Crowne Foto: Facebook

Crowne – Kickens kronjuveler

Christian ”Kicken” Lundqvist är aktuell med Crowne, den svenska supergruppen som förutom Kicken innehåller medlemmar från Europe, H.E.A.T, Dynazty och Art Nation. Idag släpps bandets andra skiva ”Operation Phoenix”. Läs Peter Johanssons intervju här!

Christian ”Kicken” Lundqvist är en upptagen man som varvar TV uppdragen i Postkodmiljonären med företagsjobb och trumspelande i såväl Biff Byfords soloband som i Crowne.

Supergruppen som förutom Kicken innehåller medlemmar från Europe, H.E.A.T, Dynazty och Art Nation är aktuella med sin andra skiva ”Operation Phoenix”.

Tjenare Kicken! God fortsättning och välkommen tillbaka till Rocknytt. Hur har 2023 börjat för dig, har du brutit några nyårslöften än?

Jag var så finurlig att jag inte drog till med några löften i år så, nej.

Då börjar vi istället med en kort tillbakablick på året som gått. Vad har varit bäst med 2022 tycker du?

Att Sverige öppnade upp. Det kommer ta lång tid innan turnésverige blir som vanligt dock. I somras var det fortfarande sår efter pandemin, det var så mycket gamla bokningar från 2020 så det var svårt att få in nya bokningar. Sakta men säkert går vi tillbaka till det normala under året förhoppningsvis. Vi hade ju en jäkla lång turnésväng med Biff Byford som bara fick ställas in. I fjol hade Saxon sitt 40 årsjubileum, två och ett halvt år försenat. Fanimig antiklimax, men nu blickar vi framåt.

När vi pratade inför Crowne’s första platta ”Kings in the north” nämnde du att du peppade Alexander i att skriva lite tuffare låtar. Är det fortfarande Alex som skrivit merparten av materialet eller har ni andra också varit delaktiga i låtskrivarprocessen?

Det är faktiskt Jonas som skrivit det mesta. Alex har skrivit ”Super Trooper” och ”Juliette”, tror jag och Jonas har gjort resten. Det är svårt med projektband, det kan lätt hamna i kläm mellan allting. Ala tokskriver några dagar, det är svårt att boka en period. Det kan man göra med sitt ”A-band”, men ett projektband hamnar mellan stolarna. Man ska få ihop schema för alla. När jag skulle lägga trummor så skulle jag till Uganda och Jonas ut på turné, det var meckigt att hitta de där tillfällena som behövdes. Det gick med blixtens hastighet, men vi är ändå nöjda med resultatet. Vi lade ribban på att vi skulle göra en skiva som är bättre än förra. Den här skivan ligger mig mer i smaken. Vi lyckades höja det ett snäpp till. Recensionerna vi hittills fått, frånsett av Sverige, är genomgående 9 av 10. Jag skrev i en chatt att det är perfekt att vi inte fått 10 av 10 än, för då hade vi inte haft något att sträva efter med nästa platta. I samband med det så fick vi en 10:a av en recensent. Jonas har gjort ett hästjobb med den här skivan, det har varit jäkligt stressigt. Han är ju småbarnsförälder varannan vecka med allt vad det innebär.

Har du någon personlig favorit från nya plattan ”Operation Phoenix”?

Förra plattan tycker jag första hälften är jävligt bra, men resten känns lite som b-sidor. Då visste vi ju inte riktigt vad det skulle bli av projektet och hur vi skulle låta, nu har vi lagt upp en plan och är ett band på ett annat sätt. Många recensenter har sagt att vi har ett eget id och det tycker jag faktiskt stämmer. Vi har släppt tre singlar hittills från kommande skivan och har jävligt starka låtar kvar på plattan, så det känns jäkligt bra. Jag tyckte vi skulle släppa ”Super Trooper” som första singel, men det tyckte inte skivbolaget. Lökig titel, men jävligt bra låt.

Du nämnde att många påpekat att ni har ett eget id i ert sound, är det faktumet att ni har satt ett sound en stor skillnad med ”Operation Phoenix” jämfört med föregående ”Kings in the North”, enligt dig?

Jag vet inte om man kan säga att vi har satt ett sound, det är inte så stor skillnad jämfört med föregående platta egentligen. Låtarna är däremot bättre och skivan som helhet är starkare än förra plattan. Man blir ju också lite påverkad av recensioner där det exempelvis står att vi tagit ett steg upp jämfört med förra plattan. Projektband eller inte så vill man ju när man släpper platta två att den håller samma klass som första plattan, minst. Gör den inte det så är man ju ute. Det är enormt viktigt. Det känns också bra att Love klev in som fast medlem till de här skivan.

Just det, Dynazty´s gitarrist Love Magnusson, som gästspelade lite på ”Kings in the North, har blivit fullvärdig medlem. Jag tolkar det som att Crowne kommer fortsätta framöver?

Absolut, vi kommer fortsätta. Vår största fiende är tiden. Hade vi varit ett gäng spolingar som spelade i vårt första band så hade vi varit i full gång med att turnéra allaredan.

Ja, Dynazty, H.e.a.t och Art Nation är tre upptagna band och Europe är väl i startgroparna med att påbörja inspelning av ny platta?

Ja, Europe har ju sin 40 årsjubileumsturné i år så det är ju ganska körigt för deras del.

Crowne - Kickens kronjuveler 1
Crowne Foto: Johannes Malm

Du spelar ju också i Martin ”E-Type” Erikssons senaste projekt Dampf?

Dampf är ju Martins eget soloprojekt och jag spelar på plattan men på grund av tidsbrist så kommer jag inte kunna turnéra med dem om det blir en eventuell turné framöver.

Vad händer mer under 2023?

Vi har några grejer i pipelinen med Crowne, men det är för tidigt att gå ut med detaljer. Det är också mycket förhandlingar gällande krogshower, julgalor etc. Jag gör ju också många företagsgig. Sedan måste jag hinna med TV biten också, så jag är definitivt inte arbetslös. Jag har också börjat kolla upp ett annat projekt. Vi går under arbetsnamnet ”BARK” och har spelat in i gamla ABBA studion Atlantis. Jävligt ballt sound. Problemet är bara vad vi gör av det. Det är lite sjuttiotalsbagen och det är inte så lätt att sälja in i dag oavsett hur bra det är.

När du säger sjuttiotal, vad innebär det lite mer specifikt?

Det är svårt att säga, en blandning av Foreigner och… någonting. Vi har en kille som heter Kim Fransson på sång. Han var med i ett program som hette ”Made in Sweden” för ett gäng år sedan. Han jobbade då med Desmond Child, men de blev osams så han bad Desmond att dra. Han blev läkare istället, men han sjunger ju så jävla bra. Jag har peppat honom och han har skrivit en massa låtar som vi har spelat in. Han sjunger nå’t så in i helvete bra! Det låter som Rod Stewart på hårdrocks-annabola! Det är ett projekt som vi ska försöka sjösätta.

Det låter riktigt intressant. Jag ser fram emot att förhoppningsvis få höra ett livstecken från BARK under året!

Ja, och så har jag, John Levén och Mats Levén vi Metal Allstars som vi är ute och åker med, där det finns luckor. Det är också jäkligt roligt. Jag har lite det bästa av två världar, jag är ute och gör företagsgig, kör hårdrockscovers och nyskriven musik. Jag är på en bra plats just nu. När jag var tjugo kunde jag ju käka nudlar, men nu när jag är i mina bästa år måste man se över saker. Om det inte finns någon business i det hela så kanske man måste tänka om.

Vi var i Göteborg hos Patric Ullaeus och spelade in videos. Vilken jäkla stjärna, han är så jäkla bra! Vi hade sjukt svårt att hitta en dag då alla kunde. Vi sköt tre videos på en dag samtidigt som vi gjorde en fotosession. Vi hann med två videos, en behind the scenes och en photoshoot och ÄNDÅ hann vi käka middag och dricka bärs!! Om man får hylla Göteborg litegrann, eller ja Mölndal då och att jobba med Patric. Jag har aldrig skrattat så mycket under en videoinspelning och då sköt vi den sista videon ganska sent och det var dessutom ganska kallt, men det var jävligt roligt. Det är jävligt bra stämning i bandet nu. Det är alltid roligt med nya konstellationer. Jag och Jonas är som två gamla kärringar. Vi ringer varandra vid morgonkaffet. Vi har inget att säga, men vi rings vid varje dag. Dessutom tycker jag att Alex utvecklas hela tiden och sjunger bättre och bättre från platta till platta.

Crowne är aktuella med sitt andra album som släpps via Frontiers fredag 27/1!

Crowne är: Alexander Strandell (sång), Love Martinsson (gitarr), Jona Tee (gitarr, keyboards, kör), John Levén (bas), Christian ”Kicken” Lundqvist (trummor)

Crowne - Kickens kronjuveler 2

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER