Foto: Rock The Night

Inför Sweden Rock 2023: Intervju med Tommy Karevik (Kamelot)

Årets upplaga av Sweden Rock Festival går av stapeln 7-10 juni och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar på festivalen. Anna Karlsson har ställt frågor till den svenske sångaren Tommy Karevik i Kamelot inför deras spelning på festivalen.

Årets upplaga av Sweden Rock Festival går av stapeln 7-10 juni och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar på festivalen. Anna Karlsson har ställt frågor till den svenske sångaren Tommy Karevik i Kamelot inför deras spelning på festivalen.

Det amerikanska Power Metalbandet har funnits i drygt trettio år. Gruppen är aktuell med nya albumet ”The Awakening”, som släpptes under våren och om några dagar spelar de på Sweden Rock.

Hur många gånger har ni spelat på Sweden Rock?

Kamelot har spelat fyra gånger, vilket är några gånger före min tid i bandet. Jag har spelat med Kamelot på Sweden Rock bara en gång. Då spelade vi på stora scenen direkt efter Electric Banana Band, kommer jag ihåg. Det var kul, för Lasse Åberg har ju funnits med under ens liv på TV och film, ”Sällskapsresan” till exempel. Han såg exakt likadan ut som jag trodde att han skulle se ut och han kom upp till mig precis när jag skulle gå på scenen på Sweden Rock. Han frågade om jag hade sett hans banjo. Den hade blivit kvar på scenen någonstans, men vi såg den aldrig.

Hur känns det att spela på Sveriges största rockfestival?

Det känns alltid fantastiskt. Jag har ju även spelat där med Seventh Wonder två gånger och det har varit fantastiskt alla gånger.

Ert nya album ”The Awakening” släpptes i mitten av mars. Vad har ni fått för respons på plattan så här långt?

Det har varit överväldigande bra. Jag tror att folk känner att vi har lagt ner mer tid. I vanliga fall kan det vara ganska stressigt när man kommer från turnérande och sen ska en ny skiva göras. In i studion direkt och försöka göra det bästa man kan. Nu när det blev lite uppehåll med Covid hade vi tid att verkligen fundera, ändra och fixa, så som man behöver göra med musik ibland och låta det växa fram.

Var låten ”Midsummer’s Eve” din idé, med tanke på att midsommar är typiskt svenskt?

Ja, det var en låt jag började skissa på. Jag ville få tillbaka det keltiska och den lite mystiska stämningen som Kamelot har haft i några andra ballader på tidigare album. Sen hade jag en känsla att jag ville skriva om något som låg mig varmt om hjärtat. Resultatet blev ”Midsummer’s Eve” och det slutade med att den blev en självklar del av albumet.

Hur upplevde du hela produktionen den här gången, jämfört med tidigare?

Det var lite annorlunda. Jag brukar ju åka ner till Sascha (producenten Sascha Paeth) i Tyskland och vara där under hela slutfasen av albumet. Vi pusslar ihop låtidéer, finslipar och jag har spelat in mycket av sången där tidigare. Den här gången blev det inte så, av naturliga skäl. Nu blev det mer som jag har gjort i Seventh Wonder, där jag skriver allting och spelar in det själv. Nu menar jag inte att jag skriver alla låtar själv, det blev väl fem låtar på nya plattan, men jag hade tid att sitta i min egna studio och hålla på med musikidéer mer än tidigare. Sen blir ju naturligtvis ingen låt helt ens egen. Jag skickar mina demos till de andra. Var och en lägger sin personliga touch på det hela. Det blir alltid något som ändras. På det stora hela kommer alla med idéer och den här gången blev det lite mer av mina.

Är det något ni gör annorlunda på festivalshower, som ni inte gör på en klubbspelning?

På en festival får man ha i åtanke att inte alla känner till musiken. Man vill få folk att stanna. Vanligtvis har man ju också utrymme att ha pyroteknik. Vi tänker på setlist också, vilka låtar som går hem bättre hos en publik som inte kan våra låtar. Oftast ryker balladerna, då folk kanske inte har tillräckligt med tålamod, utan mer energi behövs.

Hur svårt är det att sätta ihop en bra setlist för en festivalspelning?

Det är svårt. Det finns alltid låtar som man vill spela, men som man inte har tid att spela, eller som inte riktigt passar in. Nu har vi ju gjort en Europaturné ganska nyligen och då har man fått ett flow i setlist. Inför en festivalspelning ändrar man om och då blir flödet kanske ganska uppbrutet. Det blir lite som att spela låtarna för första gången. Låtarna brukar gå bra, men det ska ju vara ett flow mellan låtarna också. Det är en stor utmaning faktiskt. Ibland har vi inte arbetat ut exakt hur det ska vara och då blir det lite som det blir, men det är väl lite det som är charmen med festivaler.

Den världskända cellisten Tina Guo gästar den nya skivan. Kommer hon även att spela på några av era konserter under turnén och i så fall var?

Det är inget som är bestämt än. Vi har funderingar på att försöka fixa det, speciellt när vi spelar i USA, eftersom hon bor där. Det skulle vara väldigt kul, om hon kan och vill.

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?

Nu är det ”One More Flag In The Ground”. De senaste gångerna har den varit fantastiskt rolig att spela. Den gör sig mycket bra på stora scener, med mycket publik som kan sjunga med. Den låten är jag stolt över faktiskt.

Finns det en eller flera låtar som ni alltid spelar på konserter, låtar ni inte kan hoppa över?

Av de gamla låtarna är det till exempel ”Karma” och den ofrånkomliga ”March Of Mephisto”, som vi alltid spelar, för att folk vill höra den. Just den låten är också väldigt tacksam att spela, eftersom alla tycker om den och det blir ett bra drag. Av de nyare spelar vi till exempel alltid ”Liar Liar” och förhoppningsvis nu även ”One More Flag In The Ground”.

Om tid finns, vilka band kommer du att se på Sweden Rock?

Europe skulle vara kul att se, så det hoppas jag få tid till. Det har alltid varit ett av mina favoritband. Sen har vi ju Katatonia, som min polare Jonas (Jonas Renkse) sjunger i. De spelar före oss, så då ska jag titta lite på dem också.

Favoritmat på festivalen:

När jag var där med Seventh Wonder 2019 fick vi kanongod mat. Då var det riktiga kockar där (som lagade mat till artisterna) och fantastiskt bra catering. Sweden Rock har en fantastiskt bra organisation bakom alltihop.

Har ni haft någon riktig mardrömsspelning?

Jag har haft många, men det kommer man inte ifrån. Det var dock en som började som en dröm, blev till en mardröm, men som ändå lyckades bli ok. Vi skulle öppna för Iron Maiden i USA. Det var Exodus, sen var det vi och sen Ghost. Det blev ett sådant kaos, därför att något kretskort i vårt mixerbord brann upp innan vi skulle spela. Han som mixade fick mixa från ett monitorbord, som stod bakom scenen. Vi fick ha en stående i publiken som fick vifta och ropa ”Upp med det” och ”Ner med det”, som en dirigent, eftersom han vid monitorbordet inte hörde vad han mixade. Sen tror jag att jag avverkade fyra mickar under tre-fyra låtar, innan jag fick en som funkade. Det var bara att bita ihop. Vi hade en ny trummis också, som aldrig hade spelat våra låtar med oss. Det var Alex Landenburgs allra första gig med Kamelot.

Det bästa man kan få från fansen när man är på turné:

Villkorslös kärlek. Det spelar ingen roll om man har en dålig dag. När man väl står på scenen och får kärlek tillbaka, det är det som är bränslet. Då står man ut med dålig mat och dålig sömn till exempel.

Finns det något mer om det nya albumet ”The Awakening”, som du vill tilllägga?

Vi har funderat på att kanske spela albumet i sin helhet, från början till slut, vid något speciellt tillfälle. När vi gjorde skivan tänkte vi på att alla låtar skulle fungera att spela live. Det är något vi verkligen har strävat mot, så det kanske blir så någon gång i framtiden.

Vad kan man förvänta sig av er spelning på Sweden Rock?

Det blir maxat. Vi ska försöka leverera så många låtar som möjligt som folk vill höra och såklart spela mycket nya låtar. Kanske blir det en och annan eldpuff, he he.

Vad har du själv för förväntningar på årets festival och spelning?

Det är alltid kul att komma tillbaka. Jag tycker festivaler är kul för att man får träffa sina polare också. Man har ju kompisar i andra band och sådär. Festivaler är lite som semester för musiker. Man träffas, snackar, spelar och har roligt. För mig är det ju också roligt att komma hem till Sverige.

Sweden Rock Festival går av stapeln i Norje, Sölvesborg 7-10 juni. Deltagande band är Iron Maiden, Mötley Crüe, Def Leppard, Ghost, Deep Purple, Europe, Pantera, Alter Bridge, Gojira, Behemoth, Blue Öyster Cult, Clutch, Airborne, Billy Gibbons, Testament, Wolfmother, Lita Ford, Raised Fist, Skid Row, U.D.O., Symphony X, Monster Magnet, H.E.A.T, Kamelot, Jinjer, TNT, Napalm Death, Mammoth WVH, Katatonia, Threshold, Avatar, Myrath, British Lion, Marduk, Coney Hatch, Angra, Tribulation, Spidergawd, Spiritbox, Mike Tramp och många fler!

Mer info: https://www.swedenrock.com/

Kamelot spelar torsdag 8 juni kl.17:45 på Rock Stage.

Picture of Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER