Inför Time To Rock och Skogsröjet 2023: Intervju med Jesper Binzer (D-A-D)

Årets upplaga av Time To Rock och Skogsröjet går av stapeln 8-10 juli respektive 3-5 augusti och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nationalhjältar i hemlandet Danmark, folkkära i Sverige och ett pålitligt liveband sedan snart 40 år. Jerry Prütz pratar med världens mesta och bästa Jesper Binzer från D-A-D och minns en spelning i Linköping 1986.

Årets upplaga av Time To Rock och Skogsröjet går av stapeln 8-10 juli respektive 3-5 augusti och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar.
Nationalhjältar i hemlandet Danmark, folkkära i Sverige och ett pålitligt liveband sedan snart 40 år. Jerry Prütz pratar med världens mesta och bästa Jesper Binzer från D-A-D och minns en spelning i Linköping 1986.

Ställ D.A.D på scenen och du har en veritabel publikfest från start till mål. Hur förbereder du dig inför ett festivalgig?
– Det gäller att hålla huvudet kallt och lita på sitt crew i första hand för man hinner aldrig göra soundcheck utan det är bara att kolla så man har ljud i allt och sedan är det bara att köra. Det får liksom bära eller brista. Vårt crew är ungefär samma sedan 20 år tillbaka och vi litar blint på dem. De vet vad de ska göra och hur vi vill ha det.
Är det skillnad på att lira en klubb på kanske 700-1000 i publiken och en festival med tiotusentals på plats?
– Visst är det skillnad. På en festival måste man spela och sjunga lite bättre. Man måste vara mer skärpt och det är svårt att vara riktigt avslappnad. Man har också en mycket hårdare tidsram att hålla sig till, kanske en timme, 90 minuter medan ett klubbgig kan vara lite lösare i kanterna.
Vi spelade nyligen i Norge och hade 40 minuter på scenen. Då gäller det att ge allt men ändå vara skärpt. Det var inte riktigt vår publik men vi vann över dem på vår sida. Det var ett väldigt bra gig när allt stämde och alla spelade väldigt bra.
Finns det några låtar ni måste spela?
– Självklart “Sleeping My Day Away” men sedan beror det lite på var vi befinns oss. På vissa ställen måste folk få höra “Bad Craziness” och på andra ställen “Point of View”.
För att “Sleeping” ska bli lite mer utmanande för oss så har vi ett långt och improviserat parti som aldrig blir likadant vilket håller oss skärpta. För mig är det väldigt viktigt att jag känns bra i rösten. Funkade den inte när jag var yngre blev jag sur. På Copenhell såg jag Guns N’ Roses och hörde hur Axl tappade rösten vilket jag log lite åt. Giget vi hade efter det så hände det mig. Snacka om karma.

Ni har snart hållit på i 40 år.
– Ja, tiden går men lyckligtvis är jag i bra form, min röst håller (tack och lov) och vi låter väldigt bra och kanske till och med bättre än på länge. Vi brukar påminna oss om hur det var på 80-talet och vi var nya och kämpade. Minns man de så känner man sig tacksam.
Kommer du ihåg spelningen på Regina Palace i Linköping i oktober 1986?
– Om jag gör. De där första spelningarna i Sverige, jag tror vi bara hade spelat i Malmö för det, var otroligt viktiga för oss som band. De gjorde oss till oss det vi senare blev när vi släppte “No Fuel Left For The Pilgrims” 1989. 
Visst är det en ny platta på gång?
– Japp, vi har spelat in 17 låtar vi är väldigt stolta över. Det var länge sedan jag kände mig så här nöjd. Tanken är att vi ska in i studio i höst och så släpps plattan lagom till vi fyller 40 år sommaren 2024.
Tack för samtalet…
– Tack själv, vi ses väl på Skogsröjet.
Lita på det!

Time To Rock Festival går av stapeln i Knislinge Folkets Park 8-10 augusti. Deltagande band förutom The Quill är Saxon, KK’s Priest, MSG, Blind Guardian, The Hooters, D-A-D, Alestorm, Molly Hatchet, Ross The Boss, Uli Jon Roth, A Tom Gabriel Warrior Trilogy (Celtic Frost, Triptykon, Triumph Of Death), The Toy Dolls, Marky Ramone’s Blitzkrieg, The Answer, Hardline, Treat, Masterplan, Diamond Head, Tygers Of Pan Tang, Teaze, Dream Evil och många fler!

Mer info och biljetter finns via www.timetorock.se/

Skogsröjet går av stapeln 3-5 augusti i Rejmyre, utanför Norrköping. Deltagande band är Saxon, Airbourne, D-A-D, Hardcore Superstar, Hammerfall, Blind Guardian, Vixen, Battle Beast, Kamelot, Mustasch, Gotthard, Thundermother och många fler!

Mer info och biljetter finns via www.skogsrojet.se

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER