Inför Sweden Rock 2023: Intervju med Ted Sjulmark (Grimner)

Årets upplaga av Sweden Rock Festival går av stapeln 7-10 juni och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Grimner som Effie Trikili fått ställa några frågor till bandets sångare och gitarrist Ted Sjulmark.

Årets upplaga av Sweden Rock Festival går av stapeln 7-10 juni och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Grimner som Effie Trikili fått ställa några frågor till bandets sångare och gitarrist Ted Sjulmark.

Välkomna till Sweden Rock! I juni gör ni om jag inte har helt fel en efterlängtad Sweden Rock-debut. Hur känns det att spela på Sveriges största rockfestival?
Tackar! Det stämmer bra, och det är ju sannerligen en kollektiv tonårsdröm att spela på Sweden Rock. Vi ser galet mycket fram emot det!
Har ni varit på festivalen tidigare och har ni i så fall något roligt minne ni vill dela med dig av?
Henry (trummor) och jag (Ted, gitarr och sång) har varit där ihop, och så har jag åkt dit med min far mer än tio årgångar sedan 2006. Så för min del har jag många minnen från SRF. Jag och min flickvän var helt totalförstörda en dag, jag var extremt bakis, hon var dödsförkyld och vi skulle kolla på ett gemensamt favoritband, Finntroll. Vi trodde inte vi skulle kunna ta oss igenom dagen ens, men så fort de började spela så försvann allt det dåliga! Det är ju det som bra musik gör.
Vad kännetecknar en spelning med Grimner och hur laddar ni bäst upp för en?
Full fart, hög energi! Vi laddar upp lite olika innan en spelning, men kollektivt så kommer vi gärna i stämning av lukten från alla pälsar, skelettdelar och gammalt läder som vi pyntar oss med. Men vi älskar att spela live, så det är inte svårt för oss att höja adrenalinnivåerna bara av ren förväntan.

Er senaste och fjärde album ”Urfader” släpptes förra året och förutom er 15-årsjubileum, blev den också en välförtjänt framgång. Har ni ett hemligt recept bakom framgången?
Inte något medvetet sådant, vi är rätt så experimentella av oss och försöker att inte göra samma sak två gånger, fast ändå ha allting förankrat i det fornnordiska. Men det kanske är det som gör det, paradoxen av att vara envist traditionella på vissa punkter samtidigt som vi vill utforska och utvecklas i andra.
Vad kan man förvänta sig av er spelning på Sweden Rock?
Vi har alltid extremt kul på scenen, och det smittar ofta av sig. Vi tar med alla på en resa till svunna tider och bjuder upp till både dans och strid. Eller ja, headbang och mosh pits. En redig fest blir det iallafall, det lovar vi!
Om tid finnes, vilka band kommer ni själva inte missa på festivalen?
Det råder rätt så skilda musiksmaker inom rock och metal i bandet, iallafall vad gäller det som ligger i topp för var och en. För egen del så blir det rätt blandat. Jag vill inte missa Grave, Tribulation, Myrath och Napalm Death, såväl som Blue Öyster Cult. Jag kan inte tala för de andra i bandet, men jag vet att Henry kommer se Green Lung till varje pris!
All er musik är på svenska, föll det sig naturligt att göra det valet från början och tycker ni att det begränsar er något?
Vårt absolut första släpp var faktiskt mestadels på engelska, så vi körde inte exklusivt på svenska från första början. Det ändrade sig ju fort, just eftersom det känns mer naturligt och passande för musiken och hela vårt tema. Vi tycker inte det begränsar oss något särskilt, visst, vi skulle kunna sjunga på engelska, men svenska texter är en del av vår musik och det hade inte känts helt rätt. Vi har testat, trots allt. Det kan hända att vi skriver någon enstaka engelsk text i framtiden, man vet aldrig vad som händer, men vi har än så länge haft överväldigande positiv respons till modersmålet genom alla år.
Avslutningsvis, hur ser era planer för 2023 ut?
Just i stunden så har vi ännu inte alla spelningar färdigbokade, men vi har två gig i Sverige kvar för att fira nya skivan, sen lite andra spelningar, både klubb- och festivalgig. Allt är inte officiellt än. Mellan spelningar så är det fokus på att skriva ny musik och bara köra på!
Tack för att ni tog er tid! Vi ses i Sölvesborg i juni 😊
Självfallet, det var ett nöje! 🤘

Sweden Rock Festival går av stapeln i Norje, Sölvesborg 7-10 juni. Deltagande band är Iron Maiden, Mötley Crüe, Def Leppard, Ghost, Deep Purple, Europe, Pantera, Alter Bridge, Gojira, Behemoth, Blue Öyster Cult, Clutch, Airborne, Billy Gibbons, Testament, Wolfmother, Lita Ford, Raised Fist, Skid Row, U.D.O., Symphony X, Monster Magnet, H.E.A.T, Kamelot, Jinjer, TNT, Napalm Death, Mammoth WVH. Katatonia, Threshold, Avatar, Myrath, British Lion, Marduk, Coney Hatch, Angra, Tribulation, Spidergawd, Spiritbox, Mike Tramp och många fler!

Mer info och biljetter: https://www.swedenrock.com/

Grimner spelar onsdag 7 juni.

Picture of Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER