kamelot
Foto: Effie Trikili

Inför Skogsröjet 2023: Intervju med Tommy Karevik (Kamelot)

Årets upplaga av Skogsröjet närmar sig och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Först ut är Kamelot, där Rocknytts Anna Karlsson fått ställa några frågor till bandets sångare Tommy Karevik.

Årets upplaga av Skogsröjet närmar sig och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Först ut är Kamelot, där Rocknytts Anna Karlsson fått ställa några frågor till bandets sångare Tommy Karevik.

Det amerikanska Power Metalbandet bildades 1991 och i över tio år har svenske Tommy Karevik varit sångare. De har haft stora internationella framgångar och har turnérat runt om i världen. Gruppen är aktuell med det nya och hyllade albumet ”The Awakening”, som släpptes under våren och lördag den 5 augusti spelar de på Skogsröjet.

Hur många gånger har ni spelat på Skogsröjet?

Bara en gång.

Har du några speciella minnen från förra gången på Skogsröjet?

Ja, min fru var med, så det var roligt. Vi hade några dagar tillsammans. Sen är det ju inte jättelångt från Skogsröjet till Stockholm, så efteråt passade vi på att hälsa på familj och så. Det var jättetrevligt. Sen har vi inom familjen haft ett lantställe i Rejmyre, så jag har varit där många gånger tidigare, när jag var barn. Även om jag kanske inte kommer ihåg så mycket, eftersom jag var för liten, så har ändå Rejmyre en speciell plats i mitt hjärta.

Vilken är er största styrka som band?

Jag tror att även om Kamelot är ett band som har funnits länge, så har vi alltid lyckats vara up to date. Vi har en fräsch blandning av gammalt och nytt.

Vilka är era inspirationskällor när ni skriver låtar?

Thomas (gitarristen Thomas Youngblood) gillar eran med A-ha och även New Wave. Från honom kommer mycket av de mystiska inslagen. Själv brukar jag lyssna på musiken och försöka tyda stämningen. Det dikterar ju lite hur till exempel sången ska ligga. Jag inspireras ganska mycket av de tidigare Kamelot-albumen. Man försöker ta element från tidigare saker, men göra det i en fräsch tappning.

Vad gör du när du inte spelar musik?

Tränar på gym eller cyklar till exempel och försöker hålla mig hälsosam. Plus försöker göra roliga saker tillsammans med min fru.

Finns det några länder eller städer som ni ännu inte hunnit spela i, som ni gärna skulle vilja åka till för ett gig i framtiden?

Det skulle vara kul att spela lite mer i Asien. Vi har ju spelat i Japan och det är alltid väldigt häftigt, för det är så annorlunda. Vi har spelat i Taiwan, men inte i Kina. Det är ganska många band som spelar i Kina nu, så det kanske är en marknad som öppnar upp sig. Sen tror jag inte att vi har spelat i Afrika någon gång. Om det skulle finnas en marknad där, så vore ju det festligt också.

Vad kan man förvänta sig av er spelning på Skogsröjet?

Som alltid med en festivalspelning kommer vi att försöka ändra setlist, så att det blir lite mer ösigt.

Någon uppvärmningsritual innan ni går upp på scenen?

Nej, inte som band, men jag har det. Som sångare har jag olika övningar, plus att jag stretchar och försöker hoppa igång kroppen och musklerna. Både röst och kropp ska komma igång.

Bästa turnéupplevelsen utanför scenen:

När jag precis hade blivit sångare i Kamelot hade vi tre-fyra dagar i replokalen. Två gånger om dagen gick vi igenom setet och allting. Vi hade första spelningen i Tjeckien, på en festival som heter Masters Of Rock. Det var mitt så kallade eldprov och det fanns så mycket nervositet bland oss alla, men det blev succé. När vi klev av scenen kunde man se hur axlarna sjönk på oss alla och det var en så skön känsla.

Något du tror att inte alla vet om dig:

Jag är en ordvrängare. Min humor kanske är fantastiskt irriterande ibland, ha ha! När någon säger något kan jag ta ord och vända på dem. Jag leker med ord.

När ni har lämnat scenen på Skogsröjet, vad hoppas ni att publiken tar med sig från er konsert?

Vår nya skiva! Ha ha ha! Annars, ett bra minne. Det vi vill förmedla med vår musik är känslor och en upplevelse, att man blir berörd på ett eller annat sätt. Vi hoppas att publiken känner ett värde i det de ser och hör. Till exempel att de säger ”Fan, vad häftigt det var!”, ”Åh, han tittade på mig” eller ”Yes! Jag fick ett plektrum”. Interagerandet mellan band och publik är viktigt.

Något annat du vill säga till våra läsare och era fans?

Vi är så glada över att ha trogna fans och lyssnare, som faktiskt gör att vi kan fortsätta. Då Kamelot har funnits ganska länge är vi också väldigt tacksamma för alla nya fans.

Jag tackar Tommy för intervjun och ser verkligen fram emot att se Kamelot på Skogsröjet!

Skogsröjet går av stapeln 3-5 augusti i Rejmyre, utanför Norrköping. Deltagande band är Saxon, Airbourne, D-A-D, Hardcore Superstar, Hammerfall, Blind Guardian, Vixen, Battle Beast, Kamelot, Mustasch, Gotthard, Thundermother och många fler!

Picture of Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER