VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
blacklightdiscipline480

Intervju med albumaktuella Black Light Discipline

0 Shares

blacklightdiscipline480

Har du någonsin hört talas om ett band som lirar disco-metal? Om inte är det dags att upptäcka finska Black Light Discipline.

Finska femmannabandet Black Light Discipline börjar synas allt mer och mer utanför hemlandets gränser och på fredag 7e mars släpper de sitt tredje fullängdsalbum. Vi har tagit oss ett snack med killarna för att höra vilka de egentligen är, prata om kommande albumet och hur det egentligen kom sig att de började lira vad de själva kallar ”industri-disco-metal med en gotisk twist”.


Hej Black Light Discipline, vilka är ni egentligen?

Vi är ett femmannaband från Kuopio i Finland. Vår musik är en blandning av olika typer av musikstilar så som metal, disco, electro och en smula industri. Vi brukar säga att vi lirar ”industrial-disco-metal med en gotisk twist”, men Black Light Discipline har också utvecklats en hel del längs med vägen, förut var vi ett mer experimenterande elektroniskt band men det tog inte lång tid innan vi insåg att vi inte kunde låta bli att smyga in lite metal också.
Ni har ett väldigt unikt sound och jag vet inte riktigt vad jag skulle jämföra er med. Vilka band brukar ni bli jämförda med?

Janne (keyboard): Jag har samma problem; några har jämfört oss med Rammstein och andra med 69 eyes, men personligen tycker jag att deras musikstilar är väldigt långt ifrån vår. Kul att höra att vi låter unika i även dina öron!


Med ett så pass unikt sound, hur för sig egentligen publiken under era spelningar?
Toni (sång): Det beror på, mestadels headbangar de, men vi blir alltid lika glada över att se att det finns de som även dansar.Hur såg Black Light Discipline dagens ljus?

I början var det faktiskt bara ett konstigt demo-experiment där vi ville blanda elektroniska låtar med gotisk sång. Ganska snabbt döptes projektet till just ”Black Light Discipline” och det första vi gjorde var att skapa en lo-fi EP som döptes till ”Same Story – Different People”, en singel som nu är helt utsåld. Idén att ta experimentet ett steg längre kom när vår keyboardist Janne mötte vår då blivande sångare Toni för första gången. De blev introducerade av en gemensam vän som tyckte att det skulle vara coolt om de i framtiden kunde spela i samma band och kanske hade denna person ett sjätte sinne, eftersom saker och ting fungerade väldigt bra.
När det gäller text & musik inspireras vi av saker som händer oss och våra vänner, från olika livshistorier helt enkelt. Vi finner det lättare att skapa något nytt när där är något bra eller dåligt som händer runt omkring oss. Dessa saker gör sig ganska starkt märkbara i våra låtar. Annan inspiration kan också vara litteratur, film och även TV-reklamer – allt som rör ett vardagligt liv.
Bandnamnet var lite blandade idéer från oss alla, men det har sitt ursprung från belysningen i vår replokal som vi kallar för ”BLD-Bunkern” och som egentligen är ett skyddsrum.

Vart såg man Black Light Discipline på scen för första gången?

Det var år 2006, på en endagsfestival i vår hemstad. Det gick faktiskt riktigt bra, vi hade alla i och för sig redan en lång bakgrund av andra bandprojekt bakom oss så att spela live var inget nytt för någon.
Hur tycker ni att ni har utvecklats sedan dess?

Våra färdigheter, attityder och liveshower utvecklas hela tiden – more is more. Vi tror att vårt material endast kan utvecklas om vi i bandet också gör det, och ibland har vi haft väldigt rätt i det. Även ändringar i vår line-up har haft inverkan på vårt material, vissa bitar är mer tekniska nu än i början av vår karriär.

Har ni varit med om något konstigt, roligt, pinsamt eller jobbigt på scen?

Toni: Det har funnits en del av de där situationerna, men något av det roligare ”errors” vi haft live var när en av mina dreads på något vis fastnade i Jannes keyboard och jag av misstag moshade iväg med den. Jag fick höra efteråt att den blivit ganska paj, och att det var därför som Janne gave upp och sparkade och slog på den under spelningen. Han sa ”showen kommer alltid först!”.


Vad är er starkaste egenskap? Vad tror ni är det som får folk att fastna för er musik?

Troligtvis våra medryckande låtar och energiska framträdanden. En av våra främsta styrkor är vår individuella stil – att vi blandar olika musikstilar. Detta ger lyssnarna fler ’rep’ att grabba tag om. Det spelar ingen roll om du är metalhead, poppare eller disconörd – du har ändå en chans att hitta något intressant i vårt material.
{youtube}NanTfNpjX2c{/youtube}

Vad har ni hunnit med hittills i er karriär?

Vi har släppt två officiella musikvideos: ”Tides” och ”Walls inside us”, två fullängdsalbum än sålänge: ”Empire” (2008), ”Against Each Other” (2011) och nu också ”Death by a thousand cuts” (2013). Självklart några singlar också, till exempel ”Aggressor” som inkluderar en cover på Placebo’s ”Bitter end”.


 Vi såg Black Light Discipline-potential i den låten och gav det ett försök. Vi kommer säkert göra fler covers i framtiden, men det är inget som är planerat just nu.

Deathby athousandcutslitenNi släpper ert tredje album – Death by a thousand cuts –  nu på fredag den 7e mars, vad kan vi förvänta oss av det? Vad skiljer detta album från era tidigare skivor?

Joonas (gitarr):
Den nya plattan går djupt ner i danscellerna men även rakt in i själen med sina tunga riffs. I det här albumet kan man höra lite nya sidor av BLD, till exempel låtar som ”The time is now”, ”Freaked” och ”Hell is around the corner” som inte är särskilt typiska låtar från oss. Med dessa bryter vi lite mönster i vår musikgenre och vi hoppas att folk hittar något riktigt annorlunda i dem.
Janne (keyboard): Det svåraste med detta album var att vi gjorde om låtarna hela vägen in i slutet av produktionen vilket orsakade en del extra arbete. Jag får skylla mig själv för det.


Vilka låtar på albumet är era personliga favoriter?

Toni (sång): ”The time is now”, eftersom det är en låt som bara hände och jag tycker fortfarande att den känns väldigt fräsch. Jag använde till och med min första demosång till albumversionen.


Joonas (gitarr): ”Hell is around the corner”, eftersom den är ett litet ”wild-card” i vår genre.


Janne (keyboard): ”First sign” då den är den äldsta låten på albumet som äntligen får se dagens ljus efter många facelifts.

Vad har varit det bästa hittills?

Att lira fyra spelningar på raken tillsammans med svenska PAIN och finska Turmion Kätilöt för några år sedan, och såklart även våra miniturnéer utomlands, till exempel turnén vi gjorde i Spanien nu i oktober tillsammans med spanska ”Killus” och finska ”Cold Cold Ground”.

Vad är era drömmar och mål?

Vi vill nå ut till en bredare publik och spela mer runt om i världen. Vi vill fortsätta utvecklas och skriva bättre musik för våra lyssnare samt sprida glädje och lycka till alla via den. Det häftigaste skulle vara att få turnera med till exempel Amaranthe, In Flames, PAIN eller Rammstein.Vad kan man förvänta sig när man ser er live för första gången?

En helvetiskt bra liveshow och att bli mentalt brainfuckad av vår musik. Plus en hel del dumma mellansnack.

Vad skulle ni vilija säga till den svenska publiken som ännu inte hört er?
Att vi hoppas de vill ge det en chans, men också att ta det försiktigt – de kan bli beroende!

__________________________________________________________
Bandmedlemmar:
Veikka Jokela (trummor)

Janne Kankkunen (synths)

Joonas Pulkkinen (gitarr)

Jan Rissanen (bas)

Toni Valha (sång)
Bandets officiella hemsida: http://www.bld.fi
Bandets officiella facebook: https://www.facebook.com/BlackLightDiscipline

Grundades 2005 i Kuopio, Finland.


Bolag: Bandet startade sin karriär med hjälp av MC Raka Pee (Turmion Kätilöt) som såg potential i bandet och tog dem under sina vingar. Idag ligger bandet på sitt eget bolag ”Raw entertainment” som ägs av 4 av 5 bandmedlemmar. Kommande albumet ”Death by a thousand cuts” blir bandets tredje fullängdsalbum, och det första de producerat på sitt eget bolag.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter