VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
klar-infor-swedenrock2014

Inför Sweden Rock 2014: Intervju med AVATARIUM

100 Shares

klar-infor-swedenrock2014
Med 77 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2014”. Tionde band ut i denna serie är AVATARIUM som Rocknytts Henrik “Proppen” Fannkvist fick chansen att ställa några frågor till.

Leif Edling är Sveriges doom metal-kung. Som basist och bandledare i Candlemass är han en av de mest inflytelserika svenska hårdrocksmusikerna någonsin och hans cv inkluderar även Krux, Nemesis och Abstrakt Algebra. Hans nya band Avatarium bär hans välkända signum, men är mer färgade av klassisk 70-talshårdrock. I sommar kommer de till Sweden Rock Festival.


Ni är ett relativt nystartat band och jag tror att det som de flesta vet om er är att Leif Edling (Candlemass, Krux etc) är er basist, men vilka är ni andra och vad har ni gjort tidigare?
Jag, Marcus Jidell, har spelat gitarr med bland andra Evergrey och Royal Hunt. Lars Sköld på trummor lirar med Tiamat och Carl Westholm spelar klaviatur i till exempel Krux. Vår sångerska Jennie-Ann Smith är en ny och helt grym förmåga.

Ni gjorde nyligen er första spelning, på House Of Metal i Umeå, hur kände ni att det gick?
Det var fantastiskt roligt att se hur folk verkligen hade lyssnat på plattan och sjöng med i låtarna! Eftersom vi spelade samtidigt som Hypocrisy så tänkte jag att alla förmodligen är där och kollar, men vi hade fullt hus och behöll publiken hela gigget. Publiken gav oss verkligen en helt grym energi och jag tror att de fick minst lika mycket tillbaka ifrån oss. Att spela live är det bästa som finns och när det är som allra bäst så står tiden stilla.

På nämnda spelning var inte Leif Edling med, kommer han att vara med på er Sweden Rock-spelning?
Leif kan just nu inte ta det beslutet, men vi hoppas självklart att han ska bli frisk så snart som möjligt! Tills att han är tillbaka så har vi en helt grym ersättare i Anders Iwers ifrån Tiamat, ett beslut som Leif och vi andra är väldigt nöjda med.

Ni har bara hunnit släppa en platta och har således inte så mycket låtmaterial att välja mellan – är det bara låtar från debuten vi kommer att få höra på er SRF-spelning eller kommer vi att bjudas på någon överraskning?
Vi håller på och skriver nytt material redan och vem vet, kanske så blir det en ny låt på SRF. Hur som helst så vill vi verkligen försöka göra Sweden Rock till ett minne för både oss och publiken.

Vad har du själv för minnen och känslor från Sweden Rock Festival?
Det är en av de bästa festivalerna som jag har spelat på och självklart så är det alltid roligt att få spela i Sverige. Tyvärr så är det ju alldeles för sällan som man får göra det och det känns ju lite extra skoj med ”hemmapublik”. Vad det gäller egna minnen så har jag haft roliga spelningar med både Royal Hunt, The Ring och Evergrey där. Det är alltid en väldigt bra stämning och många riktigt bra band att kolla in!

Varför tycker du att man bör gå och se Avatarium?
Jennie-Ann har verkligen en egen stil och uttryck och bandet är sjukt taggat! Vi är inget retroband, men vi försöker fånga det som var coolt med giggen på 60- och 70–talen och försöker lägga in mycket feeling och spontanitet när vi lirar. Jag tror att vi gör en annorlunda pryl jämfört med andra band på festivalen så det kan nog vara coolt att se oss mot slutet av helgen och få dooma loss lite.

Om du får nämna ett band, förutom Avatarium, som man absolut inte får missa på årets festival – vilket blir det då och varför?
Black Sabbath. Mest för att höra Toni Iommis fantastiska gitarrljud och magiska riffande samt se världens tuffaste basist Geezer Butler mosa på som bara han kan! Om Ozzy är i form så blir det ju bara ännu bättre!

{youtube}JNAXWi2ROg4{/youtube}

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter