VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
vanden plas band 2013

Vanden Plas: Utmaningen var att göra den till ett Vanden Plas-album

vanden-plas-band-2013
Det tyska progressiva metalbandet Vanden Plas är redo för att släppa sitt åttonde album i karriären med en story baserad på en bok av Tysklands bäst säljande författare Wolfgang Hohlbein. Denna är en version i två delar, en omarbetad rockopera som spelats 25 gånger på en teaterscen för utsålda hus.

Rocknytts Mårten Cederberg tog chansen att prata med föreställningens huvudperson och bandets sångare Andy Kuntz som berättar om samarbetet, sitt andra yrke och om hur man ska kunna leverera det nya albumet live på bästa sätt.


Den 21 februari släpper ni ert åttonde album. Hur känns det och vad är förväntningarna?
– Vi försöker hålla förväntningarna under kontroll även om vi är mycket stolta att tillslut få presentera vår nya skiva “Netherworld”.

Ni har arbetat med författaren Wolfgang Hohlbein på detta album. Berätta lite om ert samarbete?
– Jag träffade honom för första gången för fyra år sedan efter att han sett Christ-0 som var en rockopera som vi producerade för en teater i München. Han var imponerad och frågade om jag kunde göra något liknande baserat på en Hohlbeinbok. För mig som är ett stort fan av honom var det som att en dröm blev sann. Sedan dess har vi haft kontinuerlig kontakt som genererat en bra vänskap mellan oss. Han är en väldigt lugn person med en otrolig känsla för konst.

För oss som inte är bekanta med honom sedan tidigare, finns det något mer att berätta om honom?
– Jag har aldrig mött en människa med så många järn i elden samtidigt. När jag mötte honom första gången för att diskutera planerna för teaterpjäsen “Bloodnight” som nu är basen för Netherworld så skrev han under hela vårt samtal. Jag blev nyfiken och blev tillslut tvungen att fråga då det jag sa var mitt scenario med mina idéer för att göra hans bok till en rockopera. Jag sa åt honom att sluta skriva och att han istället kunde få mitt manuskript. Men han sa: “Jag kan inte sluta skriva, jag måste skriva klart min nästa bok!” Detta är inget skämt.

Kommer det bli ett fortsatt arbete med Wolfgang?
– Det är säkerställt att samarbetet kommer att fortsätta. Han har redan gett oss rättigheterna till hans enligt mig bästa bok. Nu är frågan om vilken det kan vara haha!

{youtube}OtPxTvF-NsM{/youtube}

Ni har ju gjort fler rockoperor. Kommer det bli ännu fler och vad tycker du om att stå på scen i dessa sammanhang?
– “Bloodnight” är vår fjärde efter “Abydos”, “Christ-0” och “Ludus Danielis”. Just nu finns det inga planer på en fortsättning av “Bloodnight” även om den är den mest framgångsrika musikteaterpjäsen på över tio år i Kaiserslautern. Vi sålde ut 25 gånger med 750 personer i publiken. Vi vill göra nya saker även om jag älskar att spela huvudrollen i vår egen rockopera. Något som många inte vet är att jag är skådespelare sedan 23 år tillbaka där jag under mina första tio år inte var helt säker på vad jag höll på med haha! Då handlade det mer om att tjäna pengar. Nu är jag betydligt mer seriös med detta.

Ni gjorde en första video från plattan på låten “Godmaker” som hade premiärvisning på en biograf. Varför?
– Vi kände att vi ville ge tillbaka något till våra fans och bestämde oss därför att göra en förhandsvisning i en av Tysklands äldsta biografer, “The Union Cinema”, i vår hemstad Kaiserslautern. Visningen var på trettio minuter på grund av att vi också visade lite från en Vanden Plas-spelning vi gjorde på ProgPower i USA. Intresset var så stort att vi var tvungna att spela det tre gånger för fulla salonger -vilket vi inte hade väntat oss.

Berätta lite om storyn i Netherworld?
– Den handlar om en mörk gudaskapare som använder onda sätt att sätta en dödsbesvärjelse på den odödliga huvudpersonen som i denna storyn agerar berättare. Den skepnadsskiftande gudaskaparen försöker övertyga honom om att storma Pantheon och ta över tronen efter de gamla gudarna. Men för att bli gud måste den odödlige ge upp mänskligheten för evigt. Med andra ord så handlar den om mänsklighet, odödlighet och evigt liv.

För mig är skivan en intensiv och extremt vacker upplevelse som berörde och som skall avnjutas från start till mål i ett streck. Vad hade ni för avsikter när ni skrev skivan?
– Tack så hemskt mycket! Vi skrev musiken till scenföreställningen och försökte skildra vissa bilder, roller och situationer. Den största utmaningen låg dock i att transformera detta arbete till ett seriöst Vanden Plas-album. Vi blev tvungna att skriva om och ändra arrangemangen en hel del. Vi fick till stor del riva låtstrukturerna och börja om från början samtidigt som vi skulle försöka bibehålla intrycken musiken gav vid scenföreställningen som du normalt inte får av att enbart lyssna på ett album.

Vem har gjort det vackra konvolutet?
– Stanis W. Decker, en riktigt duktig artist och pålitlig man.

vandenplas-cd-2013

Vad händer med Vanden Plas under resterande del av 2014?
– Vi håller på att planera en turné med alla de agenturer vi jobbar med och förhoppningsvis kommer vi få chansen att träffa alla våra fans ute i världen.

Skivan har ju varit klar en längre tid. Varför denna försening?
– Nej, det var aldrig någon försening. Vi var snabbare i studion än planerat bara – för releasedatumet var planerat sedan länge.

Kan du jämföra den nya skivan med era andra sju?
– Det är ganska svårt då varje skiva är speciell, men denna skiva var komponerad och baserad på en scen vilket det är första gången vi gör. Därför kanske musiken kan på ett bättre sätt måla upp och ge en bättre bild av storyn.

Hur länge jobbade ni med detta album?
– Om vi räknar från starten med att skriva rockoperan så är det ungefär två och ett halvt år.

Det måste vara svårt att förmedla en visuell föreställning till en timmas musik. Med resultatet i hamn, blev det som ni tänkt och blev det kanske bättre än förväntat?
– Om jag ser till mig själv befinner jag mig för nära plattan än för att vara objektiv för just nu är jag bara lättad att vi gjort denna utan så många felsteg.

När ni ska spela denna platta live, vad kan vi besökare rent visuellt förvänta oss?
– Vi jobbar med det just nu, men jag kan föreställa mig att vi kör hela konceptet i streck utan mellansnack och istället låta musiken föra talan och efter det kanske spela några av de bästa låtarna från de tidigare plattorna. Hur som helst är inget beslut taget i den frågan än.

Lycka till Andy! Jag ser fram emot del två i denna story.
– Jag med haha. Tack för stödet Mårten.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter