Remedy Roland Foto: Johannes Kagelind

Remedy – Det musikaliska botemedlet

Sent förra året släppte Remedy sitt debutalbum. Skivan blev en omedelbar succé hos melodic rock fans över världen och sedan dess har bandet turnérat med tAKIDA, Stiftelsen och Satan Takes A Holiday.

Roland Forsman är frilansgitarristen med ett förflutet i musikaler som ”We Will Rock You” och ”Rock Of Ages” som likt många andra kulturarbetare fick en tom kalender när Covid-19 slog till med full kraft. Under pandemin började han bygga upp det egna bandet Remedy som blev det musikaliska botemedel han behövde för att kunna ta nästa steg i karriären!

Hej Roland och välkommen till Rocknytt! Ge oss lite bakgrund, hur bildades Remedy och var kommer namnet ifrån?

Jag har jobbat som frilansgitarrist hela mitt vuxna liv åt olika artister och spelat i olika musikaler. I samband med covid så försvann alla jobb över en natt. Kalendern ekade tomt och jag tappade motivationen först, men efter ett tag kände jag att jag måste fortsätta spela och ringde min vän Sören Kronqvist som då skrev låtar åt Joe Lynn Turner. Vi skrev lite låtar åt andra, till exempel Crazy Lixx och One Desire, men vi skrev också Remedy låten ”Living On The Edge” tillsammans. Jag har ju mest spelat pop, men mitt ursprung är rock och jag har vuxit upp med band som Survivor, Foreigner och Yngwie Malmsteen.

Jag hade ett gäng låtar som jag kände var bra som jag ville behålla själv. Jag bjöd över Åke Svensk från S-Rock Music och som har följt min karriär. Han har också gett ut skivor med rocklegender som Mats Ronander. Efter att han hört ”Living On The Edge” frågade han direkt om jag ville göra en platta. Jag var först lite inne på att kontakta Joe Lynn Turner, på vinst eller förlust, men Åke tyckte att jag istället skulle sätta ihop ett band, vilket jag efter att ha tänkt på saken tyckte var helt rätt. Jag kollade med Robban (Robert Van Der Zwan) som sjungit på mina demos och som jag känt i tjugo år. Han hade cancer just då men ur något ont föds något gott. Vi hade båda tid då båda våra kalendrar var tomma och det gav oss båda något roligt att hålla på med mitt i all misär. Därifrån kommer även namnet Remedy, det här blev vårt botemedel.

Är Robert friskförklarad nu?

Du behöver vara symptomfri i fem år innan du kan bli friskförklarad så det är några år kvar till dess. Han verkar klara sig, tack och lov.

Ni släppte er debutplatta ”Something That Your Eyes Won’t See” i slutet av förra året och alla fysiska skivor sålde slut på nolltid. Hur kändes det?

Jag har suttit och skrivit i studion och trodde kanske på sin höjd att mamma och pappa och mina syskon skulle köpa skivan. Remedy skapades inte för att nå kommersiella framgångar, utan enbart för kärleken till denna musikstil. Att vi skulle stå på Dalhalla efter ett halvår fanns inte på kartan. Vi släppte skivan den sextonde december, dagen efter var mailkorgen full av folk som ville ha intervjuer och folk som var helt lyriska. Därefter hamnade skivan på albumlistan helt utan någon som helst PR. Rocken har många trogna fans, om någon snappar upp något som de gillar så sprids det. Första upplagan sålde slut på två veckor och fler exemplar fick tryckas. Vinylversionen släpptes i maj och hamnade tvåa efter Ghost på albumlistan. Jag har ju jobbat inom popvärlden hela tiden så det här är väldigt nytt för mig. Rockpubliken är en otroligt härlig publik. De köper merch, hör av sig och skriver snällt och köper plattor. Alla är glada, älskar musik och har det trevligt. Varför har jag inte alltid hållt på med det här? *skratt* Förut handlade allt om pengar och karriär. Remedy ger mig något mer i hjärtat och är så mycket mer värt.

Remedy - Det musikaliska botemedlet 1
Remedy Foto: Mattias Håkansson

Under sommaren har ni turnérat med tAKIDA, stiftelsen och Satan Takes A Holiday. Några roliga turnéanekdoter du kan dela med dig av?

Vi har haft en fantastisk sommar och tAKIDA är helt underbara norrlänningar med vanliga jobb vid sidan av. Det var aldrig något snack om soundcheck, vi fick använda deras ljud och ljus och tekniker. På ett gig var scenen försenad och då skippade de sin soundcheck till förmån för oss. Deras sångare Robban sade från scen vid ett tillfälle att Remedy borde headlina istället. Helt fantastiskt att få luft under vingarna av ett sådant band. Jag hoppas att vi kan återbetala den tjänsten. Vi har rest långa sträckor kors och tvärs över landet. Vi skulle egentligen ha åkt nightliner hela gänget men eftersom Beyoncé var ute på turné samtidigt hade hon dammsugit hela Europa på turnébussar, så vi fick åka allihop i separata bilar. Det blev inte så mycket fest och rajraj på vägen med andra ord så tyvärr har jag inte några smaskiga stories. Det har varit den bästa möjliga turnén vi kunde önska. Folk som från början inte visste vilka vi var köpte biljett till flera gig och körde från en annan stad bara för att se oss igen. Att få reda på sådant genom att få möta fans har boostat mig rejält.

Om du fick välja ditt drömturnépaket, där självklart Remedy ingår, vilka band blir det då?

Eclipse är goda vänner och förebilder så de skulle jag gärna turnera med. Om jag får drömma och vara lite fiktiv skulle jag gärna turnera med gamla Survivor med Jimi Jamison på sång.

Vilken skulle du säga är er största styrka som band?

Vi är bekväma på scen och jag vet att vi levererar på varje gig. Robert sjunger lika bra live som i studion, vår trummis Freddan älskar att showa och ger allt på scen, vår basist ser ut som en riktig rock’n roll basist. Jag vill ut och turnera i hela värden med det här bandet. Vi är goda vänner och det är fina människor och musiker som alltid levererar, det är vår styrka.

Idag är musik så tillrättalagt. I Remedy fixar vi så lite som möjligt. Robban sjunger verkligen sådär bra, vi fifflar inte med gitarrerna och vi kör tagningar i studion. Känslan av här och nu måste finnas. Vi gör takes tills det sitter istället för att sitta med en dator och rätta till. Det ska vara rock’n roll!

Brian May och Roger Taylor från Queen handplockade dig till att medverka i musikalen “We Will Rock You”. Hur gick det till?

I samband med att jag flyttade till Sverige hörde jag talas om att de hade en öppen audition i Stockholm till musikalen. Jag var väl lite präglad av jante och tänkte först inte ansöka, men min fru tjatade på mig så jag gick dit. Alla mina gitarridoler var där och sökte. Även de var nervösa och obekväma vilket var lite av en tröst. Jag spelade ”One Vision” och ”Who Wants To Live Forever” inför en jury bestående av bland annat kapellmästaren från den tyska uppsättningen av musikalen. Jag blev kallad upprepade gånger då det var fler gallringar som skedde. Jag blev också filmad och efter att Brian och Roger sett filmen fick jag grönt ljus.

Som liten grabb skippade jag att köpa lördagsgodis för att kunna köpa min första skiva, Queen – ”Greatest Hits II”. Den har haft en enorm påverkan på mig. Jag är ju ingen metalgitarrist utan likt Brian May så spelar jag melodier. Jag älskar ju även Yngwie Malmsteen som är i den andra världen med teknik. Det var fantastiskt att få vara med och att få möjlighet att träffa Brian May var underbart. Jag fick insyn i alla hans stämmor och fick också spela på hans gitarr och använda hans prylar.

Remedy - Det musikaliska botemedlet 2
Brian May & Roland Forsman
Remedy - Det musikaliska botemedlet 3
Kee Marcello & Roland Forsman

Du har också spelat tillsammans med före detta Europe och Easy Action gitarristen Kee Marcello i musikalen “Rock Of Ages! Hur fick du det uppdraget?

Det var Tobbe Stener (Peters Pop Squad mm) som fick förhinder, så jag halkade in eftersom jag fått lite kvalitetsstämpel efter ”We Will Rock You”. Jag minns hur magiskt det var att spela ”The Final Countdown” tillsammans med Kee. Jag träffade också musikalartisten Peter Johansson som hade en av huvudrollerna, Thomas Vikström (Therion, Candlemass, Talk Of the Town m fl) och Bruno Mitsogiannis som jag kände sedan tidigare. Jag har inte sett Kee sedan dess, men han är en underbar människa. ”Prisoners In Paradise” (Europe) släpptes samtidigt som jag började spela gitarr och den håller ju än idag. En kväll när vi var ute och drack öl så träffade vi Marco Mendoza (The Dead Daisies, Whitesnake m fl), det var mäktigt och hade inte hänt utan Kee.

Vilken är egentligen världens absolut bästa skiva enligt dig och varför?

När jag vill få feeling drar jag igång “Odyssey” med Yngwie Malmsteen, då kan jag njuta av gitarren, låtarna, keyboard, trummor och framförallt Joe Lynn Turners sång. Jag älskar när han bidrar med lite soul och blues och hans lite raspiga röst. Han sjunger som en gud på den skivan. Där var Yngwie på topp!

Vad jag förstår släpps ”Something That Your Eyes Won’t See” i en ny upplaga i november. Vad händer mer framöver?

Det kommer släppas en ny låt i november som kommer inkluderas på den nya upplagan av skivan. Vi kommer också släppa en video till ”Living Of The Edge” i oktober. Under nästa år kommer vi släppa singlar under våren följt av en helt ny skiva i maj, så det händer mycket framöver. Jag sitter och skriver i studion och jobbar stenhårt med att få ihop nya låtar. 25/11 spelar vi i Sandviken, men nästa år vill jag ut och spela i Europa. Med två skivor i ryggen blir det också roligare att välja låtar.

Till sist: Finns det något du vill rekommendera till Rocknytts läsare, förutom att lyssna på Remedy då såklart. Det kan t ex vara ett band, en film, en bok, ett lifehack eller vad som helst.

Bada bastu är bra för att rensa huvudet. Man håller sig också ung och fräsch, dessutom är det socialt, man kan ta sig något gott att dricka och diskutera musik. Man behöver inte basta varmt utan det ska kännas bra och vara trevligt. Det är en myt bland svenskar att det måste vara sanslöst varmt. Och efter bastubadet uppmanar jag er att gärna gå in och följa @remedymusicsweden på sociala medier, så håller vi er uppdaterade med allt kring oss!

Remedy - Det musikaliska botemedlet 4
Remedy, Roland Foto: Johannes Kagelind
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER