VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
lebetre20141

Jonas från albumaktuella LÉ BETRE: ” – Den är en känslomässig bergochdalbana som berättar om hur vi mått och tänkt under tiden låtarna skapades”

lebetre20141

För drygt en månad sedan släppte svenska LÉ BETRE sin första fullängdare. Rocknytts Christian Larsson har varit i kontakt med trummisen Jonas Sahlberg för att stämma av läget med dalmasarna.

 

 

Lé Betre är;


Marcus Jonsson (sång/gitarr), Anders Westman (gitarr), Roger Lysén (bas) och Jonas Sahlberg (trummor).

För de som missat Lé Betre, vilka är ni och hur kom ni till?

– Vi träffades på Entreprenörskolan i Leksand. Roger (bas) och Jonas (trummor) är barndomsvänner från byn och de hamnade i samma klass som Marcus (sång/gitarr) som hade flyttat hit från Stockholm. Anders (gitarr) gick i klassen under. Att vi skulle ha ett band ihop var inget vi tänkte från början. Det var helt enkelt bara tänkt att spela lite musik som ett tidsfördriv på fritiden, vi visste inte ens vilken typ av musik vi villa göra, men en kompis till oss fixade en replokal till oss och sedan har det bara rullat på.

Vart kommer namnet ifrån?

– Namnet (Lé Betre) uppkom som så mycket annat på fyllan. Det finns olika meningar med namnet och olika historier om varför vi heter som vi gör, men vi gillar det faktum att det betyder ”den som håller takten”.

Hur skulle du beskriva er musik och vad har ni för influenser?

– Heavy Blues Rock, men det är alltid svårt att sätta in sin egen musik i en genre. Vissa dagar drar man mer åt det ena hållet och andra dagen åt det andra. Vi har massa olika influenser såklart, då vi är fyra olika individer som tillsammans skapar Lé Betres musik, men det är klart att vi har en del 70-tals rock som vi alla gillar att lyssna på som Zeppelin, Sabbath, Lizzy osv som antagligen alltid kommer att finnas där i bakgrunden för oss. Men vi lyssnar verkligen på allt möjligt. Att ha ett öppet sinne och inte låsa sig själv är nog viktigt i skapandet av sin egen musik.

Ni har nyligen släppt debutplattan ’Melas’ (28/2), hur skulle du beskriva den rent musikaliskt?

– Moll, dur, moll, dur. Den är en känslomässig berg och dalbana som berättar om hur vi mått och tänkt under tiden låtarna skapades. Det bästa är att lyssna själv och bilda sig en egen uppfattning.

Tidigare har ni släppt ett par EP, hur var det att äntligen spela in en fullängdare och hur känner ni att arbetet skiljt sig med att göra en EP kontra en fullängdare?

– Arbetet under själva inspelningen har inte skiljt sig så mycket förutom att vi nu hade 4-5 dagar i studion istället för 1-2 dagar som vi haft till våra EP. Vi spenderade 5 dagar i en studio i Söderhamn och spelade in 11 låtar varav 9 av dem kom på med skivan. Den stora skillnaden har mer varit runt omkring skivan, marknadsföring, mixning, omslag, vinyltryck osv. Saker vi fått ordna med helt själva då vi inte har något bolag som backar upp oss och hjälper till. Man lägger ett större personligare värde i en fullängdare som man haft så mycket arbete och tid med såklart.

Vad jag förstått så spelades skivan in för ungefär ett år sedan, varför inget släpp förens nu?

– Av ett par anledningar, det ena är som jag sa tidigare att vi gjort allt arbete kring skivan själva då vi är osignerade. Vi har fått skramla ihop pengar för mixning och mastring och för vinyltryck från egen ficka och det har såklart tagit tid från oss. Dessutom så behöver man känna sig bekväm med skivan själv före man låter hela världen ta del av den. Man vill att allt ska kännas okej.

Vilka är era förväntningarna i och med släppet av ’Melas’?

– Våra förväntningar vet jag inte riktigt, förhoppningar däremot är att de som tyckt om oss innan den här skivan ska uppskatta den, och att nya människor hör oss och gillar vad vi gör. Vi hoppas såklart på att nå en större publik. Att den säljer bra så att vi kan gå in i studion igen framöver och göra allt vi kan för att göra en ännu bättre skiva. Målet är väl hela tiden att växa som band och att tillsammans försöka bli så bra som möjligt.

I lördags (1/3) hade ni releasefest på Copperfields i Stockholm, hur var det att äntligen få stå på scenen med en debutskiva i ryggen?

Skivan hade bara varit ute i en dag innan vi spelade på releasefesten som vi hade på Copperfields i Stockholm. Men det är klart att det känns skönt och bra att den är ute nu. Och det ska bli riktigt intressant framöver att komma ut och spela när folk känner till våra låtar bättre och kan leva sig in i musiken på ett annat sätt än tidigare.

Hur ser det ut framöver för Lé Betre, några konserter/festivaler på gång?

Vi sköter alla bokningarna själva och jobbar så hårt vi kan med att ordna både konserter och festivaler för Lé Betre, just för stunden ser det lite glesare ut på den delen än vad vi hade hoppats på. Vi vet redan nu däremot att man kommer att kunna se oss i Stockholm, på Öland, i Jönköping, Örebro och självklart på Sveriges grymmaste festival Krökbacken här hemma i Leksand under året. Dessutom planerar vi för fullt för vår första turné ut i Europa. Vill man se oss i sin egen stad eller på sin egna favoritklubb så är det bara att dra i alla kontakter man har och höra av sig oss på vår hemsida eller facebook.

Slutligen vill jag tacka för att ni tog er tid och lycka till i framtiden.

Tack själva. rid i vind!

 

Följ Lé Betre här på deras facebooksida.

 

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter