wolf
Foto: Evelina Szczesik

Inför Skogsröjet 2023: Intervju med Niklas Stålvind (Wolf)

Årets upplaga av Skogsröjet går av stapeln 3-5 augusti och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Effie Trikili fick möjlighet att ställa ett gäng frågor till Niklas Stålvind, gitarrist och sångare i Wolf.

Årets upplaga av Skogsröjet går av stapeln 3-5 augusti och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Effie Trikili fick möjlighet att ställa ett gäng frågor till Niklas Stålvind, gitarrist och sångare i Wolf.

Äntligen kommer WOLF till Skogsröjet! Vad har ni för förväntningar på festivalen?
Att det blir lika trevligt som sist vi var där och lanserade vår öl ihop med våra vänner på Heavy Metale-bryggeriet. Jag stortrivdes på festivalen direkt. T o m vakterna såg ut att trivas som fisken i vattnet på grund av den trevliga stämningen.

Hur svårt är det att sätta ihop en bra setlist för en festivalspelning?
Inte svårt alls. Det är bara att sätta ihop en setlist med live-favoriterna från förr och nu och sedan ta med några låtar från senaste skivan. Vi har släppt nio skivor sedan den självbetitlade debuten från år 2000, så det finns låtar att plocka av.

Finns det en eller flera låtar som ni alltid spelar live, låtar ni inte kan hoppa över?
Det finns många sådana låtar, men speciellt en låt kommer vi köra om vi så rullas in på bår på scenen, och det är Speed On från skivan Ravenous.

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?
Shark Attack är en rolig låt för den är ganska utmanande rent spelmässigt i ett hejdundrande tempo, men framför allt för att publiken alltid vrålar med i refrängerna med nävarna i luften.

Några artister som ni själva kommer passa på att se när ni ändå är på plats?
Saxon och Prins Svart vill man inte missa. DAD är värt att se enbart för basistens fantastiska tvåsträngade basar han bygger själv. Han borde få något slags Nobelpris. Ett galet danskt geni är vad han är.

Hur är det att spela på festivaler, i jämförelse med klubb eller arena?
Mer kaotiskt. Upp på scenen efter en extremt snabb change over och hoppas att allting funkar, och det gör det faktiskt oftast. Blir alltid imponerad både av scenteknikerna och tekniken som bara blivit bättre och bättre.

Vad har ni som band för förhoppningar på er publik?
Att de smörjt nackkotorna med WD-40 och druckit lagom med hojtarolja så de både kan headbanga och sjunga med för kung och fosterland. Och sjunger de inte med ordentligt hoppar jag ned och piper dom i magen, så ta i nu för helvete, publiken!

Vad kännetecknar en bra liveshow/spelning enligt dig?
Det viktigaste är publiken. Det är de som gör det magiskt. Det är de som gör att man som band kan lägga in en extra växel man inte visste att man hade.

Vilket band eller artist förväntar sig inte folk att du lyssnar på?
Demis Roussos. En favoritsångare sedan barnsben. Skivan Forever and Ever har jag säkert lyssnat på 1000 gånger. När jag sätter på den blir det solsken och 1978 även om det regnar.

Vilken var den senaste skivan du lyssnade på i sin helhet?
Det var den ryska gruppen Kruiz, som var bland de första banden att nå ut till väst efter att Sovjet lättat på järnridån. Kan vara världens absolut bästa powertrio efter Rush. Stora ord, jag vet, men det är verkligen på den nivån. En blandning av heavy metal och thrash med grov rysk brytning, eftersom sångaren vid den tiden inte ens kunde engelska. Men spela gitarr kunde han… jävlar i min lilla låda.

Nämn en konsert du har sett som gjorde stort avtryck hos dig och varför?
Ovan nämnda powertrio Rush. Vid 30-årsjubilet för skivan Moving Pictures såg jag dom i Globen för första och sista gången. Det var en religiös upplevelse. Jag var helt tagen. Det är svårt att sätta fingret på varför. Jag visste innan att de var bra, men inte att jag skulle bli så drabbad. Magiskt.

Vilken är det bästa gitarrsolot genom alla tider?
Uli Jon Roths solo i låten Firewind ligger nära till hands. När jag första gången hörde Roths gitarrspel höll jag på att trilla av stolen. Jag kände bara till honom till namnet och visste att många gitarrister såg upp till honom. Köpte en vinylskiva på ren chansning, men det kändes som att det var universum eller Gud fader själv som bestämt att jag inte skulle missa denna musikaliska upplevelse. Han är grym, kort sagt.

Har ni några speciella och/eller “kreativa” önskemål i er rider som ni kan dela med er av?
Vi har haft allt möjligt trams förr, som kalsonger, strumpor, nyhetstidningar, cigaretter (vi röker ju inte ens!) och Gud vet vad. En sak vi fortfarande har är Wolf Absinthe, och det kan man verkligen fråga sig hur smart det är… Den är helt livsfarlig och borde kräva licens, men det är alltid kul med utmaningar så den har fått stått kvar på ridern. Och så är den fantastiskt god också.

Efter att ni gått av scenen på Skogsröjet, vad hoppas du att publiken tar med sig?
Att vi i bandet hade lika kul som dom och att den kärlek vi känner från publiken är besvarad. Utan er vore vi inget!

Avslutningsvis undrar jag hur ser planerna ut framöver för er del?
Vi samlar nytt material inför nästa skiva och letar bra turnéer att hoppa på för nå ut till fler människor med vår svenskbrittiska rakt-på-sak-metal.

Wolf spelar på Röjet-scenen fredag den 4:e augusti, kl. 14.40.

Skogsröjet går av stapeln 3-5 augusti i Rejmyre, utanför Norrköping. Deltagande band är Saxon, Airbourne, D-A-D, Hardcore Superstar, Hammerfall, Blind Guardian, Vixen, Battle Beast, Kamelot, Mustasch, Gotthard, Thundermother och många fler!

Mer info och biljetter finns via www.skogsrojet.se

Picture of Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER