VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
ShadowQuest

SHADOWQUEST – En ny supergrupp ser dagens ljus

ShadowQuest
Ett nytt band har sett dagens ljus på den svenska metalhimlen. Dess medlemmar är dock definitivt inga nykomlingar.

Sång – Patrik Johansson: Bloodbound, Dawn of Silence


Gitarr – Peter Huss: Shining, Sinergy

Gitarr – Ragnar Widerberg: Saint Deamon, Witherscape, Witchcraft

Keyboard – Kaspar Dahlqvist: Dionysus, Nation, Ride the Sky, Stormwind

Bas – Jari Kainulainen: Masterplan, Stratovarius, Devils Train

Trummor – Ronny Milianowicz: Sinergy, Dionysus, Saint Deamon

Rocknytt pratar med Ronny Milianowicz och Patrik Johansson för att få veta mer, såhär en dryg vecka innan bandet släpper sin första låt och video, ”All One”. (Exklusiv videopremiär på Rocknytt onsdag 1 oktober)

ShadowQuest… Hur föddes detta, Ronny?

– ShadowQuest är ett band med anor från alla tre band jag tidigare spelat i – Sinergy, Dionysus och Saint Deamon, men jag tror att allt började med att någon spelade upp Bloodboundlåten ”Moria” på Spotify, och jag sa att de måste bytt sångare för de hade inte fått mig att gå i taket förut. Jag älskade både låten och sången.

En tid senare under Gamma Rays spelning på Metallsvenskan stötte jag ihop med Patrik och började vråla Moooooria i örat på honom med en hes stämma som en tysk, efter fem överförfriskade dagar på Wacken. Som tur är, är han ett Dionysusfan och bara garvade istället avfärda den något överentusiastiska Ronny som ett galet fan och på den vägen är det!

Patrik tillägger:

– Ronny kontaktade mig för ett bra tag sedan och frågade om jag var intresserad av att sjunga på en platta som han hade börjat jobba med. Jag tror att han hade lyssnat på “Unholy Cross” med Bloodbound, som vi precis hade släppt då och var min första med bandet, och fått nys om att jag bodde ganska nära honom. Eftersom att jag mycket väl kände till hans tidigare band, framförallt Dionysus och Sinergy, så var jag såklart intresserad.

Det dröjde ett tag innan han hörde av sig igen, så jag hade hunnit glömma av det litegrann och trodde väl att det runnit ut i sanden. Men när han väl gjorde det så hade han hela line-upen klar och alla låtar klara för inspelning. Så det var bara att bege sig till Örebro för att spela in.

Ronny fortsätter: – Jari spelade på Symfoniaplattan där jag var inhyrd som stand-in på inrådan av Uli Kusch (pga av en handskada, efter att han sett mig med Saint Deamon på Rockefeller i Oslo). När sen Timo Tolkki var i min studio och spelade in Elize Ryd för första Avalonplattan och pratade gott om sin forna bundsförvant blev det naturligt att ringa honom. Att han är en basist i världsklass visste jag redan men än viktigare var att han hade gott rykte som en stabil snubbe och det är a och o för mig.

Ju äldre jag blir desto viktigare är det att allt flyter på utan friktion och oväntade överraskningar. Peter har också ett förflutet i Sinergy och vi gjorde Issa – ”Sign of Angels” tillsammans för några år sedan. Kaspar och jag skrev alla übersliskiga powermetaldängor i Dionysus och Ragnar och jag skrev merparten av alla låtar i Saint Deamon.

– Det här känns fantastiskt bra. Detta var väl bara planerat som ett studioprojekt från början, åtminstone var det vad jag trodde. Men oavsett hur det var med det så har detta har nu utvecklats till ett band. Personkemin känns som att det klaffar mellan oss alla, både musikaliskt och personligen, så det är kul som fan, förtydligar Patrik.

Hur kom ni på bandnamnet?

– Först hade vi ett annat namn, men eftersom Ragnar var originalgitarrist i Saint Deamon och även den som designade loggan blev det för likt det förflutna. Vi lät Kaspar komma upp med bandnamnet och vi anlitade Thomas Holmstrand som tidigare gjort omslag till både Sinergy, Dionysus och Saint Deamon att spåna fritt på logga och grafik. Han lyssnade på plattan och hans estetik speglar musiken perfekt! Han är inte bara en sjukt duktig artist, han jobbar snabbt också!!!

Ronny, hur skulle du beskriva er musik?

– Musikaliskt är det en korsbefruktning mellan Dionysus/Saint Deamon med Patriks förkärlek till Avantasiaplattorna som grädde på moset. Jag själv hade ambitionen att plattan skulle låta som ”Painkiller” meets ”Keeper of the Seven Keys”, som är två av mina favoritplattor.

Vad kan ni berätta om inspelningen?

– Det var en väldigt smidig inspelning och eftersom att jag bara bor ca 10 mil ifrån Ronnys studio kunde vi spela in skivan under några olika omgångar, helt utan stress, vilket var väldigt skönt. Det var också väldigt lätt att jobba med Ronny som producent då det kändes som att vi tyckte väldigt lika om hur det skulle låta osv. Så kort och gott var det en rolig och lättsam inspelning, säger Patrik.

Ronny fortsätter:

– Detta är min sjunde platta som egen artist, om man tar bort Best of album osv, men på många sätt känns det som ett debutalbum. För första gången har vi spelat in allt i min egen studio, www.studioseven.se, och det är det första albumet jag mixar där jag själv är artist.

I min studio har jag tidigare gjort jobb åt massa band som Amon Amarth, Dragonforce, Kreator, Angra mm, men att producera och mixa sig själv är mycket speciellt, då du måste se hela musiken och produktionen utifrån som en tredje person. Dock är alla i bandet så galet begåvade men framförallt vidsynta och objektiva där alla synpunkter alltid är utifrån bandets bästa.

Vi mastrade plattan hos Jens Bogren som jag ser som en mentor då vi gjort över tjugo plattor ihop. Ibland när vi lunchar ihop kommer det fram att han just mastrat Elton John eller så, han är nog den mest begåvade killen jag träffat på. Som vanligt är han en stor anledning till att plattan låter så sjukt bra!

Och albumtiteln ”Armoured IV Pain” – vad betyder det, Ronny?

– Titeln kommer ifrån allt som utspelade sig under de två åren inspelningarna höll på. Mitt under inspelningen gick jag in i väggen, kroppen bara la av. Jag åkte in till psyk och sa att nu orkar jag inte en dag till!!

Vändningen kom från väldigt oväntat håll. Timo Tolkki bodde hemma hos mig en vecka och vi satt och pratade till fem på morgonen varenda dag efter sånginspelningarna av första Avalon plattan som gjordes i min studio. Timo såg något som inte stod rätt till i mitt kaos och han frågade om han fick hjälpa till. Sen höll han tät kontakt, flera gånger i veckan i ett helt år tills jag kom på fötter. Därför har jag dedikerat låten ”Live Again” till honom. Vi är sjukt olika som personer men vi delar samma låga humor.

Under Symfoniaplattan fick Uli Kusch stå ut med många usla skämt från oss som ”But you´re German, perhaps you should play the right hi hat in the verse??”.

Eller när Elize Ryd var här och sjöng så mailades hennes manager med mail som ”She only eats expensive gourmet food, except chicken!! I cannot work with her! Please Fix it!!” Hon var proffsigheten själv, men vi fnissade som barnungar när hennes telefon ringde från en skräckslagen manager.

Har många roliga minnen tillsammans med den gode Timo, och jag tror inte plattan skulle sett ljuset utan hans hjälp.

Idag har jag lagt om mitt liv totalt och det känns ungefär som ett mentalt uppvaknande efter en nära döden-upplevelse. Man prioriterar det viktiga i livet och jag önskar inte ens min värsta fiende att gå igenom det jag har gjort Men lyckas man komma på fötter efter det jag har gått igenom under denna platta då är man verkligen ”Armoured IV Pain”! Vi valde även att linda in albumtiteln i den saga som finns att läsa i skivan som förklarar själva skivkonvolutet.

Och när ska skivan släppas?

– Efter ”All One” och videosläppet kommer vi att släppa en låt i månaden och hela albumet i januari 2015! Detta är den första platta någon av oss släpper i egen regi, plattan kommer att finnas på att köpa på Itunes och andra plattformar men även finnas på Spotify etc. Vill man ha en fysisk CD, (och det rekommenderar vi!) så kommer den att gå att beställa via vår webbsajt: www.shadowquest.se.

Vi sköter bandet som vilket företag som helst, beställer du en CD eller en T-shirt så är det vi som packar din order. Vi valde tidigt att vi ville göra så här, det blir mer personligt. Vi kanske säljer mindre än via ett skivbolag, men vi kan göra som vi vill. Är vi där och repar och någon mailar och frågar efter en signerad trumpinne så slänger jag med det för att jag kan!

Jag har alltid försökt leverera kvalitet före kvantitet och det är för fansen man i slutändan sliter röven av sig! Vi kommer att skapa ett Crowd Fundingprogram på webbsajten, för alla som vill hjälpa oss med att ha råd att göra fler album i framtiden och vi har redan elva låtar till en uppföljare så inspirationen är det inget fel på!

Onsdag 1 oktober släpper alltså ShadowQuest första singeln ”All One” med exklusiv videopremiär på Rocknytt.net. Videon är regisserad av Thomas Tjäder (Pretty Maids, Allen/Lande, Saint Deamon mm). Missa inte detta!

All One - ShadowQuest

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter