klar-infor-swedenrock2014

Inför Sweden Rock 2014: Intervju med THERION

klar-infor-swedenrock2014

Med 23 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien "Inför Sweden Rock 2014". Nästa band ut i denna serie är THERION. Rocknytts Sven Mörén fick chansen att ställa några frågor till Christofer Johnsson.

klar-infor-swedenrock2014

Med 23 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2014”. Nästa band ut i denna serie är THERION. Rocknytts Sven Mörén fick chansen att ställa några frågor till Christofer Johnsson.

Debuten ”…Of darkness” (1991) är death metal. Det senaste, femtonde fullängdsalbumet ”Les fleurs du mal” (2012) innehåller covers på franska popklassiker. Så bred och oförutsägbar har Therions musikaliska resa varit. Störst berömmelse har de nått som banbrytare inom symfonisk metal. ”Theli” (1996), Therions stora genombrottsalbum, gjorde bruk av en klassisk orkester och operasångare på ett dittills ohört sätt som banade vägen för band som Nightwish. Gitarristen och bandledaren Christofer Johnsson har meddelat att Therions nästa stora projekt är en rockopera. Från början var tanken att lägga allt livespelande på is innan denna var färdig. Till fansens stora lättnad har planerna ändrats något. Therion gör en konsert i Sverige 2014. Gissa var.

Om jag minns rätt så var det 2006 som THERION gjorde ett framförande på SRF. Den gången gick ni på klockan 12:00 på avslutningsdagen vilket är den mest otacksamma tiden att börja spela på. På årets kommande upplaga så har ni fått ett mer lukrativt klockslag att inta scenen på. Är detta ett tecken på att THERION äntligen har genomgått en expansion i sitt hemland. Någonting som det annars har varit sparsmakat med när det gäller THERION?
– Jag tror det dels har att göra med flera saker. Dels att vi helt slutat spela i Sverige i övrigt, vilket gör att vi blir mer attraktiva som festivalband eftersom det är enda chansen för fansen här att se oss live i Sverige. Sedan så har SRF också blivit en internationell festival, så när folk reser hit i allt större utsträckning påverkar det ju givetvis till vår favör att Therion är ett betydligt större band utomlands. Ytterligare en faktor gissar jag är att vi hade en fantastisk repons på vårt framträdande på SRF förra gången, trots att vi spelade på sämsta tänkbara tid. Festivalen håller ju självklart ett öga på hur det går för banden för att se om de fick valuta för pengarna. Jag tror att även de som inte tvångsmässigt runkar sig medvetslösa varje dag till sympfonisk metal ändå ser ett underhållningsvärde på scen i ett band som Therion, så det kan kanske vara ett bra band att runda av med på småtimmarna över ett glas vin eller en öl.

THERION är en flitig festivalakt världen över. Vad anser du är SRF´s unikum gentemot andra festivaler?
– Det är flera saker. Dels så tar man fram plånboken och bokar in mega-artister som huvudband istället för att förlita sig mer på att festivalupplevelsen som helhet med medelstora huvudband ska sälja slut biljetterna (som t.ex. Wacken gör). På 80-talet var festivaler som Monsters of Rock självklart fullproppade med de största banden, på 90-talet uppstod en massa nya små festivaler som vuxit sig jättestora, men som fortfarande tycker att det räcker med att sätta band som Saxon och Kreator som headline. Biljetterna för SRF är rätt dyra, men man får ändå mer valuta för pengarna än någon annan festival jag känner till, tack vare att man ser till att det alltid är riktiga höjdarnamn som huvudaktvarje dag.

En annan unik sak är att man har en passion för gamla band som folk har starka minnen till, både band som var kungar en gång i tiden och som numera fallit lite i glömska och band som kanske var långt från folks favoritband, men som ändå ger en nostalgikick för oss som var med då det begav sig – och blir alldeles tårögda av möjligheten att drömma oss tillbaka till svunna tider till tonerna av Thor, Warrior och liknande artister som man såg på Superchannel/MTV/Metalljournalen etc, men som aldrig spelade i Sverige på den tiden. Eller rent genialiska drag som att boka Demon med Dave Hill i djävulskostymen. Och den yngre generationen som var spermier på den tiden får svulla i farbröderna som en gång i tiden var det charmiga B-laget bland rebellerna som enligt våra föräldrar skulle förstöra vår generation. I år har man i denna andra bokat in Madam-X. Vem bryr sig att de bara hade en bra låt och numera är ett gäng gamla avdankade 50-plussare? “You’re hight in hiiiiiighschool!” liksom! Jag är snart 42 år gammal och har sålt över en miljon plattor och i ärlighetens namn är jag nog mer känd som en ganska tillbakadragen intellektuell tråkmåns bland hårdrockande kollegor än någon som skulle ge sig hän åt metal på högsta volym. Men när man exponeras för den typen av nostalgi så vill man bara ställa sig i publiken, fistbanga och låta sig bli 10 år gammal igen.

Är det några speciella akter som du personligen ser fram emot att se på årets upplaga av festivalen?
– Det är massor av band jag vill se men Black Sabbath innan gubbarna blir för risiga för att kunna spela ordentligt längre är givetvis en särskild höjdpunkt. W.A.S.P. ska också bli kul, jag såg dem senast som förvband till Iron Maiden 1986. Hoppas bara att de håller måttet.

När jag senast intervjuade dig år 2012 inför releasen på LES FLEURS DU MAL så meddelade du att att THERION efter turnén på nämnda platta skulle lägga turnerandet på is i ett antal år framöver. Men faktum är att THERION efter detta har varit ute på vägarna mer än någonsin. Vad an denna radikala vändning?
– Nja, mer än någonsin var kanske en rejäl överdrift. Vi gjorde en 2 veckor lång turné i Europa förra december (en normal turné i Europa är 5-8 veckor). Och vi gör en likadan svängi Latinamerika senare denna månad. Det som gjorde att vi omprövade saken var dels att vi fick ett så bra erbjudande att det var svårt att tacka nej och dels en rädsla att göra fast i skapandet av rockopera, vi ville åka ut och testa lite av materialet för att se hur det skulle tas emot av publiken. Vi behöver skriva något som både funkar mot en rockmusikalpublik och våra egna fans. Så när en holländare kom med ett nästan osannolikt bra ekonomiskt erbjudande för att göra en sväng i Europe (trots att vi inte släppt en skiva på länge), så nappade vi på möjligheten att kunna känna folk på pulsen. Responsen var kanon. Spela festivaler har vi hela tiden sagt att vi kommer fortsätta med under tiden, så att vi inte rostar ihop.

Har ni många utländska fans som du vet kommer att komma för att se er på årets SRF?
– Det vet jag inte, men troligtvis kommer det en del från Norge och Danmark eftersom det är två länder vi heller inte lägre spelar i. Förutom att vi är ett mindre band här uppe, så ligger Skandinaven för avsides och passar aldrig in i våra turnéscheman. Vårt crew är från olika länder nere i Europa, så skulle vi vilja spela i hemstaden Stockholm, så måste vi i alla fall flyga över en massa personer, boka hotell etc.

Vad kan festivalpubliken förvänta sig utav THERION. Några överraskningar?
– Eftersom vi inte spelar i landet så där överdrivet ofta, så finns det inte samma anledning att variera setet som vi gör på andra ställen där alla sett oss dussintalet gånger redan. Så vi kör nog ett best of set av något slag. En överaskning är ju dock att vi har en helt färsk sångerska på scenen. Lori Lewis, vår vapendragerska sedan 2007, valt att sluta turnéra (vi kommer jobba vidare i studion tillsammans) och gör sin sista spelning med oss i Mexiko en vecka innan. Så det blir till att åka direkt till replokalen efter att vi kommit hem och repa med nya tjejen.

Till sist! Hur är statusen på operaprojektet som du nämnde för ett par år sedan?
– Det går framåt, men vi har fortfarande mycket jobb kvar. Något år eller två skulle jag tro.

{youtube}8UKKrZMAy94{/youtube}
{youtube}jfy3QIJzgbc{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER