VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
powerstroke-band484

POWERSTROKE om nya plattan

powerstroke-band484
Thord Pettersson fick för ett tag sedan sig en liten pratstund med belgiska POWERSTROKE`s lead-gitarrist Maarten Geeraerts. Bandet är just nu aktuella med sitt tredje album “In For The Penny, In For Pound.

“In For The Penny, In For Pound” är bandets tredje platta. Vad är den största skillnaden mellan den och de två första skivorna?
– På “In For The Penny, In For Pound” har vi hittat en perfekt balans när det gäller låtskrivandet. “Once We Were Kings” var väldigt svängig, medans “Awaken The Beast” var hårdare och snabbare. Nya plattan är en mix av de två första skivorna helt enkelt. Produktionen är också mycket bättre. Vårt ljud-team (Francis Snebbout, Tom Klimchuck and Jacob Hansen) gjorde ett fantastiskt arbete. De förstår sig på hur POWERSTROKE ska låta och de vet också hur man får till just det soundet. Det är alltid viktigt att veta vad man kan göra och vad man inte kan göra, så att säga.


För mig personligen så är den nya plattan den mest kompletta hittills. Detta gäller både produktionen och låtkvaltén. Hur ser den normala “låtskrivarprocessen” ut för POWERSTROKE?
– Vi arbetar fortfarande på det “gamla” hederliga sättet, vi använder alltså inga datorer och andra nymodigheter. Jag brukar få upp ett riff eller ibland en hel sång i huvudet. Sedan så brukar vi spela upp detta i replokalen, för att se om materialet fungerar eller inte. Ibland ändrar vi lite på låten, men tar det för lång tid att få saker och ting rätt, så kastar vi det i soptunnan istället. Det gör vi eftersom vi vill att musiken ska kännas spontan och inte bli för överarbetad. Det händer också att vår andra gitarrist Freddy(Frederiek Nuyt) kommer på ett bra riff och vi bygger en hel låt runt just detta. “Where The Head Lies” är byggd runt en bas-slinga som kommer i mitten på låten och “Until The Fat Lady Sings” är byggt runt själva refrängen. Jag gick runt och sjöng på låten långt innan vi överhuvudtaget kommit på några riff till den.

Jag har förstått att ni inte är så värst nöjda med produktionerna på de två första albumen. Om möjligt, skulle ni vilja göra nyinspelningar av de bästa låtarna från dem i framtiden?
– Det stämmer. Båda plattorna har låtar som vi är stolta över och som vi fortfarnade gillar att spela live. Vi hade väldigt dålig bugdet på de två första skivorna och gjorde vad vi kunde med de små resurserna vi hade. Vi har fakltiskt diskuterat detta några gånger i bandet och kanske kommer vi göra nyinspelningar av båda skivorna, när/om vi får råd till det. 4 Vilka band skulle du säga ha varit de största influenserna till att forma det specifika POWERSTROKE-soundet? – PRO-PAIN, PANTERA, ILLDISPOSED och OBITUARY har varit väldigt viktiga för att forma vårt eget sound, även om vi absolut inte varit ute efter att kopiera dessa band. Vi gillar helt enkel dessa band skarpt!

Pengar är uppenbart ett problem för de flesta små och medelstora band. Hur gör ni för att hålla tåget rullande, så att säga?
– Vi försöker spela så mycket vi kan i Belgien och övriga Europa, eftersom vi älskar att spela inför publik. Problemet idag är att de största banden tar allt större del av den ekonomiska kakan och det blir allt mindre kvar för oss mindre band. Vilket leder till att man måste spela ända mera för att få det att gå ihop. Vi har alla familjer och vanliga dag-jobb, så det är lite svårt att få ihop livspusslet ibland. Vi försöker repa två gånger i veckan och göra en spelning på helgen. Både pengar och tid är således ett problem, men så länge vi älskar det som vi håller på med, så fungerar det!

Ska jag vara ärlig, så har dålig koll på Belgien som hårdrocksnation. Jag vet desto mer om era grannar i Holland, som har flera kända band. Är musikklimatet i Belgien mindre “metal-vänligt” eller vad beror det på?
-Belgien har faktiskt många bra band, många festivaler osv. Problemet är att många belgiska bokningagenter hellre bokar okända utländska akter, än bra inhemska band. Detta fenomen gör det svårt för Belgiska band att överleva i längden. CHANNEL ZERO är väl det största bandet i Belgien, men utomlands är nog ABORTED det allra mest kända. OSTROGOTH är väl ett band som många “80-talshårdrockare” känner igen också. Om du någongång får lite tid över, så ska du kolla in band som: KOMAH, AGE OF TORMENT, IN DIFFERENCE, HEIDRUN, RESISTENCE, CARRION, REJECT THE SICKNESS och 23 ACEZ. För några år sedan lade i mitt tycke belgiens bästa death metalband skorna på hyllan, nämligen HEADMEAT. De bör du kolla in in, om du har möjlighet.

När vi språkades på Facebook sa du att ni har en önskan att spela/turnera i Sverige och rent allmänt komma ut och spela mera. Hur ser den närmsta framtiden ut för er? Några spelningar bokade eller planerade?
– Nu i september startar vi upp “maskinen” igen Vi kommer att spela så mycket som möjligt för att promota nya plattan. I november och december kommer vi att vara förband åt PRO-PAIN på deras europturné. Jag hoppas att vi snart får spela i Skandinavien också och jag/vi vill gärna ut på några festivaler under 2015, Sweden Rock Festival vore inte så dumt.

Nu när vi ändå pratar om turnerande, ni har gjort en hel del spelningar (125st) under de senaste åren. Ser ni er själva främst som ett live-band eller ett skivinspelande dito?
– POWERSTROKE är ett live-band. Vi tar gärna en öl före showen, sedan går vi upp och bara har väldigt roligt på scenen. Visst är det kul att vara i studion också, men att stå framför en publik och svettas är alltid roligare.

Du pratade lite kort om nya albumplaner redan, har du lust att ge oss lite mera information om detta?
– Haha, jag snackar alldeles för mycket! Du ska veta att låtarna från “In For The Penny, In For Pound” är mer än ett år gamla och jag/vi slutar aldrig att skriva musik. Även om vi inte tillbringar hela dagarna i replokalen, så kommer nya ideér upp hela tiden. Jag brukar sitta framför teven på kvällarna med min akustiska gitarr i knäet och det är där allt börjar så att säga. Om några månader kommer dessa ideér hamna i replokalen och under 2015 någongång, så kommer vi att börja spela in nästa platta. Vi har ju släppt de andra skivorna med 2års mellanrum, så det kommer vi nog att fortsätta med haha Tack för att du tog dig tiden, förhoppnings ser jag er snart ute på turné!

Tack för intervjun, förhoppningvis så ses vi snart i Sverige och vi kan ta några goda öl tillsammans!

Turnéschema:
29.11. Utrecht – Tivoli De Helling (NL)
30.11. Vosselaar – Biebob (BE)
01.12. Almelo – TBA (NL)
02.12. Berlin – K17 (DE)
03.12. Cottbus – TBA (DE)
04.12. Zory – Ozi Pub (PL)
05.12. Bischofswerda – Eastclub (DE)
06.12. Geiselwind – Eventhalle La Ultima 2014 (DE)
07.12. München – Backstage / Halle (DE)
08.12. Bologna – TBA (IT)
09.12. Milano – TBA (IT)
10.12. Bern – ISC Club (CH)
11.12. Lünen – Lükraz (DE)
12.12. Magdeburg – Factory (DE)
13.12. Rostock – Mau Club (DE)

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link