VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
klar-infor-swedenrock2014

Inför Sweden Rock 2014: Intervju med FREAK KITCHEN

17 Shares

klar-infor-swedenrock2014

Med 29 dagar kvar till Sweden Rock Festival fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2014”. Nästa band ut i denna serie är FREAK KITCHEN, där Rocknytts Sven Mörén fick chansen att ställa några frågor till bandets frontman Mattias IA Eklundh.

Van Halen på lustgas. Ovanstående är åtminstone ett försök att sammanfatta göteborgska Freak Kitchen. Soundet är en mix av vassa melodier, vildsint progressivitet och galna stilblandningar – allt från pop till jazz till världsmusik. Texterna tacklar gärna smarta ämnen med skruvad humor. Sångaren och genialiske gitarristen Mattias “Ia” Eklundh har metod i sina galenskaper och sedan debuten 1994 har Freak Kitchen blivit ett kultband. Åttonde studioalbumet “Cooking with pagans” dyker upp i början av år 2014, månaderna innan ett av Sveriges kanske mest omtalade liveband återvänder till SRF för första gången sedan 2005.I vilken gång i ordningen är det FREAK KITCHEN spelar på SRF och vad är ert bästa minne får nämnda festival?
– Åh boy, kan det vara sjunde gången månne? Jag håller inte räkningen måste jag frankt medge. Det finns många kul minnen, från när festivalen var blott Karlshamnsfestivalen till att den vuxit till vad den är idag. Lite spännande var det senaste gigget, och som också dokumenterades på video (se Freak Kitchen YouTube-kanal) när jag handlade hundtugg till min dåvarande jycke som råkade bestå av torkad tjursnopp. I ett plötsligt inspirerat ögonblick åkte organet fram under låten Chopstick Boogie för att spelas gitarr med. Det lät inget vidare… Lustigt blev publiken skogstokiga när jag kastade ut eländet och slet och drog för att komma över denna sisådär upphetsande (för att inte säga stinkande) tingest.

Vad tycker du skiljer SRF från övriga festivaler som ni spelat på?
– Det finns många bra festivaler men SRF höjer sig över mängden i organisation och bra vibrationer. Det är sällan något trubbel och folk är sköna, vill bara ha kul. Rätt avslappnat.

Vad kommer vi att kunna förvänta oss av FREAK KITCHEN på årets upplaga av festivalen?
– Det vet man aldrig… inte minst vi själva. Så fort vi börjar planera för mycket blir det stelt och för ”tänkt”. Visst, ibland blir inte alla plötsliga infall och improvisationer helt lysande, men… bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge, som det så fint heter. Vi får se.

Är det några av de övriga artisterna på årets festival som du själv ser lite extra fram emot att beskåda?
– Som den handelsresande musiker jag är tror jag att jag måste sticka till spelande i Kroatien direkt efter men skall göra ett försök att styra av det. Björn och Christer planerar att stanna kvar och flukta på idel orkestrar menar jag. Annars hade det varit kul att se Black Sabbath.

“Cooking with Pagans” är ert första album på närmare fem år. Betyder detta att den nya plattan kommer att leverera många nya musikaliska begrepp som skiljer sig från era övriga släpp?
– Det är svårt att säga. Vi ångar på som vi gör och funderar inte så mycket över det. Det som tagit tid är inte själva Cooking with Pagans, den är rätt rå, inga krusiduller, utan min dubbla soloplatta Freak Guitar – The Smorgasbord som var en klurig skiva att få färdig, samt The Jazz Raj som jag gjort tillsammans med Jonas Hellborg och indiska trummisen Ranjit Barot. Sedan resar man som en tok runt planeten, försöker vara en god far, make, husse. Tiden är fienden och för att den inte skall gå så infernaliskt lång tid mellan kommande platta och nästa har jag börjat dra i tåtar redan nu. Inspirationen flödar och jag skördar vilt vad jag sått under en tid. När materialet till Cooking with Pagans skrevs var jag inne i en AC/DC-period (mycket plitades ihop faktiskt i just Australien för att motverka hotellrumtristess) men eftersom vi är Freak Kitchen så spetsar vi till det lite.

Hur mycket kommer ni att spela från ert nya alster?
– I ärlighetens namn så inser jag att den kommer komma ut först någon månad efter SRF, vi mixar nu i maj men sedan är det hela maskineriet med omslag, bilder, video, så det blir nog svårt att få färdigt innan vi står på scen i Sölvesborg. Det gör också att där man förr lätt kunde testa lite material i skymundan så funkar det inte alls idag. Allt hamnar på YouTube, på gott och ont. Vi ser hellre att man får en initial lyssning på plattan som den är menad än någon mystisk version som kanske blåser eller regnar bort. Dessutom har vi en sådan enormt påkostad och fräck video som görs av ett animationsteam med enorma tecknaren Juanjo Guarnido i görning i Paris som skall ha premiär i San Diego under Comic Con-mässan i juli. Och innan dess tror jag inget kommer framföras live. Icke desto mindre lovar vi leverera grymma versioner av våra ”örhängen” så skjortan står rätt ut, var så säker. Det blir fint.

Freak Kitchen spelar onsdag 4 juni klockan 16.15 – 17.15 på Sweden Stage.

{youtube}0LNYW5hoP6s{/youtube}

{youtube}fRGtY_gvvYE{/youtube}

Biljetter till Sweden Rock köper du här: www.swedenrock.com
Ps. Köp endast biljetter direkt via Sweden Rocks hemsida. Då vet du att biljetten är äkta och du får dessutom det rätta priset. Det finns tyvärr alldeles för många oseriösa aktörer på den svenska marknaden.

Biljettläget:
4-DAGARS LIMITERADE – SLUT
4-DAGARS VIP – SLUT
3-DAGARS LIMITERADE – SLUT
4-DAGARS ORDINARIE – SLUT
3-DAGARS ORDINARIE – FÅTAL KVAR
1-DAGS – FINNS

Ett urval av band och artister som spelar under årets festival: BLACK SABBATH, ALICE COOPER, VOLBEAT, ROB ZOMBIE, BILLY IDOL, TED NUGENT, W.A.S.P., ALTER BRIDGE, MEGADETH, EMPEROR, MAGNUM, QUEENSRYCHE, TRANSATLANTIC, WITHIN TEMPTATION, KAMELOT, THERION, ARCH ENEMY, JOE BONAMASSA, URIAH HEEP, SAGA, Y&T, BLACK STONE CHERRY, FOGHAT, MADAM X, DANGER DANGER, TNT, PRETTY MAIDS, TESLA, THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA, LYNCH MOB, MONSTER MAGNET, MASTERPLAN, ANNIHILATOR, CROWBAR, DARK ANGEL, SODOM, FREAK KITCHEN, RED DRAGON CARTEL, CANNED HEAT, KVELERTAK, TALISMAN, ASPHYX, ROBIN BECK, Q5, THE RODS, TURISAS, POWERWOLF och många fler.

Magnus Byström

Magnus Byström

Webbansvarig
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter