VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
adrenaline-mob-logo

ADRENALINE MOB: ”Inlåst i studion skrev jag 13-17 låtar på 3 veckor”

adrenaline-mob-logo

Amerikanska bandet ADRENALINE MOB som startades tidigt 2011 av Russell Allen från Symphony X och Mike Orlando som bland annat spelat med Zakk Wylde. I februari släppte de sitt andra album ”Men Of Honor”. Rocknytt tog kontakt med Mike Orlando för att höra vad han hade att säga om det förflutna, nuet och framtiden samt reflektioner om det nya albumet.

Hej Mike! Vad är din magkänsla inför releasen av ert nya album “Men Of Honor”?
– Jag är väldigt entusiastisk inför den nya releasen och känner att vi har tagit det till nästa nivå vad det gäller skriva, spela, producera och mixa. Framförandet från Russel, John och A.J. är fantastiska vilket gör ljudet på albumet så mycket mer intensivt.


Vad skulle du säga är den största skillnaden jämfört med “Omerta”?
– Musikaliskt sett har jag fäst mer uppmärksamhet inte bara på gitarren utan också i skrivandet av basgången i förhållande till trummorna. Vi la noggrann uppmärksamhet vid sångmelodier och det melodiska innehållet i varje låt tillsammans med hela albumets ljud. Jag arrangerade, mixade och mastrade allt i min egen Sonic Stomp Studios och jag är väldigt stolt och glad över hur slutprodukten blev. Det är ett stort steg framåt för bandet.

Annons:

Jag känner att det nya albumet är lite mer varierat och melodiskt än “Omerta”. Håller du med och i så fall, hur blev det på det sättet?
– Det var en naturligt utveckling i sångskrivandet och det var definitivt noggrann uppmärksamhet som ägnades åt konstruktionen, det melodiska innehållet och kraften som är porträtterad i varje spår. Trummorna och basen spelar en stor roll samt att ge det stora groovet som A.J. tillhandahåller och tillvägagångssättet medan John bankade ut sina spår. De gjorde ett oerhört jobb.

Påverkades bandet av att Portnoy lämnade det och i så fall, på vilket sätt?
– Man vill aldrig se en medlem gå, men det var det bästa för båda parter vid den tidpunkten. Mike hade åtaganden att fullgöra och jag själv, Russel och John var inte i begrepp att sluta. Vad beträffar Adrenaline Mobs sound påverkade det ingenting eftersom “Omerta” skrevs och spelades in innan Mike kom med i bandet. Han tillförde ett fantastisk framförande av låtarna vilket han alltid gör, men soundet förknippat med Adrenaline Mob skapades före honom och består fortfarande av mitt och Russels huvudsakliga låtskrivande.

Hur skulle du beskriva soundet på skivan?
– Om du vänder sida från “Omerta” är det precis där och stirrar dig i ansiktet. Stora spår, slående riff, stora hooks och stigande melodiska sångmelodier, ibland väldigt intensiva, avrundat med en stark orientering närmare ett kraftfullt hårdrockssound.

Hur ser bidragandet i sångskrivarprocessen ut och tog ni till någon ny strategi när ni gjorde

detta album?
– Metoden har förblivit densamma. Jag låste in mig själv tre-fyra veckor i min studio och skrev runt 13-17 låtar. Jag börjar med att skriva alla gitarrer, bas och trummor, lägger till eventuella sångidéer jag har och även textmässigt innehåll. Jag mixade förproduktionens musikspår och stack över till Russels ställe. Sedan arbetar vi tillsammans med all sång, textidéer och melodier, bearbetar och pusslar ihop alla bitar. Det är ett bra samarbete och det gick framåt snabbt som med alla “Men Of Honor”-sessionerna. Både jag och Russ är helt och hållet på samma sida och har samma visioner för i vilken riktning Adrenaline Mobs sounds ska gå, något som gör allt så mycket lättare.

Ni gjorde några gig på “Omerta”-albumet. Kommer det att ske igen det här året?
– Vi planerar att till fullo turnera för att backa upp “Men Of Honor” så gott och länge som vi kan.

Vad har den nya trummisen A.J. Pero från Twisted Sister bidragit med till bandet?
– Han är en fantastisk trummis med all den tekniska expertis och chops du kan önska dig och släpper ett groove som en jäkla tank. Han ger en otrolig hårdrockskänsla till varje spår och kommer absolut att överväldiga folk när de ser honom live.

Det verkar som om ni i bandet tar hand om mycket av produktionen av albumet själva. Beskriv lite om hur ni arbetar.
– Jag skriver och producerar alla gitarr-, bas- och trumdelar och sedan arbetar jag och Russel tillsammans på att skapa texter, sång och den slutgiltiga produkten. Jag sköter allt det tekniska, mixning och mastering i min egen Sonic Stomp Studio.

Kommer det att finnas bonuspår på några utgåvor av albumet och i så fall, berätta om låt/låtarna.
– Ja, det spelades in fyra bonuslåtar: en är en rockig låt som heter “Gets You Through the Night”, de andra tre är akustiska versioner av “All on the Line”, “Angel Sky” och “Crystal Clear”.

Något i omslagsbilden, jag tror det är bakgrundsfärgerna, gjorde att jag verkligen tyckte om det. Vem har gjort det och berätta bakgrundshistorien för mig.
– Vi har en fantastisk konstnär, Marc Sasso, som har gjort omslaget till varje album till dags dato. Russel kom med en hel del idéer för omslaget och layouten tillsammans med mig själv och Mark. Han gjorde ett underbart jobb.

Dearly Departed är min favoritlåt på albumet, en väldigt melodisk och kraftdriven låt med vackra gitarriff. Vem gjorde denna pärla?
– Låten baseras runt hela gitarrdelen som jag kom på först. Efter att jag hade alla gitarrer kom bas, trummor och sångmelodin som fick bollen i rullning. Jag la på lite “scratch vocal”-idéer och melodier och sedan bar det av till Russel som vanligt för att slutföra låten med sång och text och slutgiltig sång. Vi hade en bra stund med det textmässiga innehållet, haha!

Så vad är era planer för Adrenaline Mob under 2014?
– Vi planerar att snart dra ut på vägarna och påbörja en världsomspännande turné och åka till så många ställen vi kan.

Något besök i Sverige?
– Det hoppas vi verkligen. Att uppträda på Sweden Rock Festival var ett av våra bästa framträdanden vi någonsin gjort. Fansen där är helt otroliga.

Tack så mycket för din tid och lycka till med allt. Några avslutande ord?
– Tack för intervjun och till alla fantastiska AMOB-fans i Sverige för ert fantastiska stöd. Vi hoppas se er riktigt snart.

{youtube}D8Z-vn67srU{/youtube}

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT