Foto: Enforcer, Facebook

Inför Sweden Rock 2023: Intervju med Olof Wikstrand (Enforcer)

Årets upplaga av Sweden Rock Festival går av stapeln 7-10 juni och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Enforcer.

Årets upplaga av Sweden Rock Festival går av stapeln 7-10 juni och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Enforcer där Ron Dahlgren fått ställa några frågor till bandets sångare och gitarrist Olof Wikstrand.

Vad har ni för förväntningar inför festivalen?
– Rent spontant så var det ganska länge sen vi spelade i Sverige. Framför allt i Sverige inför en kanske mer generell publik så det är väldigt roligt att ha fått chansen att göra en rimlig festivalspelning i Sverige. Det har varit mest mindre gig tidigare. Jag tror att det är väldigt många i Sverige som gillar oss men som kanske inte haft möjligheten att komma på våra mindre gig i Stockholm och Göteborg så det blir spännande.

Hur tänker ni runt er setlist?
– Vi släppte en ny skiva den 5 maj. men i det här läget i vår karriär så blir det väl mer en best of-spelning. Vår backkatalog är starkare än någon ny skiva vi någonsin kommer kunna göra.

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?
– Det är nog låtarna som är nyast för dom har man inte hunnit slita ut. Men också låtar som är lite annorlunda som “Zenith of the Black Sun” och nyaste singeln “Nostalgia”.

Några akter som ni själva kommer passa på att se när ni ändå är på plats?
– Def Leppard har jag aldrig sett tidigare. Det är ett band jag sett fram emot väldigt länge att få se. Iron Maiden, Mötley Crüe, Ghost, Deep Purple, Europe, Blue Öyster Cult, Airbourne. Kanske även SKid Row, H.E.A.T, Deathstars, Tribulation och Mindless Sinner, som en ortodox hårdrockare som jag.

Hur är det att spela på festival, i jämförelse med klubb eller arena?
– Det är väldigt stressigt att spela på festival. Man ska på och av med grejer och man har inga marginaler för en sekunds förseningar. Ofta går man på scen med en förhöjd stressnivå i kroppen redan innan. Egentligen så föredrar jag en konsertspelning. Jag tror att vi spelar mycket bättre när man är på turné och man kan göra saker i sitt eget tempo. En festivalspelning blir ett annat typ av gig. Mer som ett showcase-gig där man får möjlighet och presentera sig för människor som kanske aldrig har hört oss tidigare.

Förutom Sweden Rock, vad händer mer sommaren 2023?
– Vi har en hel del festivalspelningar eftersom vi släpper en ny skiva. Förutom SRF så spelar vi bland annat på Up The Hammer i Grekland, Rock Hard i Tyskland, CopenHell i Danmark, Devilstone Festival i Litauen och Hellfest i Frankrike.

Bästa livebandet genom tiderna?
– Man gillar ju alla de gamla banden som Judas Priest och Iron Maiden men om man sett dom 20 eller till och med 30 år efter dom peakade så faller energi och sådana saker, så bästa banden är Airbourne, Ghost och Watain. Dvs band i vår egen generation som har en stark idé om hur dom ska vara. De har inte har gått tillbaks i energinivå när man spelar live.

Någon festival som står på önskelistan, förutom SRF då?
– Fler större festivaler.

Vinyl, CD eller streaming?
– Som samlare så säger jag vinyl. Dock vinyl som är gjorda innan CD-skivan slog igenom. Nya vinylskivor ger jag ingenting för, för det är ingen som kan hantera det nuförtiden så då lyssnar jag hellre på CD eller streaming när det kommer till ny musik. Det låter mycket bättre än vinyl.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
– Metallicas svarta skiva. Den köptes på Skivforum i Arvika 1992.

Om du får välja helt fritt utan att ta hänsyn till ekonomiska aspekter, vem eller vilka skulle du vilja samarbeta med?
– Metallica och Iron Maiden har ju haft ett stort inflytande under hela mitt liv. Resterna av det ryska bandet Magnit hade varit coolt att göra något med. En otrolig musikalitet i det bandet. Vem vet. Det kanske kan bli verklighet någon dag.

Vilken skiva av vilket band skulle du själv helst vilja se framföras i sin helhet live?
– Om jag hade fått drömma: Rainbow – Long Live Rock N´Roll, Metallica – Kill ‘Em All eller första Iron Maiden-skivan.

Efter ni gått av scenen på Sweden Rock, vad hoppas du att publiken tar med sig?
– Jag hoppas att vi kan göra ett intryck och få med sig ett stort gäng nya entusiaster efter vårt framträdande.

Sweden Rock Festival går av stapeln i Norje, Sölvesborg 7-10 juni. Deltagande band är Iron Maiden, Mötley Crüe, Def Leppard, Ghost, Deep Purple, Europe, Pantera, Alter Bridge, Gojira, Behemoth, Blue Öyster Cult, Clutch, Airborne, Billy Gibbons, Testament, Wolfmother, Lita Ford, Raised Fist, Skid Row, U.D.O., Symphony X, Monster Magnet, H.E.A.T, Kamelot, Jinjer, TNT, Napalm Death, Mammoth WVH. Katatonia, Threshold, Avatar, Myrath, British Lion, Marduk, Coney Hatch, Angra, Tribulation, Spidergawd, Spiritbox, Mike Tramp och många fler!

Mer info och biljetter: https://www.swedenrock.com/

Enforcer spelar Onsdag 7 juni.

Picture of Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER