Foto: Evelina Szczesik

Mammoth WVH – Melodin är nyckeln!

Redan som tonåring stod Wolfgang Van Halen på scen inför stora publikhav som basist i legendariska Van Halen. Hans egna band Mammoth WVH har rönt stora framgångar sedan det självbetitlade debutalbumet släpptes sommaren 2021 och uppföljaren "II" släpps inom kort.

Redan som tonåring stod Wolfgang Van Halen på scen inför stora publikhav bredvid David Lee Roth, sin pappa Eddie och farbror Alex i legendariska Van Halen.

Det självbetitlade debutalbumet Mammoth WVH släpptes sommaren 2021 och blev en stor succé som nådde förstaplatsen på Billboard Independent Albums Chart, Top Hard Rock Albums Chart, Top Rock Albums Chart, samt en tolfteplats på Billboard 200.

Singlar som “Don’t Back Down” och ”Distance” spelades flitigt på radio och TV framträdanden i The Howard Stern Show, NBC News TODAY och Jimmy Kimmel Live följde. I anrika Guitar World utnämndes Wolfgang till årets gitarrist och hyllades med fantastiska recensioner i Loudwire och Classic Rock. Mammoth WVH har genomfört framgångsrika turnéer som support till Guns N’ Roses och Alter Bridge på båda sidor atlanten och självaste Dave Grohl bjöd personligen in Mammoth till Taylor Hawkins Tribute Concerts i London och Los Angeles. Mot bakgrund av allt detta var det en något Starstruck Peter Johansson som fick den stora förmånen att träffa Wolfgang Van Halen på Sweden Rock Festival.

Hej Wolfgang och välkommen till Rocknytt! För närvarande turnerar du i Europa och de svenska fansen har möjlighet att se Mammoth inte mindre än tre gånger på en vecka, först på Sweden Rock Festival och därefter tillsammans med Alter Bridge på Gröna Lund, följt av en supportspelning till Metallica på Ullevi. Vilka intryck har du fått av Sverige såhär långt?

Jag älskar Sverige, vi var här förra året. Att få spela på Sweden rock för första gången var en underbar erfarenhet och jag ser verkligen fram emot att få göra det igen.

Mammoths andra skiva ”II” släpps I början av augusti. Vilka är de största skillnaderna mellan debutskivan och den nya skivan, skulle du säga?

Jag tror att jag kom in i inspelningsprocessen med lite mer självförtroende den här gången och med en förståelse och kunskap om vad som etablerades med första skivan. Jag behövde inte komma underfund med hur allt skulle låta och jag kunde experimentera mer och ha lite mer kul. Att spela live har influerat materialet så det är lite mer energi och lite tyngre, samtidigt som det man förväntar sig gällande soundet från första plattan också finns kvar.

Vilka är dina största styrkor som musiker, om du får säga det själv?

Kanske att jag är perfektionist. Jag försöker spela på toppen av min förmåga, det är viktigt för mig. Jag eftersträvar att alltid leverera det bästa framträdandet jag kan. Jag är bra på många saker, men jag är inte bäst på något, så att utvecklas och ständigt bli bättre på att spela kanske?

Vilka är de största höjdpunkterna för dig hittills I karriären?

Att ha haft möjligheten att spela med min pappa och farbror såpass länge är något jag aldrig kommer glömma. Att spela på Taylor Hawkins tribute var en helt galen grej. Om man bortser från det känslomässiga så är ju det faktumet att jag fick spela med musiker jag sett upp till i hela mitt liv en otrolig möjlighet som jag aldrig glömmer.

Om du fick välja helt fritt, vilket eller vilka band skulle du vilja samarbeta med?

Jag skulle älska att få öppna för AC/DC. Jag har älskat dem hela mitt liv så det skulle vara helt galet. Samma sak med Foo Fighters. De två banden ligger högt upp på listan över de viktigaste banden för mig och den jag är som musiker.

Föreställ dig att du har en nittio sekunders reklamspot på TV. Förklara kort och koncist för tittarna varför man ska lyssna på Mammoth WVH!

Om du gillar rock, eller musik helt enkelt, och om du uppskattar melodier så kan du uppskatta Mammoth. Det finns tyngre material men också melodiösa och långsammare låtar. Om du är ett musikfan rent generellt så finns det saker att hitta som du kommer uppskatta hos Mammoth.

Vilka band inspirerade dig när du växte upp och vilka band lyssnar du på idag?

När det gäller Mammoth är det Foo Fighters, AC/DC, Nine Inch Nails och Jimmy Eat World. Det är band som verkligen har influerat mig till att starta Mammoth. Nuförtiden är Meshuggah ett av mina favoritband, jag lyssnar på dem hela tiden.

Du spelar trummor, bas, gitarr, keyboard och sjunger. Finns det något ytterligare instrument du skulle vilja lära dig spela?

Det skulle vara kul att lära sig spela Theremin, det är ett så konstigt instrument, haha.

Theremin, vad är det?

Du spelar utan att röra instrumentet.

Jaha, då tror jag att jag vet. Är det instrumentet som till exempel Jean Michel Jarre ibland spelar?

Ja, precis. Det är ett konstigt instrument där du kontrollerar olika frekvenser.

Ditt första instrument var trummor som du lärde dig spela vid nio års ålder. Farbror Alex gav dig lektioner?

Nej, jag lärde mig spela själv. Pappa lärde mig det första trumkompet till AC/DC’s Highway To Hell men därefter lärde jag mig själv.

Vilka tankar är det som flyger genom huvudet strax innan du går på scen?

Gör inte bort dig nu, hahaha. Det är väldigt viktigt för mig att göra mitt bästa. De första konserterna är jag som mest nervös, men nu när vi har varit ute ett par veckor så är jag lite mer bekväm.

Hur tycker du att en riktigt bra låt ska vara?

Det viktigaste för mig är melodin. Oavsett låtstruktur så måste det finnas något som kan fastna i huvudet och som går att sjunga med i. Melodin är nyckeln. Lyssnar du på min musik så upptäcker du att hur tungt det än blir så finns det alltid en refräng du kan sjunga med i, något du kan relatera till, så melodin är väldigt viktig för mig.

Om du inte var musiker, vad skulle ditt drömjobb vara?

Jag vet inte riktigt, kanske något som har med TV spel att göra?

Vill du rekommendera något till Rocknytts läsare? Det kan vara musik, en film, en bok, ett lifehack eller något helt annat!

Om ni inte känner till Intervals och deras senaste skiva ”Circadian” (2020) så ska ni definitivt kolla upp dem, det är ett av mina favoritband just nu. Gitarristen Aaron Marshall är både en underbar person och en grym gitarrist som inspirerar mig varenda gång jag lyssnar.

Hur föredrar du att konsumera musik, är det via streaming eller via fysiska media?

Om jag gillar något så köper jag det. Det är viktigt för mig att stödja artister. Jag köper även skivor via till exempel iTunes. Jag försöker också se band live och köper merch via deras webbsidor. Det viktigaste är att stötta dem.

Mammoth WVH har precis genomfört tre spelningar i Sverige på Sweden Rock Festival 10/6, Gröna Lund 13/6 tillsammans med Alter Bridge samt som support till Metallica på Ullevi 16/6. Mammoth fortsätter göra festivalspelningar i Europa under sommaren och supportar även Det Leppard och Mötley Crüe i England. Därefter turnerar de med Alter Bridge i USA. 4/8 släpps nya skivan ”II”!

Mammoth WVH - Melodin är nyckeln! 1
Mammoth WVH: Wolfgang + Peter Foto: Darren Edwards

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER