VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Besserbitch

Intervju med albumaktuella BESSERBITCH

Besserbitch

Den 12:e februari släppte Stockholmbaserade BESSERBITCH sin debutskiva ”Moments Of Grey”. Rocknytts Christian Larsson har varit i kontakt med Elin och Sanna för att stämma av läget månaden efter skivsläppet.

Debutplattan “Moments Of Grey” är redan släppt, närmare bestämt den 12 februari. Ni har fått fin kritik både från höger och vänster. Hur går tankarna såhär ca en månad efter släppet?


Sanna: – Det känns hur kul som helst att den har blivit så uppskattad av så många olika människor. Samtidigt så får man mersmak och man vill släppa ett till album nu direkt.

Annons:

Punken brukar ofta dödförklaras av genreförståsigpåare, men vad anser ni om genrens hälsotillstånd?

Sanna: – Punken är på väg uppåt i Sverige tror jag. Punken finns hos nästan alla musikälskare mer eller mindre. Det har ju kommit en massa nya bra band så som Stilett, Allvaret exempelvis. Bara att P3 kör ”Who cut the wire?” på dagtid känns som ett uppsving, tror det kommer öppna mer möjligheter för mer punkrock.

Elin: – Punken är absolut inte död, men den har, precis som andra genrer moderniserats och precis som Sanna säger så är den nog på väg uppåt, den ligger liksom i tiden, många känner sig arga och besvikna på samhället som det ser ut idag, och punken förespråkar ofta just förändring eller en vilja/längtan att bryta sig loss, både i det stora hela och i det lilla vardagliga.

Hur skulle du beskriva ”Moments Of Grey” rent musikaliskt?

Sanna: – Det är en samling snabba låtar med tight trumspel, aggressiv melodiös sång, intensiva gitarrer. En hel del d-takt och vi bjuder även på en vals, “My resignation”. Det är enkelt, snabbt, och hårt och explosivt.

Handlar skivan om något speciellt, textmässigt?

Elin: – Låtarna handlar om helt olika saker men delar känslan av droppen som får bägaren att rinna över, tröttheten över de gråa dagarna, slentrianen, en vilja av att bryta sig loss, förnya sig, ömsa skinn. Ångest, hat, hämnd, kraft. Dom handlar om allt från dödsångest (Kill death), att säga upp sig,(My resignation) krossade hjärtan,(Stuck in the ceiling), arbetslöshet (Saving up time) hur det kan vara att vakna upp i en fyllecell (Walk of shame), Vansinne (Sick twisted mind) Moder jords hämnd (Who cut the wire?) etc – vardagliga, existentiella problem och funderingar kantade med en viss känsla av neuroticism.

Vem är det som står för låtskrivandet?

Sanna: – Elin skriver all text och gör musik och jag gör musik.

Vilken låt/låtar är era personliga favoriter på skivan och varför?

Sanna: – Svårt, alla har ju sin del av kakan som man gillar. Tror valet skulle ändras beroende på vilken dag det är. Men idag skulle jag välja ”Stuck in the ceiling” pga. att jag gillar sången i mellanspelet.

Elin: – ”Skin” och ”Stuck in the ceiling”, gillar melodierna.

Om vi börjar om från början kan ni berätta lite om hur Besserbitch kom till och vilka medlemmarna är?

Sanna: – Bandet började i mörka november nere i en replokal på Malmskillnadsgatan. Startades av ett infall av tristess och hungrig på att göra något annat med sitt liv. Sanna (Gitarr) och Elsa (trummor) började repa ihop. Elsa spelade då trummor i bandet Beat up betty som då bodde i Gbg. Hon höll igång trummandet med mig som precis lärt mig att spela några ackord på gitarren. Sen hittade vi Elin (lead sång, gitarr) genom att vi satte ut en annons. Vi hade en annan bassist på den tiden, en vän som heter Ada. Efter hennes avhopp kom Klara in som ny basist i bandet, och här är vi nu.

Någon historia kring namnet Besserbitch?

Elin: – Sanna skulle säga ”Besserwisser” men så blev det ”Besserbitcher” istället. Hon skulle kunna knåpa ihop en egen ordbok, hon ruvar på många användbara ord. Hursomhelst så tyckte vi att det lät coolt så Besserbitch fick ersätta vårt dåvarande ganska metal-doftande bandnamn (Home Sweet Hell).

Tidigare har ni spelat in singlar och Ep-skivor, hur tycker du skillnaden var med att spela in en fullängdare?

Sanna: – Det var inte så stor skillnad förutom att man var i en riktig studio istället för en replokal. Inspelningsätt var likadant som vi gjort innan. Kul att få spela in plattan med en producent – Patrik Frisk. Sen var det skönt att ta ledigt från jobb och vardagssysslor, lämna Stockholm och åka till Sundsvall och bara låsa in sig i en studio och koncentrera sig på att spela in ett helt album, känns bättre, enklare och mer fokuserat än att man tar lite strökvällar här och där.

Har ni spikat några andra planer för 2014 som ni kan avslöja nu? Önskedrömmen?

Vi ska ut på turné i slutet av september i Tyskland/Europa. Vi önskar oss att vi ska få spela på någon större festival i sommar. Vi hoppas och tror även att vi släpper en ny singel i år.

Tack så mycket för att ni tog er tid och lycka till framöver,

Tack så mycket!

 

Följ Besserbitch på deras facebooksida här.
{youtube}baPN01dRlGY{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT