VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
volbeat band 2014

Inför Sweden Rock 2014: Intervju med VOLBEAT

13 Shares

volbeat-band-2014
VOLBEAT, med gitarristen Rob Caggiano längst till höger i bild.

Imorgon avslutar headlineakten Volbeat Sweden Rock Festival nere i Sölvesborg.

För att förbereda SRF-publiken på vad som komma skall så ringde Rocknytts reporter Jesper Bergkvist upp bandets gitarrist Rob Caggiano (tidigare medlem i Anthrax) en sen kväll i Maj då de befann sig i Poughkeepsie, USA, och diskuterade den kommande spelningen på SRF, gitarristens bandbyte, kärleken till punklegendarerna Misfits och givetvis svenska kvinnor.Volbeat har tidigare spelat på Sweden Rock Festival, både 2008 och 2009. Vad kommer vara annorlunda i bandets framträdande i år?
Ja.. Vi är headliners i år, så mycket vet jag haha. Vi ser alla fram emot spelningen, jag har spelat där ett par gånger tidigare med Anthrax också och det är en riktigt bra festival. Det kommer bli en grym rockkonsert.

Är det någon skillnad på att spela i Sverige om du jämför med Volbeats hemland Danmark, eller ditt eget hemland USA?
Du vet, publiken är grym hela världen över om jag ska vara ärlig. Jag kan inte säga att en publik är bättre än en annan, vi har jobbat så hårt och turnérat över allt så det känns som ett det bara växer och växer hela tiden. Och det är det som är allra viktigast för mig, att det känns bra att vara ute på vägarna. Folk är uppspelta överallt och det känns grymt! Självklart älskar vi Skandinavien, alltså både Sverige och Danmark och jag har älskat dem i många år och har mycket vänner där. Jag tycker alltid det är kul att spela i Skandinavien.

Nu när ni är en av festivalens headliners, gör det att ni blir mer bekväma när ni väljer setlisten? Känner ni att fanbasen är tillräckligt stark för att ni ska kunna välja era egna favoriter eller ökar detta pressen på att ni ska spela de största hitsen?
När vi gör en headlinespelning så har vi ju uppenbarligen mer speltid, vi har tillräckligt mycket tid för att spela ett längre set och mer eller mindre göra vad vi vill. När man inte är huvudakt på en större festival och man har kortare speltid, det är då som det blir knepigare att välja ut låtarna till setlisten. Att välja setlist som headliner är lätt för oss. Vi har mycket tid att röra oss med så det kommer bli ett varierat set med mycket gammalt material, mycket nytt material och kanske lite material som ingen har hört förut, vi får se haha!

Med tanke på hur många gånger du varit här i Sverige, både som medlem av Anthrax och Volbeat, så har du säkerligen fått uppleva en hel del. Vad är ditt starkaste minne – bra, dåligt eller galet – ifrån Sverige?
De vackra damerna antar jag hahaha! Som jag sa, jag har alltid älskat Sverige, jag har alltid älskat Skandinavien, men Sverige har verkligen en hel del vackra kvinnor!


Hur gick tankarna egentligen när du lämnade Anthrax för Volbeat?
Ja, alltså.. Jag lämnade inte Anthrax för att gå med i Volbeat. Jag lämnade Anthrax oavsett vilket, jag bestämde mig för att det var dags att gå vidare. Jag hade ingen plan eller så, du vet. Och det här med Volbeat bara hände så snabbt och det var bara perfekt timing. Det var väldigt spontant. För några år sedan, runt 2010, så hade vi ett band som hette The Damned Things Scott Ian och jag, Joe och Andy från Fall Out Boy och Keith Buckley från Every Time I Die. Vi släppte en platta som hette “Ironiclast” och vi ville alla göra något annorlunda för stunden, timingen var rätt så vi satte ihop bandet och vi hade väldigt kul när vi gjorde den plattan och Volbeat tog med oss på turné. Så jag träffade killarna då och vi blev väldigt snabbt vänner och vi pratade om vilka möjligheter det fanns för mig att gå in i studion med dem och producera ett par skivor. Det var en cool idé, men det var inte särskilt realistiskt då på grund av våra scheman och att de bor i Danmark medan jag bor i New York. Spolar man fram ett par år så har jag helt plötsligt gått vidare från Anthrax och min kalender var vidöppen och Volbeat var precis på väg in i studion så på den vägen är det.


Hur har bandet förändrats sedan du gick med, vad känner du att du har tillfört i Volbeat?
Bandet har definitivt blivit mer högljutt haha, det kan jag lova! Jag tror framför allt att min gitarrstil fungerar väldigt bra ihop med Volbeats sound och vi har riktigt kul. Det är väldigt mycket gitarrer på det nya albumet “Outlaw Gentlemen & Shady Ladies” som jag är väldigt stolt över. Vi hade väldigt roligt i studion, provade olika saker och experimenterade med lager och sånt du vet, mycket gitarrgrejer. För min del var det jättekul, det är något jag är väldigt stolt över. För min del är det väldigt spännande, och för Volbeats del så har de ju aldrig riktigt haft den typen av gitarrgrejer på sina album så det fungerade jättebra tycker jag.


Volbeat har spelat en Misfits låt som heter “Angelfuck” i flera år nu och förra året så framförde ni den tillsammans med Jerry Only (bas och sång) från Misfits. Hur kommer det sig?

Haha, det är kul att du nämner det för Jerry Only sms:ade faktiskt mig nyss och han är på väg till kvällens konsert och jag tror att vi antagligen kommer att göra det igen ikväll haha! Alla i Volbeat är enorma Misfits-fans och under den turnén med The Damned Things och Volbeat som jag pratade om tidigare så frågade Volbeat mig varje kväll om jag ville vara med på scen med dem och köra “Angelfuck” eftersom att de visste att jag var ett enormt Misfitsfan haha. Men för att göra en lång historia kort så är vi vänner med Jerry Only och har känt honom under en längre tid, jag har känt honom sedan många år tillbaka och han är en del av familjen, vi älskar honom helt klart! Misfits är ju en influens för oss alla, de är med på min topp 5-lista över alla band genom tiderna.

Magnus Byström

Magnus Byström

Webbansvarig
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter