VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
klar-infor-swedenrock2014

Inför Sweden Rock 2014: Intervju med THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA

0 Shares

klar-infor-swedenrock2014
Med 58 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2014”. Nästa band ut i denna serie är THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA. Rocknytts Ron Dahlgren fick chansen att ställa några frågor till bandets gitarrist David Andersson.

Pompös radiorock i 70-talsstil. Inte direkt vad man väntar sig från musiker som Soilworkmedlemmarna Björn ”Speed” Strid (sång) och David Andersson (gitarr), och basisten Sharlee D’Angelo (Arch Enemy, Witchery, ex-Mercyful Fate). Faktum är dock att albumet ”Internal affairs” (2012) är både stiltroget och välgjort. Vilken som helst av låtarna hade kunnat spelas på amerikansk radio tillsammans med Boston, Steely Dan, Styx och Chicago. Classic rock-diggare har fått ett nytt favoritband som de inte hade förväntat sig – the Night Flight Orchestra var namnet.


Några av er i bandet är ju vana med att spela på de riktigt stora festivalerna med bl.a Soilwork och Arch Enemy. The Night Flight Orchestra låter ju väldigt annorlunda mot vad dessa band gör. Hur känns det att få komma till Sweden Rock Festival och leverera classic rock?
– Äntligen! SRF brukar ju annars bara boka en massa hippa 19-åringar med halstatueringar och uttänjda örsnibbar, men nu har dom sent omsider tagit sitt förnuft tillfånga och bokat ett redigt gubbgäng, vilket jag tror att publiken kommer att uppskatta. Men givetvis känns det speciellt att få komma till en festival utan att stämma ner gitarren och banga med huvudet. Somrigt och sorglöst, på något sätt.

Vad betyder spelningen på Sweden Rock Festival för er?
– Dels är vi ju smickrade av att SRF vill att vi ska komma och spela, och eftersom vi varit lite slappa på marknadsföringsfronten pga våra andra åtaganden, är det ju kul att få chansen att få visa upp oss i lite större sammanhang. Vi har en långsam och ganska omständig femårsplan där slutresultatet är världsdominans och varsitt Learjet, och det här är ju ännu ett steg i rätt riktning.

Ert kritikerrosade debutalbum “Internal Affairs” släpptes 2012. Nu jobbar ni på ett nytt album. Hur långt har ni kommit och när planeras den att släppas?
– Mentalt har vi kommit väldigt långt. Vi har en hel del låtar, och vi ägnar mycket tid åt att fundera kring champagne, roulettebord och svårflirtade kvinnor i aftonklänning. Slutresultatet kommer att vara lyxigare, men samtidigt syndigare än förra skivan, även om det kan låta motsägelsefullt. Vi hoppas kunna spela in under hösten, och släppa ut allt under första halvan av nästa år.

Vad har ni för minnen och känslor från tidigare års Sweden Rock Festival?
– Björn Strids väska med en (1) gymnastiksko och massor av salladsdressing. Ostämda akustiska gitarrer i småländska förtält. Geezer Butlers tantfrisyr på långt avstånd. Känslan av att, för att parafrasera Eva Dahlgren, jorden är ett litet rum.

Kommer ni själva att se något band under festivalen, något särskilt du/ni ser fram emot i så fall?
– För att vara ärlig; nej. Jag tycker att det är ganska jobbigt att gå på rockkonsert, om det inte finns stoppade stolar, bordsservering och musiken håller sig på samtalsnivå.

Ni har bara hunnit släppa en platta och har således inte så mycket låtmaterial att välja mellan – är det bara låtar från debuten vi kommer att få höra på er SRF-spelning eller kommer vi att bjudas på någon överraskning?
– Vi hade inte planerat något sådant, men nu har du sått ett frö, så det kanske dyker upp något gammalt örhänge som ingen hade förväntat sig. Om man tänker överraskningar utanför själva repertoaren, så hade vi väldigt gärna haft en trio med körsångerskor som såg ut som och lät som the Supremes. Dom skulle givetvis kallas the Björnettes. Är det någon som känner, eller ingår i, en sådan trio får ni hemskt gärna höra av er. Rocknytt har adressen.

Varför tycker ni att man bör gå och se The Night Flight Orchestra?
– Om man tänker sig SRF som ett smörgåsbord, så är vi den lilla skålen med löjrom. Nedsköljt med en rejäl klunk Eau de Vie.

The Night Flight Orchestra spelar lördag 7 juni klockan 13.15 – 14.15 på Rockklassiker Stage.

{youtube}DE99mc_ubHc{/youtube}

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter