VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Damien 3 - Fotograf Robert Staèlbro

Intervju med albumdebuterande DAMIEN

Damien 3 - Fotograf Robert Staèlbro
Hardcorebandet DAMIEN från Karlstad släpper i veckan sin fullängdsdebut ”Carry The Fire”, närmare bestämt på fredag den 9:e. Rocknytts Christian Larsson har varit i kontakt med trummisen Martin Magnusson för att stämma av läget inför det kommande skivsläppet.

DAMIEN består av:


Pär Gäfvert – sång

Anders Forsell – gitarr

Per Grönroos – gitarr

Martin Magnusson – trummor

Anders Carlborg – bas

Ni bildades för över 10 år sedan men det kan ju finnas några som inte har koll på er, lite kort. Vilka är DAMIEN?

Vi är DAMIEN från Karlstad och har precis som du säger varit ett band i drygt 10 år. Vi har våra rötter i den svenska hardcorescenen, något som trots ett antal medlemsbyten och musikalisk utveckling fortfarande genomsyrar både musik, texter och inställning.

Finns det någon historia kring bandnamnet?

När vi valde vårt namn var det väl egentligen två saker som var viktigt. Dels skulle namnet vara lätt att komma ihåg och dels skulle det se snyggt ut på en zip-hood, d.v.s. att namnet skulle bestå av ett jämnt antal bokstäver. PG (Pär Gäfvert) kom med förslaget DAMIEN och vi tyckte att det kändes bra. Att vi senare blivit varse om att DAMIEN inte är något unikt bandnamn, särskilt inte inom den hårdare musiken, det kan vi leva med.

Hur skulle du beskriva er musik och vad har ni för influenser?

Vissa skulle kanske säga metal medan andra säger hardcore. Personligen tycker jag att vi är mer hardcore än metal men det har mer med hela paketet att göra än hur vår musik låter. Jag vill i vilket fall inte använda begreppet metalcore. Det tycker jag är något annat och den etiketten ger ingen bra bild av hur vi låter. Musikaliskt hämtar vi våra influenser främst från både ny och gammal hardcore och metal.

Hur har er musik utvecklats genom åren?

När vi startade bandet var vi väldigt influerade av Hatebreeds ”Perseverance”, något som hörs på både låtar och ljudbild på vår första demo ”Charger” (som för övrigt finns på Spotify: “Charger”). Vi tycker fortfarande om den typen av musik men det kanske inte hörs lika tydligt på större delen av ”Carry the fire”. Däremot tycker jag att man fortfarande hör det är samma band, även om vi kanske har lyft in lite mer melodier och andra element för att skapa mer variation och dynamik.Damien 1 - Fotograf Robert Staèlbro
På fredag den 9 maj släpps då “Carry the fire” som är er första fullängdare (via Big Balls Productions), hur är känslan inför släppet?

Känslan är mycket bra. Sedan vi skrev på för Big Balls Recordings har det ju gått drygt tre år så det känns skönt att skivan äntligen är klar. Vi hade kunnat få ut den mycket tidigare om vi bara hade bestämt oss för det men under processen med låtskrivande och inspelning kände vi någonstans att det inte fanns någon anledning att stressa fram något. Varken vi eller Big Balls hade satt någon deadline för släppet utan vi båda hade väl inställningen att det viktigaste är att vi blir nöjda.

Vad kan lyssnarna förvänta sig av ”Carry The Fire”?

Lyssnarna kan förvänta sig en skiva som representerar DAMIEN. Har man hört oss tidigare kommer man definitivt att känna igen sig. Dessutom tycker vi själva att vi för första gången på riktigt har lyckats fånga energin från scen och förmedlat den på skiva.

Låten ”We Dance” är redan släppt, hur kommer det sig att ni valde den till första singelsläppet?

Ursprungligen var det faktiskt tänkt att titelspåret ”Carry the fire” skulle vara första singeln men i slutändan föll ändå valet på ”We dance” eftersom vi tycker att den speglar både DAMIEN och skivan som helhet på ett väldigt bra sätt, både text- och musikmässigt.

{youtube}fJaNetIQE80{/youtube}

Handlar skivan om något speciellt, textmässigt? Och vem/vilka är det som står för låtskrivandet?

Låtskrivandet går normalt sett till så att någon av gitarristerna (Anders Forsell och Per Grönroos) kommer med riffidéer som vi tillsammans arbetar vidare med i replokalen. Textförfattandet är det vår sångare PG som står för och på ”Carry the fire” kan man nog säga att den röda tråden är en uppgörelse med samtiden. Om hur vi lever våra liv, hur vi stressar och jämför oss med andra och framför allt om hur vi ägnar så mycket tid till att hata.

Tidigare har ni spelat in Ep-skivor, hur kommer det sig att första fullängdaren kommer nu och vad tycker du största skillnaden var med att spela in ”Carry The Fire” kontra ert tidigare material?

Att den första fullängdaren kommer först nu beror nog främst på att vi inte har varit nog produktiva tidigare. Vi har helt enkelt inte skrivit nog många låtar som vi kände höll måttet. Inför vår EP ”Black heart” (Spotifylänk: “Black Heart”) både skrev och spelade vi in betydligt fler än de som till slut hamnade på skivan. Dessutom tycker vi att EP-formatet har funkat bra och vi ger gärna ut fler EP:s i framtiden.

Största skillnaden med att spela in ”Carry The Fire” kontra vårt tidigare material har helt klart varit att vi haft mer eller mindre obegränsat med studiotid den här gången. Tack vare att Big Balls Recordings har en egen studio har vi kunnat spela in, testa idéer och finputsa utan att känna att studiobudgeten skenar. Det finns ju såklart en risk med det också och det passar kanske inte alla band att jobba utan deadline men det har i alla fall gjort oss mer avslappnade vilket i sin tur gjort att vi kunnat prestera bättre.

Vad har ni för förhoppningar/förväntningar i och med släppet av skivan?

Våra förhoppningar är väl att det finns folk därute som kommer att uppskatta det vi gör så att vi får spridning på skivan och får komma ut och spela. Men vi har även förväntningar på oss själva där vi bestämt oss för att jobba för att inte all nedlagd tid i studion och replokalen ska vara förgäves. Nu har vi en produkt att visa upp oss med och det är mycket upp till oss själva om våra förhoppningar ska infrias.

Den 17 maj är det releaseparty på Verket i Karlstad tillsammans med Brute och Vengeance of Karma. Vad kommer ni bjuda på under den kvällen?

Vi kommer att bjuda på en helkväll som börjar redan kl. 21.00 med happy hour och fri entré fram till kl. 22.00. Lite senare blir det tre grymma band på scen och dessutom huserar Hednar från The Generals i DJ-båset hela kvällen.

Ovan nämnda band, Brute (Karlstad) och Vengeance of Karma (Kristinehamn) är två andra band från Värmland, ni som ändå varit med ett tag, hur ser du på den Värmländska musikscenen idag?

Vad det gäller den hårdare skolan så la ju tyvärr Vomitory instrumenten på hyllan i vintras men i mina öron det finns gott om arvtagare. Incarnit, Sparzanza, Inferior, Deception, In Spite, The Generals, Invasion och banden du redan nämnt är bara början på en lista som kan göras hur lång som helst.

Jag har inte fullt lika bra koll på den värmländska musikscenen i övrigt men min uppfattning är att det kryllar av bra band även där. Kolla t.ex. gärna upp Deadly Spirits som vi delar replokal med.

Slutligen då, har ni spikat några andra planer för 2014 som ni kan avslöja nu?

Vi har några saker i pipeline men inget som vi kan offentliggöra redan nu. Håll utkik på www.facebook.com/dmnswe för att inte missa något.

Då får jag tacka för att ni tog er tid och önska er lycka till i framtiden.
Tack så mycket!
Carry The Fire
Foto: Robert Stålbro

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link