VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
klar-infor-swedenrock2014

Inför Sweden Rock 2014: Intervju med W.A.S.P.

357 Shares

klar-infor-swedenrock2014
Med 72 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2014”. Nästa band ut i denna serie är W.A.S.P. Rocknytts Björn Moldén fick chansen att ställa några frågor till bandets legendariska frontfigur Blackie Lawless.

Ett av den svenska hårdrockspublikens stående favoritband. Den sensationella skräckshowen och det fantastiska debutalbumet tog somliga med storm och slog andra med fasa. En sak var dock säker: amerikanska W.A.S.P. var bandet som hela Sverige pratade om 1984. Trettio år senare är Blackie Lawless med manskap fortfarande hjältar, nu för flera generationer. W.A.S.P.s unika blandning av melodier och aggression har visat sig fungera lika bra vare sig texterna behandlar rocklivet, samhällskritik eller mörk självrannsakan. 2014 gör bandet bara en spelning i Sverige – valet av plats var inte särskilt svårt.


Du har rest jorden runt med W.A.S.P. i mer än 30 år nu. Tröttnar du aldrig på att turnera?
– Jag älskar att vara på turné, säger bandledaren Blackie Lawless. Men flygresorna kan verkligen vara påfrestande ibland. En sommar åkte vi fram och tillbaka till Europa fyra gånger och det höll på att ta knäcken på mig. Under den sista timmen av hemresan, innan vi landade i New York, var jag tvungen att stå upp på planet. Jag klarade inte av att sitta ner längre.

I sommar spelar ni på Sweden Rock för fjärde gången. Vad har du för minnen av festivalen från tidigare år?
– Det är en fantastisk festival! Jag vet inte om det märks när man står i publiken, men sättet festivalen är uppbyggd på gör att den känns lite som en arkad. Det finns en tydlig mittpunkt. Som på ett nöjesfält, ungefär, fast med scener istället för åkattraktioner. Det enda som saknas är en bergochdalbana.

Vilken typ av framträdande kan vi förvänta oss i sommar?
– Vi kommer till Sverige för att skada folk, skrattar Blackie. Vi har massor av sceneffekter och pyroteknik med oss. Det här kommer bli vår största Sverigespelning någonsin.

Vilka förväntningar har ni på den svenska publiken?
– Sverige har alltid varit ett bra land för oss. Vårt första besök orsakade en stor debatt och många trodde att det var farligt att lyssna på oss. Det har förmodligen bidragit till det enorma gensvar som vi får av svenskarna.

Hur kommer er låtlista att se ut?
– Det kan jag inte svara på för vi har inte börjat repa inför turnén än. Just nu är vi upptagna med att spela in vår nya platta som släpps senare i år. Jag kan dock säga att vi inte kommer spela någonting från den. Det är det för tidigt för.

Vad är det bästa med att spela i Sverige?
– Du kanske tycker att det här låter bisarrt, men att komma till Sverige är lite som att resa bakåt i tiden. Jag vet att det finns fler band som känner likadant. När jag tittar ut i publiken ser jag killar som är 18, kanske 19 år. Det känns som 1984 igen. Ibland måste jag påminna mig själv om att det faktiskt har gått 30 år sedan dess. Den känslan är något jag verkligen inte vill ändra på.

Om du bara fick ha en sak på din rider, vad skulle det då vara?
– I USA har vi något som kallas Rocket Fuel. Det är en dryck med massor av vitamin B och sådant. Den är inte som Red Bull eller andra energidrycker, jag hatar sådana. Den här fungerar verkligen. Jag brukar dricka en sådan innan spelningarna och det känns ungefär som att ha en raket fastbunden runt baken.

{youtube}pZb3Xya7jQ8{/youtube}

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter