VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
night-by-night

NIGHT BY NIGHT: There is only `Do´or `Do not´, there is no `Try´

0 Shares
night-by-night
Night by Night är ett av de mer lovande rockbanden just nu. Från London och redo att släppa sin debutskiva på svenska bolaget Sun Hill Production den 28:e februari. I början av mars agerar de förband på Europes miniturné i Sverige och därför valde Rocknytt att prata lite närmare med bandets gitarrist Ben Christo som valde att bjuda på sina tankar och avsikter på ett högst generöst sätt.

För de som inte hört er förut, hur skulle du beskriva ert sound?

-Blanda de tunga riffen från Alterbridge med de smittsamma refrängerna och överdådiga tredelade stämsången hos Def Leppard och du är nära. Vi tar sångskrivarprinicerna från de största inom den klassiska rocken och uppdaterar dem med en tyngre, modernare produktion och en explosiv liveshow!

 

Ni åker som supportakt till Europe på deras svenska “Wings Of Sweden”-turné. Hurkomdetta till stånd?


-På ett organiserat och “old school” vis. Det fanns inget ‘buy-on’ eller favör att få giget. Sun Hill Productions, det svenska bolag vi sedan dess varit signade till, fann vår video The Moment på YouTube, gillade den och mejlade mig och frågade om vi skulle vilja vara öppningsakt på den Europe-turné de arrangerade. Vid den tidpunkten var NxN mitt i en turné i Storbritannien med Y&T, så Sun Hill förklarade att de skulle flyga över för Londonspelningen. Mycket riktigt! Sun Hills Karl var där, såg setet, mötte oss efteråt och sa att S.H. ville arbeta med oss utöver turnén, bli management och ge ut skivan. Sun Hill arbetar med några fantastiska artister: Europe, Schenker, H.E.A.T., Reckless Love för att nämna några få. Trots denna ära är Christer och Karl väldigt jordnära, stöttande och samarbetsvänliga killar. Det är en perfekt matchning.

Vad kan vi förvänta oss från er på turnén och vad är era förväntningar på den?

-Vi är glada att göra det här, så ni kommer att få en högoktanig föreställning från ett band som har arbetat hårt för att komma dit de är men som samtidigt är mycket tacksamma för den möjlighet som öppnat sig. Vi är exalterade att spela inför Europe-publiken, eftersom vi tror de verkligen kommer att förstå vad NxN handlar om – intensitet, melodi och energi. Vi är också väldigt sociala och älskar att träffa människor som uppskattar vår musik. Så kom och snacka med oss efter showen.

Hur många spelningar är planerade under denna tripp?

-Fyra huvudspelningar med Europe plus en uppvärmning på Harry B James i Stockholm fredagen den 28, vilket är samma dag som den svenska albumreleasen. Om ni är i Stockholm, kom! Harry B är ett underbart spelställe och det kommer att bli en rockig kväll, speciellt som vi kommer att vara del av deras klubb ‘Crazy Nights’ som de har där.

Har ni någon relation till Europe sedan tidigare?

-Nej. Jag är lite av ett fan, så även Jon (bas) och Tom (gitarr). Några av mina tidigaste minnen av rockmusik vid 6 års ålder är från The Final Countdown-plattan, främst NinjaLove Chaser och Cherokee. Från uppföljaren, MoreThanMeets the Eye, är en av mina favoritlåtar inom melodisk rock någonsin. Jag älskar sättet verserna rör sig melodisk sett och solot är ett mästerverk i hur man balanserar teknik OCH känsla. Det är klassiskt Kee. John är en helt annan sorts gitarrist men minst lika begåvad – solot på Ninja är ett mönster för lead break som använder teman och refränger men även shred och känsla. Jag är spänd på att höra Wings-albumet live. Det är tyngre, nästan en metalsida av bandet (det vill säga double kick av Scream of Anger).

Jag var fjorton då jag första gången hörde denna skiva. Jag fann ett kasserat ex av den på gatan under min promenad till skolan.  Jag skämtar inte. Tänk dig att tala om för mig då att jag en dag skulle turnera med dem! Det är fantastiskt att Europe stöttar ett yngre band på det här viset genom att ta oss ut och aktivt driva på en ny rockgeneration.

 

image.jpeg

Ni kommer att ge ut ert debutalbum den 28 februrari via Sun HillHur känner du inför det och vad är dina förväntningar?

-Skivan (kallad ‘NxN’) är ett arbete gjort av kärlek och vi är väldigt stolta över den. Dess ursprung går tillbaka till 2009 då vi var ett fyramannaband och jag var ledsångare. Några av låtarnas sång spelades in av mig. När Henry (sång) kom med uppdaterade och spelade vi in dessa på nytt, vilket var kul då Henrys förmåga är fantastisk liksom hans inställning till att ta emot musikaliska direktiv. Trots att nästan allt material skrevs under en tolvmånadersperiod kan man höra stilistiska ekon från tidigare perioder i bandets femåriga historia. Den äldsta låten är It’s Not Faith, som har en närmast AC/DC-ZZTop- rockig attityd medanNever Die Again som skrevs sist är ett mycket tyngre, mörkare, mer invecklat och bredare stycke. Den klockar in på närmare 6 minuter. Det roligaste med N.D.A. är att den nästan inte höll på att komma med på skivan. Vi var på väg in i studion, men hade bara nio låtar (det är tio på albumet) och några idéer för en tionde som inte riktigt höll måttet. Motvilligt resignerade vi inför tanken på ett niospårsalbum då en schemamiss i studion ledde till att vår session blev uppskjuten en vecka. Plötsligt hade vi välsignats med sju extra dagar! Vi arbetade hårt och spenderade en intensiv vecka med att skriva Never Die Again.  Jag minns hur vi kämpade med att göra klar texten runt kvart över fyra på morgonen innan vi gick in i studion, för att inte tala om hur jag, Damien och Jonny plågade oss själva över arrangemanget (“hur lång ska den här tysta delen vara?”) bara timmar innan vi skulle lägga på trummorna! Det visade sig bli en av våra favoritlåtar på plattan med en text som jag verkligen är stolt över. Pressen drev oss – vi var tvungna att producera materialet – det fanns inget val! Följden blev att det finns ett bestämt tema av “triumf över motgångar” över låten som jag anser är hörbart både i sättet vi skrev den på och som vi framför den på inspelningen. N.D.A.  drev oss till kanten av vår förmåga- du kan höra rasande trumutfyllningar från Damien, brännande shreds från Tom och känslosam sång från Henry som rör sig över hela spektrumet.

Det är som om alla gav det där lilla extra på den här, vilket till stor del är vad låten handlar om.

 Dessutom, versionen av Time to Escape som ni hör på skivan är väldigt annorlunda från den version vi höll på att spela in innan dubbelbokningen i studioschemat. Den var mer av ett blues-swingnummer, känslomässigt snarlik Thunders Fire to Ice (men inte ens hälften så bra ha!). Just då var jag glad bara att plöja framåt och få jobbet gjort med den versionen, men Jonny stod på sig och sa: “Det är är inte tillräckligt bra. Låt oss skriva om alltihop.” Jon är verkligen bra på det viset att han inte nöjer sig med något om han anser att vi kan göra det bättre  och det är en egenskap jag riktigt beundrar. Vi tog ett djupt andetag och skrev vad som visade sig bli en av de bästa låtarna på skivan.

 Jag tror verkligen att det här albumet kan stå sig väl och dess melodier, intensitet och medryckande låtar kan göra tre generationer av rockfans nöjda. Det behöver bara denrätta exponeringen…  

 

{youtube}ebxL-T8uhy0{/youtube}

Övertyga den svenska publiken att komma tidigt till spelningen för att se Night By Night i början på mars.

-Vi lovar att vara en spännande, högoktaning förband ochär stolta över oss själva över att kunna leverera grejerna live – på riktigt. Många av våra kolleger använderbackingtracks (förinspelade röstharmonier, keyboards eller till och med extra gitarrer) under sina spelningar och har utrustning som ser till att sångarens röst är i harmoni om han eller hon skulle sjunga något fel. Med Night by Night är det live, det är äkta. Det var del av vår verksamhetsidé när vi startade bandet och Jon, Damien och jag har arbetat hårt på vår körsång för att få det på samma nivå. Faktiskt så när vi turnerade med Y&T förra året sa Dave Meniketti medan han var på scen under deras set: “ge en applåd för Night By Night…gott att se unga killar som rockar men inte använder bakgrundsspår… de kan verkligen sjunga allihop.” Det betydde jävligt mycket för oss – att få en av våra hjältars erkännande och beröm av det vi värdesätter.

 Vi har turligt nog några riktigt duktiga musiker i Night by Night och samtliga trivs med liveuppträdande. Damien är en explosiv, tajt och teknisk trummis som samtidigt spelar för låten medan han tillför en mer modern hårdrocksegg till uppsättningen. Jon är inte bara en utmärkt bassist med en medfödd förståelse för groove utan också en underhållare av toppklass. Tom har stor skicklighet i att shredda, men vet hur man utvecklar det effektivt och strategiskt och jag tycker att Henry har en röst som tycks sakna gränser i sin förmåga till uthållighet. Sångare vi arbetat med tidigare (mig själv inkluderat) har varit tvungna att förenkla delar live, antingen utesluta rader eller få någon annan bandmedlem att ta dem, men det har vi aldrig behövt göra med Henry.Han är dessutom en självklar frontman och har självförtroendet att engagera en publik, något han lärde sig från det band han tidigare frontade (Voodoo Six) som turnerade med Iron Maiden, Extreme och Alice Cooper.

Y&T-turnén förra året tränade oss verkligen i att bli en mycket bättre liveakt och lärde oss hur man rockar de större scenerna. Vi är nu en tajt enhet av musiker och vänner och jag tycker att det senare är minst lika viktigt som det förra när man står på scen.

Jag vet att ni haft att göra med några förändringar i line-upen på vägen mot utgivningen av ert album. Kan du berätta varför det tagit så lång tid att ge ut er debut?

-Jag skulle gissa att många kända band haft ändringar i line-upen genom åren som lett fram till utgivningen av deras debut, men publiken har inte sett det. När ett bands första album är ute cementerar det line-upen och ingen ifrågasätter vad som hänt tidigare. Inför utgivningen av den här skivan har vi haft några olika line-up- och management ändringar och ibland är det det som behövs för att hitta den rätta kemin. Det är så många faktorer som måste samverka för att människor ska kunna arbeta bra tillsammans – musikaliska visioner, spelstil och skrivteknik är bara en sida av det hela. Tillgänglighet, arbetsschema, plats, relations-/familjeåtaganden – allt detta kan potentiellt göra eller förgöra ett band som bara genererar tillräckligt för att klara kostnaderna för att driva det vidare. Om du varit med i ett originalband känner du till det här! Det börjar bra – drinkar på puben, bli entusiastisk över framtida stora spelningar och kreativ- och kommersiell framgång. Men verkligheten – ändlösa kvällsövningar i en källare och dyra replokaler, bära förstärkare och trummor genom regn, spela för tomma lokaler, tvingas utebli från familjefester och -firanden, pengar som spenderats på utrustning och resor, de otaliga besvikelserna… de tar alla ut sin rätt. Det kommer an på hur stor känslomässig investering och tro en medlem har på dess band. Jag tror fortfarande Yoda hade rätt när han sa: “There is only ‘do’ or ‘do not’…there is no ‘try.’” Det är bara att hitta de andra människorna som verkligen vill “göra” – oavsett vad.

Vi ville verkligen att den här skivan skulle bli rätt och det innebar att arbeta med rätt människor – både musiker och management, framför allt management som brinner lika mycket för musiken som bandet. Det har tagit ett tag, men vi fann denna kemi med varandra och med Sun Hill.

Ni har redan ett riktigt gott rykte i pressen och bra feedback på er musik. Är du överhuvudtaget orolig över att få möta folks förväntningar?

-Vi är mycket stolta över plattan och kan inte vänta på att människor får höra det. För första gången i bandets karriär känner vi oss hundra procent nöjda med produkten. – ingen friskrivning, inga ursäkter. Vi ger dig bara albumet och säger: “lyssna. Vi hoppas du kommer att gilla det.”

 

 “Night by Night are without doubt one of the best young bands out there today. Real songs with great riffs and vocal harmonies. Packing the best of the 80′s with a youthful, fresh enthusiasm.”

Rick Savagedef

Varför ska folk köpa er debut-CD?

-Vi tror att om du gillar hårdrock med massor av intensitet, melodier och mening kommer du att älska den här CDn. Den kommer att få dig att dansa, den kommer få dig att le…och kanske får den dig även att tänka. Framför allt, den här plattan har verklig passion: alla fem av oss bryr oss verkligen, verkligen om musiken vi gör och vad det innebär -både för oss och de som kommer att höra det. Musiken och orden har mödosamt skrivits, vi har drivit oss själva till att spela och sjunga så bra som möjligt och produktion och mix har granskats in i minsta detalj. Ni får tio NxN-låtar, var och en med sin speciella identitet, ljudbild och betydelse. Kanske blir det  tio episoder av ditt favorit-TV-program….

Dessutom, Sverige är det första land där albumet kommer att ges ut, med resterande Europa planerat för maj/juni. så skaffar du det nu kommer du att vara först med att höra det!.

Vad har ni för andra planer för 2014?

-Vi ser fram emot att återvända till Sverige och Finland i juni för en miniturné med ett annat band från Storbritannien, så håll ögonen öppna! Festivaler, mer turnerande, promota första albumet och arbeta på album nummer två – möjligen med en extra samarbetspartner från ett mycket känt band…med det förblir en hemlighet än så länge!  

Tack för din tid, Ben. Vi ses på de svenska vägarna snart! Avslutningsvis, något du vill dela med dig av till de svenska läsarna?

-Tack alla i Sverige som redan stöttar oss och varmt välkomna de som kommer att upptäcka oss. Skandinavien är en av våra favoritplatser att spela på eftersom ni älskar rock och verkligen fattar vad NxNhandlar om!

Vår digitala trespårs-EP, Tuneout the Staticfinns nu tillgänglig på Spotify, Amazon och iTunes! Kolla in oss och om ni gillar vad vi gör, lämna en kommentar och dela vår musik med alla.

För er som vill följa oss är varmt välkomna på följande forum:

Twitter: @nightxnight

FB:/nightbynight

WWW: nxnofficial.com

Youtube: nxn2011

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter