” på skivbolaget Fastball Music den 26 september. Första singeln “In Control” är släppt och även en video till låten “Schizophrenic” har släppts.


Är du intresserad av att veta hur man spelar in ett album med stram budget samt hur man hanterar det faktum att medlemmar bor i olika länder? Kanske vill du veta mer om bandets senaste medlemsbyten och om varför Johan Fahlberg jämförs med ett gott vin? Läs då intervjun som Rocknytt gjorde med bandets gitarrist Peter Östros.

Nya skivan “Fight The System” släpps den 26:e september via Fastball Music, vad har ni för förväntningar och förhoppningar inför släppet?

Peter: Att den först och främst tilltalar våra lyssnare och att den kan få oss som band att ta ett kliv i rätt riktning, läs uppåt. Själv har man hört låtarna för mycket för att kunna ge en objektiv bild av hur plattan står sig gentemot samtida alster.

Varför heter skivan “Fight The System”? Är det kopplat till teman i texterna eller någon annan anledning?

Peter: Det är kopplat både till en del texter och alla orättvisor i världen generellt. Vi lever i en tid med mycket oroligheter och egofixering. Det är val i höst. Rösta rätt, rösta rött!

Att AOR-ådran är skrotat borde de flesta ha förstått vid det här laget. Nu känns det som ni adderar mer metal för varje skiva och det ändå att utan att minska på melodierna. Det visar på en fin balans mellan det hårdare och melodiösare. Hur lyckas ni så bra med avvägningen?

Peter: Just den kombinationen tilltalar oss väldigt mycket. Hårda riff, i våra mått mätt, med melodiösa sångmelodier. Vi har jobbat mer noggrant med melodierna sedan “Common Destiny” 2012. En låt kan ta många skepnader innan den släpps igenom till en mix. 

Det känns som om Johan tagit ett steg längre fram i musiken då sången är lite extra framträdande på denna skiva, mer varierad och starkare än någonsin. Hur kommer det sig?

Peter: Den gubben är som ett gott vin: blir bara bättre ju längre han ligger på hyllan. Jag och Johan jobbar mer noggrant vad gäller tonarter och register också. Han har en fantastisk klang och jag börjar också lära mig så smått var han låter som bäst. När jag sjunger in sången på demos är det viktigt för mig att bortse från hur bedrövlig jag kan låta emellanåt. Jag vet oftast att det kommer att passa Johans röst. 

Hur har inspelningsprocessen sett ut när ni gjort detta album?

Peter: Vi har dragit åt snaran så mycket det bara går vad gäller budget. Det är bara trummorna som är inspelade i en kostsam studio. Resten är inspelat i våra hemstudios, precis som det ser ut för de flesta av alla band i vår storlek dessa dagar. Sen är det ett jävla filskickande kors och tvärs innan Jan Vacik fick uppdraget att mixa plattan. Ett under att det går vägen på många sätt.
{youtube}bLPt5Nvd9X4{/youtube}

Vad skulle ni säga är den största skillnaden mellan Common Destiny och nya skivan? och vad blev bättre än ni hoppats med nya skivan? Blev den som ni hade tänkt er?

Peter: Jag tycker att soundet är mycket bättre på den nya plattan. Det är torrare och råare samt att körsången ligger lite längre bak i mixen, vilket gör att vi kommer än längre bort ifrån “Def Leppard-syndromet”. Henrik Larsson som hjälpt oss med keyboardpålägg och sound får plattan att kännas mer modern än Common Destiny. Fight the system, tror jag, är ett jämnare album än det förra men det lär vi bli varse när den släpps.

Om jag förstått rätt så slutade Jaded Heart-veteranen och trummisen Alex Kruse ganska kort efter inspelningen. Hur kommer det sig och har ni någon som har ersatt honom permanent än? Berätta lite om honom.

Peter: Axel valde att sluta efter att ha varit osäker på sin medverkan under ett tag. Anledningen är att han vill koncentrera sig på Mad Max som har en del på gång detta året. Ny trummis är Bodo Stricker. Han är ett riktigt monster på sitt instrument och jag ser fram emot att skriva till nästa platta då det inte kommer att finnas några hinder för vad trummisen kan lira och inte. Bodo vickade för Axel på vår europaturné tillsammans med Masterplan för ett år sedan, så det behövdes aldrig någon audition. Det var helt enkelt aldrig något snack om vem vi skulle fråga när Axel slutade…och han tackade ja!

Originalversionen av skivan innehåller 11 spår. Den limiterade utgåvan har två bonusspår. Var det svårt att välja vilka 11 som skulle med på standardversionen?

Peter: Det är alltid samma visa när det kommer till den diskussionen. Ja, det brukar bli en långdragen historia eftersom vi är en orkester som tillämpar demokratiska val. Första tanken var att endast ha 10 låtar på albumet, men just av dessa själ blev det 11 till slut.

Bonusspåren är “Flee and Run” och “Polizisten” varav den senare är på tyska. Berätta lite om dessa spår och varför fansen bör köpa den limiterade utgåvan.

Peter: Polizisten är en låt av tyska Extrabeit som var en hit i Tyskland på 80-talet, en pop/synthlåt som Mueller tyckte vi kunde försöka göra någonting av mest på skoj. Jag arrangerade och spelade in den och det var riktigt kul att jobba med den. Johan fick svettas en hel del med tyskan dock. Det gjorde han med bravur. Jag tycker att det gick över förväntan och mannen som skrivit Polizisten älskar denna version! Flee and Run är en låt som andas Power Metal med svulstiga keys och en bra refräng. 

Vad händer i Jaded Heart-lägret till hösten och vintern? Någon turné eller annat planerat?

Peter: Vi har två headlinegig bokade i mitten av oktober och en europaturné i oktober/november. Vi är ett av fyra band på “Wacken roadshow 2” som innefattar 17 gig i nio länder. Vi planerar även en kortare turné nästa vår. Hoppas min arbetsgivare inte läser denna intervjun bara…

Hur ser bidragandet ut i bandet när det gäller låtskriveriet? Jag har förstått att du Peter gör merparten av musiken och Johan texterna, men hur involverade är resterande bandet?

Peter: Mr Mueller brukar alltid ha några riff och melodier på lager. Det är i grunden Michaels riff på “I Lost my Fate” till exempel. Annars är det jag som skriver det mesta. 

Hur blir bandkänslan påverkad när man bor i olika länder? Gör det att ni till exempel har extra kul på turnéer och så vidare när ni ses?

Peter: Det finns egentligen inte mycket som är positivt med att vara utspridda i flera länder. Det hade inte skadat bandet med lite kontinuerligt repande. Men visst, vi värdesätter verkligen tiden vi har tillsammans. Att ha kul på turné är inte särskilt svårt dock.

Konvolutet fortsätter på det hårda och mörka temat som finns på “Common Destiny”. Var det ett medvetet val? Hur tänkte ni när ni skapade det?

Peter: Vi har diskuterat detta ganska mycket inför denna plattan. jaded-heart-fight-the-system484Vi har varit mer noggranna med hur vi vill profilera oss. Det har varit väldigt spretigt över åren, men nu har vi en väl förankrad idé om hur vi vill ha det både vad gäller omslag, backdrop, mearch med mera. 

Både du Peter och Johan har andra band på sidan om. Hur funkar det?

Peter: Johan har Denied och jag har Insania Sthlm plus att vi spelar en jäkla massa covers i olika sammanhang. Just ja, jag har två barn, sambo och ett heltidsjobb som musiklärare också…

När får vi i Sverige se er live nästa gång?

Peter: Ja Mårten, det hade varit trevligt. Det är sju år sedan sist. Jag vet inte varför vi alltid blir bokade på turnéer som inte tar sig upp hit. Vi vill inget hellre. Bokningar välkomnas!

Vad har ni för favoritlåtar på skivan? Har ni alla ungefär samma låtar och varför är just dessa era favoriter?

Peter: “Schizophrenic” som öppnar plattan är en bra låt med en stark refräng. Vi släpper en video med den låten inom ett par veckor. “Control”, “Not in a Million Years”, “I Lost my Faith” är också starka låtar. “In the Shadows” är en låt som jag fick kämpa för att få med på plattan. Den avslutar det hela och har något som tilltalar mig. Kanske bara just mig. Det återstå att se.
{youtube}rbm_3_7CgQ8{/youtube}

Hur kommer det sig att ni ligger på det tämligen okända tyska bolaget Fastball?

Peter: Frontiers “beställde” en AOR-platta inför “Common Destiny”, så då tyckte vi att det samarbetet var över. Fördelen med att ligga på ett mindre bolag är att vi får fullt stöd och förtroende. Vi är mycket nöjda med att ligga på Fastball. Andreas som driver bolaget är en man med visioner. Precis vad alla band skulle behöva.

Vad är Jaded Hearts bästa egenskap kontra den sämsta?

Peter: Vår bästa egenskap är att vi tycks överleva medlemsbyten galant. Sättningen vi har nu med Michael, Johan, jag själv, Bodo och Masa på gitarr är den starkaste vi haft. Alla är duktiga musiker med ett stort engagemang. Jag ser fram emot att turnera med detta gäng! Sämsta egenskapen måste vara att vi aldrig kan använda oss av våra modersmål vilket alla vet kan skapa en massa missförstånd och omvägar i formuleringar. Och på nåt märkligt sätt blir vi aldrig bättre på engelska heller. Man tycker att ordförrådet borde vara okej vid det här laget. Men, men… Bodo har en liten fördel där, amerikan som han är.

Som avslutning ska ni en gång för alla få chansen att övertyga alla som ej ännu har fattat att Jaded Heart inte kommer ta tillbaka AOR eller Michael Bormann som sångare igen.

Peter: Det är helt enkelt ett avslutat kapitel. Som jag sa i en annan intervju med Rocknytt så är AOR ett fruktansvärt trist sätt att uttrycka sig på.

Stort tack och lycka till med releasen och Jaded Heart. Några sista ord till våra läsare?

Peter: Hjälp oss att få gig i Sverige så vi får chansen att spela för er!!

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT