VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
biff byford saxon

Inför Time To Rock 2023: Intervju med Biff Byford (Saxon)

Årets upplaga av Time To Rock går av stapeln 8-10 juli och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Rocknytts Mattias Högström fick en pratstund med Saxons sångare Biff Byford.

Efter ett antal misslyckade försök där samtal inte kopplas upp lyckas jag till slut få kontakt med Biff Byford. Vi hade mer eller mindre gett upp och Biff skickade mig ett meddelande om att vi försöker en annan dag men så gjorde han ett sista försök att ringa mig och kors i taket. Då fungerade uppkopplingen mellan oss och jag fick en väldigt trevlig pratstund med Saxons starke man.


Nu när Carpe Diem varit ute ett tag. Hur har mottagandet för den varit och hur har turnén gått?

Det har gått riktigt bra. Vi är i Newcastle idag och turnerar en sväng i England för tillfället.

Annons:

Jag har funderat på hur låtskrivarprocessen går till för dig. När du skriver en låt till en ny skiva. Bestämmer du i förväg att nu behöver vi en snabb låt eller en midtempolåt eller rullar det bara på av sig självt?

Det rullar oftast bara på av sig självt. Ibland händer det att jag behöver en låt av en viss typ men oftast rullar det bara på. Vi väger oftast nyskrivna låtar mot varandra och så använder vi dem vi anser vara bäst.

Skriver du/ni många låtar eller oftast bara 10-15 stycken när det är dags för inspelning av ett nytt album?

Nej nej, jag lägger ner väldigt mycket tid på texterna och melodier så vi skriver oftast bara 10-15 låtar. Vi har inte tid att jobba med 20-25 låtar. Tycker vi om en låt använder vi oss av den.

Visst är det du som skriver alla texter?

Ja det stämmer. Jag skriver alla låttexter för Saxon.

Jag vet att ni redan börjat skriva på nästa skiva. Hur långt har ni kommit med nästa skiva? (Med nästa skiva menas inte coverplattan som dyker upp i dagarna).

Det går bra och vi har ungefär 75% av låtarna färdigskrivna.

Så den kommer att släppas 2024?

Jag vet inte. Det kan bli så att den släpps sent 2023 eller tidigt 2024. Du vet, väntetiden på vinyler är för tillfället så lång att skivbolaget måste ha en färdiginspelad skiva 4-5 månader innan den ska släppas. Det är riktigt knepigt faktiskt för tillfället när man ska spela in en skiva.

Vi går tillbaka i tiden nu. Ända tillbaka till första skivan. När ni släppte debuten 1979 kunde du då i din vildaste fantasi tro att du skulle hålla på med detta fortfarande nästan 45 år senare?

Ska jag vara helt ärlig så tänkte jag inte ens i de banorna då. Under det tidiga 80-talet tittade du inte längre än till nästa skiva. Då ville du bara få ut en ny skiva så fort det bara var möjligt. Det var lite andra tider då. Vi har nog ändå mer eller mindre arbetat så hela tiden att vi tar det skiva för skiva. Det är trots allt så än i dag att en ny skiva och en turné oftast hänger ihop med varandra så för att få till en lyckad turné behövs oftast en ny skiva såvida du inte är en megastjärna. För ett rockband är det bättre både för skiva och turnén om de hänger ihop nära varandra i tiden.

Har du någonsin, med tanke på hur länge du hållit på med detta, vaknat upp en morgon och känt att vad håller jag på med? Jag är för gammal för det här. Jag slutar!

Nej! Jag har aldrig känt så faktiskt.

Det är bra för jag älskar Saxon.

Tack. (Biff börjar här skratta)

Låt oss dela upp Saxons karriär i två olika eror. Den första fram till Destiny och den andra från Solid Ball of Rock fram till nu. Då tycker jag att den andra halvan är betydligt tyngre än den första. Är det ett medvetet val eller har det bara fallit ut så av sig självt?

Jag tycker att de tidiga skivorna är rätt tunga de också. Vi har alltid haft rätt tunga och snabba låtar som Heavy Metal Thunder, Princess of the Night och 20,000 ft. När vi kom till 90-talet blev det med den tidens produktion automatiskt lite tyngre låtar för oss. Vi är samma band men dagens produktionsteknik har gjort att vi kanske blivit ett lite tyngre band och låter tyngre. Men vi har alltid haft en hel del tunga riff i våra låtar.

Ja ni har alltid haft en del snabba låtar med på skivorna.

Ja det har vi. Vi har dock aldrig riktigt stått och skrikit om att vi är ett heavy metalband.

En del av era nyare låtar gränsar mot power metal.

Ja under 90-talet var det så. Jag tycker dock att vi gått tillbaka mot ett mer brittiskt sound på de 5-6 senaste skivorna. Under 90-talet hade vi en tysk producent och spelade in skivor i Tyskland så det är inte konstigt att vi rörde oss mot power metal då om du förstår vad jag menar. Det var faktiskt bra för oss att hänga med i tiden eftersom power metal växte sig så starkt under det årtiondet.

Ja under en del av 90-talet var heavy metal mer eller mindre dött. Sedan kom t.ex. ett band som Hammerfall och återupplivade intresset för det igen.

Vi äldre band fortsatte släppa skivor men det kom inte fram så många nya band. Hammerfall var givetvis ett va de nya band som dök upp och förde arvet vidare. Till och med band som Judas Priest och Iron Maiden hade problem men överlevde. Många band gav upp och la ner under 90-talet. Flera av dem har gjort comeback igen så jag vill tro att Saxon hjälpte till att hålla musikstilen vid livet.

Vilket av era album är du minst nöjd med och varför?

Här bröts samtalet. Och efter flera misslyckade försök att nå varandra skickade Biff ett glatt meddelande att jag i alla fall fått en halv intervju nu och att vi kan fortsätta under nästa dag. Sedan gjorde han ett sista försök att ringa upp mig och då fungerade det igen.

Vilket av era album är du minst nöjd med och varför?

Minst nöjd med? Ååååhhhhhhhh, det är svår att svara på faktiskt. Inspelningen av Destiny var ingen rolig upplevelse för bandet var i ett riktigt dåligt skick under den tiden.

Jag tycker faktiskt om den skivan. Det är några riktigt bra låtar på den.

Ja jag sa inte att jag inte tycker om den. Bara att det nog är den jag är minst nöjd med. Anledningen till det är att jag har några dåliga minnen från skapandet av den. Skivan är helt ok, jag tycker om den, men den kunde ha varit mycket bättre.

Jag skulle säga att den är underskattad och har några kanonlåtar.

Det är en skiva som skulle må bra av en nyinspelning.

En låt som S.O.S. till exempel är riktigt underskattad.

Jag håller med. Det är en bra låt som handlar om Titanic.

När vi pratar om underskattade låtar så tycker jag att låtar som Top of the World och Hold On förtjänat större uppmärksamhet.

Ja kanske det. Top of the World är en riktigt bra låt. Hold On är en trevlig liten rocklåt som visar att vi inte riktigt kan placeras i ett speciellt fack utan rör oss mellan olika stilar. Vi spelar inte enbart heavy metal. Hold On borde ha blivit en hit.

Har du några planer för en andra soloplatta?

Ja det har jag. Jag är riktigt nöjd med den första så det kommer difinitivt en till inom en inte allt för avlägsen framtid.

I sommar kommer ni att spela på Time To Rock festivalen för första gången.

Ja det blir debut för oss där. Ska bli kul att spela på en för oss ny festival i Sverige. Jag ser fram mot det.

Jag gissar att ni kommer att spela på en hel del sommarfestivaler. Är det roligare att spela på en festival än en vanlig spelning under en turné?

Det är väldigt roligt att spela på festivaler. När du spelar där är det inte enbart din egen publik som går dit för att se dig. Det blir en större utmaning att få publiken med sig. Det brukar vara rätt bra dag under våra festivalspelningar i Sverige.

Sverige älskar Saxon och Saxon verkar älska att spela i Sverige så vad kan gå fel? Det borde bli lyckade spelningar för er.

Redan 1980 var vi minst lika stora i Sverige som vi var i Storbritannien. Vi spelades mycket i radion och sålde en hel del skivor. Och det har fortsatt så sedan dess egentligen i hela Norden.

Ni turnerade en hel del här i Sverige även på 90-talet.

Ja vi gjorde ju det även under de mörka dystra åren. Och det har så klart hjälpt till för att hålla oss populära hos er.

Power & the Glory fyller 40 I år. Kommer ni att fira det på något speciellt sätt?

Nej inte direkt. Det kommer kanske dyka upp någon mer låt än titellåten vår setlist men inte mer än så. En låt som This Town Rocks är alltid kul att spela. Netflix hörde sig faktiskt för om den låten och ville ha den med i någon film eller serie. Jag tror dock inte det blev något av med det till slut.

Saxon har extremt många väldigt bra titellåtar. Har ni någonsin lekt med idén att enbart spela titellåtar någon gång på en spelning?

Det har vi inte men ofta är just titellåten den populäraste låten på en skiva. Carpe Diem t.ex. är den vad det verkar i alla fall populäraste låten på den skivan.

På Sweden Rock 2019 öppnade ni med 6-7 titellåtar i rad. Det var riktigt kul att höra.

Ja vi har gjort så på en del spelningar vilket är roligt. Det är lite ovanligt då vi inte brukar spela gamla låtar så tidigt. Vi ville ge publiken något annorlunda den gången. Vi har en del låtar från 80-talet som vi måste spela.

Ja här i Sverige måste ni t.ex. spela 747.

Haha ja det är er låt. En del låtar är verkligen populärare på en del ställen och publiken förväntar sig alltid att få höra just den låten där och då.

Hur ser du på hårdrockens framtid när ett efter ett av de gamla banden lägger av. Tror du det kommer att komma fram nya stora arenaband?

Ja det finns redan sådana band. Kanske inte band som Saxon eftersom vi är ett rätt unikt band men de finns. Det kommer unga hungriga band som kommer fylla arenorna framöver också.

Trender inom musik kommer och går men hårdrock står stadigt kvar.

Ja det håller jag med om. Hårdrocken är minst lika stor som på 80-talet och vinyl säljer mer och mer igen.

Hur föredrar du själv att lyssna på musik? Vinyl, CD eller streama?

Det beror på var jag är och vad jag gör. Alla tre funkar bra för mig. Det spelar egentligen ingen som helst roll för mig. Vinyl idag är mer av en samlargrej än vad det var tidigare vilket är roligt då man lägger ner lite tid på vinylutgåvarna av en skiva.

Det var alla frågor jag hade. Tack för en trevlig pratstund.

Tack själv. Vi ses i sommar Sverige.

Time To Rock Festival går av stapeln i Knislinge Folkets Park 8-10 augusti. Deltagande band är Saxon, KKs Priest, MSG, Blind Guardian, The Hooters, D-A-D, Alestorm, Molly Hatchet, Ross The Boss, Uli Jon Roth, A Tom Gabriel Warrior Trilogy (Celtic Frost, Triptykon, Triumph Of Death), Sham 69, The Toy Dolls, Marky Ramone’s Blitzkrieg, The Answer, Masterplan, Angel Witch, Teaze, Hardline, Tygers Of Pan Tang, Treat, Dream Evil, Bourbon Boys, The Quill och många fler!

Saxon spelar måndag 10 juli, kl. 21:45.

Inför Time To Rock 2023: Intervju med Roland Grapow (Masterplan) 2

 

 

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT