VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
klar-infor-swedenrock2014

Inför Sweden Rock 2014: Intervju med MAGNUM

klar-infor-swedenrock2014

Med 79 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2014”. Nionde band ut i denna serie är hyllade MAGNUM som Rocknytts Janne Mattson fick chansen att ställa några frågor till.

Det har funnits en speciell relation mellan Magnum och Sverige ända sedan 80-talet. De svenska skivköparna tog till sig dels bandets genombrottsalbum ”On a storyteller’s night” (1985) och ”Vigilante” (1986), dels Magnums fascinerande bakgrundshistoria. Alltså askungesagan om det hårt slitande bandet med den fantasieggande, 70-talsdoftande hårdrocken. Efter att Magnum lades ned 1995 var Sverige ett av de länder som främst bevarande bandet i sitt minne. Magnums första SRF-besök efter återföreningen, 2002, blev också en hejdundrande kärleksfest. Sedan dess har Magnum fortsatt släppa hyllade album (ännu ett kommer 2014) och bandets svenska fans har fortsatt att älska Bob Catleys röst, gitarristen Tony Clarkins låtar och det andra som hör Magnum till.


Ni har spelat på Sweden Rock Festival flera gånger, kan du berätta ett par trevliga minnen du från tidigare festivalbesök?
– Oj, ja vad ska jag säga, säger Bob Catley medan han kliar sig högljutt på kinden. Det har hunnit gå många år sedan vi spelade på Sweden Rock Festival för första gången. Varenda gång vi har kommit tillbaka efter det har mottagande varit så hjärtligt – både a publik och arrangörer – att det är helt otroligt. De bästa Sverigespelningarna vi har gjort har vi faktiskt gjort på just Sweden Rock Festival. Jag tycker att det är en så härlig känsla att bara knalla omkring på festivalen, titta på folk och njuta för att sedan gå till logen och förbereda sig och sedan få ett så oerhört trevligt bemötande av publiken. Det är underbart! Ett år på Sweden Rock hade jag äran att stöta på min gamle vän Ronnie James Dio efter en spelning, det var mysigt. Han var min hjälte och jag saknar honom väldigt, väldigt mycket.

Efter spelningen blir man precis lika väl bemött som innan. Vi brukar dra oss tillbaka till hotellet och bara sitter i baren och tar det lugnt. Morsar på folk som spelat under dagen eller folk vi känner sedan tidigare som exempel Bruce Dickinson (Iron Maiden), Brian Robertson (Thin Lizzy) eller Lemmy från Motörhead. Stämningen på hotellet är alltid så avslappnad. Ibland har det hänt att vi suttit uppe till fyra eller fem på morgonen, och det har börjat ljusna igen, bara för att inse att det är dags att sätta sig i bilen och åka till flygplatsen. Jag har bara goda och många minnen av Sweden Rock Festival och vi ser väldigt mycket fram mot att få komma tillbaka igen i juni.

Vad tycker du om Sverige och den svenska publiken i överlag?
– Varenda gång vi kommer tillbaka till Sverige så känner vi oss mer än välkomna. Alla är så artiga och fulla av respekt för vad vi gör. Sverige är också ett oerhört rent och prydligt land. Det är aldrig skräpigt eller stöket, bara rent och prydligt och vilken natur sen. Landskapsvyerna är helt otroliga! Jag har det alltid oerhört bra när jag är i Sverige och det är ingeting jag bara säger utan så är det. De svenska fansen är också helt otroliga och ger oss sitt fulla stöd. Det är de som får oss att jobba på med det vi gör och utan dem skulle inte Magnum finnas. Så fortsätt håll fanan högt, kom och se våra shower och vi lovar att inte göra er besvikna.

Jag har också många svenska vänner som jag ser fram mot att få träffa igen, först i april och sedan i juni. Jag har ju bland annat jobbat tillsammans med er svenske gitarrist Magnus Karlsson (Primal Fear) på min senaste soloplatta ”Immortal” (2008). En platta jag personligen tycker är en av de absolut bästa jag någonsin har gjort. Jag ser fram mot att träffa Magnus och skåla med honom.

Det här kommer vara Magnums största spelning någonsin i Sverige, hur känns det?
– Ja du, det här är första gången som vi är headliner på Sweden Rock Festival och bara det är en nog så speciell känsla för oss. Äntligen kommer vi att kunna framföra en hel show och inte behöva stryka en enda låt. Vi kommer också få fullt ljud och ljus vilket gör att det hela kommer att se mycket proffsigare ut. Vi kommer också gräva djupt i låtkatalogen och kanske spela någonting från ”Chase The Dragon” (1982) som exempel. Givetvis kommer vi också att spela mycket nytt material som vi kanske inte hunnit med på de senaste svängarna. Det kommer i alla fall att bli en rejält annorlunda show mot när vi senast spelade där, det kan du skriva upp.
Men innan spelningen på Sweden Rock Festival kommer vi att spela i Göteborg (10/4), Borlänge (11/4) och i Sandviken (12/4). Jag hoppas på att se många av fansen där med.

Snart släpps erat 19:e album ”Escape From The Shadow Garden”, vad kan du berätta om det?
– Det är det perfekta albumet att följa upp ”On The Thirteenth Day (2012) med. Produktionen blir bara bättre och bättre för varje album vi släpper. Jag tror för övrigt att Tony Clarkin (gitarr) bara blir mer och mer av en hårdrockare. Det finns ganska många riktiga heavy metal-riff på skivan och det finns i överlag många tyngre saker på den. Då tänker jag bland annat på produktionen, gitarrerna och texterna. Sedan har vi en låt som ”Unwritten Sacrifice” som är en låt om den okände soldaten, ett ganska episkt nummer som vi definitivt kommer att spela på festivalen. Öppningslåten ”Live Till You Die” är ett ganska tungt nummer men med en väldigt smittsam refräng. Detsamma gäller i och för sig så gott som alla låtar Tony skriver.

Albumets bredd är någonting jag gillar väldigt mycket och att det ryms allt från hårdrock till 50-tals rock’n’roll tycker jag bara är uppfriskande. Just rockn’n’roll-iga ”Too Many Clowns” tror jag kommer bli riktigt rolig att spela live. Sedan har vi låtar så som ”Don’t Fall Asleep” som i mång och mycket påminner om ”On A Storytellers Night” – fast i balladform. En annan stor ballad är ”Valley Of The Tears” som kommer att avsluta hela albumet. Texten är fantastisk, Tony spelar fantastiskt och Mark Stanway – han bara är fantastisk. Han har gjort ett oerhört bra jobb med synten på det här albumet.

Jag hoppas att fansen kommer att tycka om det lika mycket som vi i bandet gör. Jag törs utlova en nog så god timme. Skivan släpps också i en limiterad upplaga med en bonusskiva med fyra livelåtar från den förra turnén. Omslaget? Givetvis är det Rodney Matthews som har målat det och jag kan bara inte sluta titta på det!

Nämn en sak som måste finnas på er rajder för att ni inte ska ställa in en spelning.
– Ha, den enklaste frågan hittills – engelskt the! The’t gör att jag orkar vara igång dagarna i ända. Sedan för att orka med kvällen också – en liten flaska med Jack Daniels. Eller gör det till två flaskor, en till att komma igång med och en för att runda av med. Det och en par öl så klart. Får jag det är jag en glad grabb.

Maten vi serveras nu för tiden är alltid så bra så den behöver vi inte ha några önskemål på. Men engelskt the och Jack Daniels – utan de två så blir det ingen show, haha.

{youtube}qaxkWU4g2lg{/youtube}

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link