VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
theunguided skogsrojet sebastian nr rocknytt

THE UNGUIDED: Hårdrockare med glimten i ögat!

171 Shares

theunguided-skogsrojet-sebastian-nr-rocknytt
Svenska metalbandet The Unguided har precis släppt sitt andra album, “Fragile Immortality”, som har fått övervägande goda recensioner i pressen. Rocknytts Mårten Cederberg passade på att få en pratstund innan skivan släpptes med en av bandets bröder, sångaren och textförfattaren Richard Sjunnesson. Det blev diskussioner om humor, långtidskontrakt, soffsittare och uppfyllda drömmar samt en hel del om nya skivan.

Hur känns det inför nya skivan?
– Det känns bra. Vi har släppt en singel och video och vi är riktigt stolta över det vi åstadkommit på skivan. Det ska bli riktigt gött att släppa den och särskilt som det varit en väldigt lång och utdragen process. Det känns nästan lite overkligt att den äntligen släpps.


För visst har skivan varit klar ganska länge?
– Ja. Skivan var klar i slutet av sommaren men eftersom det var så sent på året så ville Napalm records ha en 2014-release, bland annat för att öka livslängden på den. Från början var den tänkt att släppas i december men de sköt på den ett par månader.

Hur kommer det sig att det blev Napalm Records?
– Vi hade faktiskt varit i kontakt med dem innan första skivan. Det enda vi behövde göra enligt gällande kontrakt var att kolla om Nuclear Blast Records var intresserade men de tyckte nog att det skulle vara lite konstigt då de fortfarande hade Sonic Syndicate signade. Men de är gamla vänner med österrikiska Napalm så de satte oss i kontakt och detta var innan första plattan. Men då hade vi redan siktat in oss på stockholmsbolaget Despotz records där vi hade en vän som jobbade som slutade lagom till skivsläppet -vilket kändes lite konstigt haha. Vi hade bara skrivit på för en skiva så när den var släppt fanns det ju nya möjligheter och det kändes för oss naturligt att ta upp kontakten med Napalm igen.

Var intresset stort från annat håll också?
– Napalm är de som legat på hela tiden och de blev nog lite besvikna när vi valde Despotz för de var väldigt målmedvetna att de skulle ha den första releasen men de höll kontakten under hela Despotztiden och kollade läget så att vi skulle veta att de fortfarande var intresserade vilket kändes skönt.

Hur var inspelningsprocessen? Då ni inte hade något kontrakt borde den ha varit ganska avslappnad?
– Vi är lite utav ett soffsittarband brukar jag säga, lite bekväma av oss samtidigt som vi känner att vi gjort den svängen med Sonic Syndicate redan med hundår fyllda av turnéer. När vi slutade där var det aldrig meningen att detta skulle bli något superseriöst som det tillslut ändå har blivit utan det var jag, Roland och Roger som bara ville släppa lite plattor tillsammans utan livespelande och den biten.

{youtube}brLwlB8j0JQ{/youtube}

Hur kommer det sig att det blivit seriösare än vad ni tänkte från början ändå?
– Det är ju framförallt fansen som gett oss blodad tand att vilja göra detta igen. Det kommer inte bli några sexmånadersturnéer utan istället en del helgspelningar. Detta är fortfarande ett hobbyprojekt, men med en proffsig prägel kan man säga.

Ni har påpekat tidigare att ni varit knutna till långa kontrakt med mera med Sonic Syndicate. Då gissar jag att ni undvikit dessa med The Unguided?

– Det är ett väldigt förmånligt kontrakt med Napalm, men det var en väldigt lång process när vi benade ut det med jurister etc. Det tog nästan ett år innan vi skrev på efter sommaren, men då blev det som vi önskade. Napalm blev också nöjda då det är förmånligt för bägge parter. Men som sagt, det var väldigt viktigt att det blev rätt och att vi inte gjorde någon tavla igen för i Sonic Syndicate skrev vi på allt som kom under näsan på oss. Nu har vi lite mer erfarenhet och fattar bättre vad det handlar om och särskilt om hur långa tider det kan bli då vi fortfarande stångas med kontrakt som vi skrev på i starten. Dock har vi nystat upp de flesta men det är jobbigt som fan.

Så namnet är ett ställningstagande angående detta då?
– Ja, det kan man säga och från början skulle vi inte ha med några externa organisationer alls. Det är samtidigt skönt att ha någon i ryggen som backar upp en, men vi har fortfarande inget management. Däremot har vi en bokare som är historiskt känd för oss och tyvärr är det så att det är väldigt få personer man stött på som man verkligen känner att man kan lita på och i princip är det dessa personer som vi enbart jobbar med idag.

Ni verkar ha hängivna fans samtidigt som ni är aktiva i sociala medier. Hur kommer det sig?
– Vi har alltid exponerat oss både som band och privat. Det är både på gott och ont, men vi vill inte hamna på en piedestal hos fansen som det kan vara lätt att göra. Vi vill visa att vi är helt vanliga killar som dessutom är lika nördiga som alla andra nördar haha. Vi försöker vara så interaktiva som möjligt och svara på alla frågor. Vi har mycket att tacka fansen och deras hängivenhet för och är man hängiven mot fansen så får man mycket tillbaka.

Vem är ansvarig för humorn -för ni verkar skoja en del?
– Vi är ett ganska skojfriskt band även om lyriken och musiken visar något annat. Vissa tycker att hårdrock ska vara så seriöst hela tiden medan jag tycker att man ska ha glimten i ögat. Då vi är ganska roliga personer privat så vill vi att det också ska framgå för fansen.

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan era två skivor?
– Vi har jobbat lite annorlunda på denna skiva. Den första la vi nästan ned ett halvår på pre- production i ett sträck. Nu har vi låtit det vara lite mer levande och vi har bara gått in i studion och spelat in det vi velat när vi velat. Det experimentella har skett i studion helt naturligt och det var viktigt på den nya skivan. Vi hade ingen producent som var otålig utan vi producerade allt själva från grunden. Därför kanske det känns som en lång och utdragen process. Visst hade vi planer och ambitioner om att vissa låtar skulle vara klara till vissa tillfällen men det gick åt helvete från början så vi såg istället till att vi gjorde vårt yttersta för varje låt. Låtstrukturerna är lite annorlunda. På Hellfrost var alla låtar stöpta i samma form, men då var det samtidigt viktigt att inte ta ut svängarna för mycket för vi ville att det skulle låta lite som tidigare och körde “safe” på den. I efterhand kan jag känna att vi förhastade oss lite med den och det fick inte hända igen med “Fragile Immortality” utan när mixen skulle komma så skulle vi vara helt nöjda.
Vi är definitivt nöjda med nya skivan och det även när man hunnit få lite distans till den och kan se på den lite mer opartiskt.

Hur är fördelningen med nya och gamla ideér på nya skivan? Jag har nämligen hört olika bud.
– Till Hellfrost var det nytt, gammalt och urgammalt material som till och med var demogrejer från 2002 och rester från Sonic-tiden. Dock fick vi inte använda allt som vi tänkt från Sonic på grund av kontrakt så det blev till att skriva som satan. Allt på “Fragile Immortality” är skrivet efter “Hellfrost” men vi släppte två låtar på en EP förrförra året som återkommer i ny mix på nya skivan, bland annat den Hansi från Blind Guardian sjunger på. Men då var det enbart med vår sång.

Hur kommer det sig att Hansi är med på ett spår?
– Det får jag ta på mig skulden för. Blind Guardian har alltid varit ett stort band för mig och Hansi den största inspirationen och mentor som jag har haft genom åren. De är även det band som varit mest konstanta i musikvärlden för mig då de varit grymma sen första gången jag hörde dem. Jag fick hans kontaktuppgifter av en trumtekniker som vi jobbade med på In Flames-turneén och då mailade jag honom för att höra om han var intresserad. Sen träffades vi på Tuska Open Air i Helsinfors för några år sedan och då tyckte han att det var en jäkligt bra idé. Även om det inte var hans genre så ville han göra det. Sen var det tyst väldigt länge trots att han fått den instrumentala versionen och hade alla förutsättningar att spela in. Jag trodde han glömt bort eller hade för mycket att göra, men så plötsligt ramlade det in lite filer. Det är lite som en barndomsdröm som gått i uppfyllelse även om inte alla i bandet fattar grejen med detta haha.

Detta är album nummer två i en trilogi men det är ungefär hälften av låtarna som ingår i den. Förklara.
– Det här med konceptskivor är lite lurigt, särskilt när det är så fiktionella grejer som inte alla kan relatera till. På “Hellfrost” var det en låt som tillhörde konceptet och den blev väldigt uppskattat så jag blev lite modigare på nya där hela sju spår tillhör konceptet. Hela storyn är klar som jag har utskriven på drygt 30 A4-papper. Nu får vi se om det tonas ned till tredje skivan beroende på om det uppskattas eller inte. Vi kommer känna av fansen på om hur de mottar det. Jag hoppas det faller i smaken för det är en rolig och kreativ tillvaro att befinna sig i när man skriver dessa.

Har du skrivit grundstoryn?
– Jag har skrivit den. Sen har jag en kille i England som har bearbetat den. Han skriver normalt hela rollspel etc. så han har skrivit om den på sitt speciella sätt och sedan skriver jag låt för låt utifrån den. Det var kul att se vad han kunde åstadkomma med min story.

De övriga låtarna som inte ingår i konceptet, har de ett eget tema?
– Det skulle man kunna säga då jag har väldigt svårt att skriva saker som jag inte kan relatera till. Så de handlar om saker som hänt i mitt liv som till exempel “Only Human” som är dedikerad till en farbror som gick bort i cancer för ett par år sedan som jag hade väldigt bra kontakt med -det var dessutom han som fick mig att börja lyssna på hårdrock då han slängde en Helloween- och Maidenplattor i min hand vilket har präglat hela mitt liv efter det. Han fick tre omgångar med cancer varav den sista satt dubbelsidigt på lungorna och då var det kört. Jag kände att jag ville hedra honom. På förra skivan stod han med i konvolutet, men nu tog jag det ett steg längre och tillägnade en hel låt till honom. Den låten är textmässigt tyngst medan de andra har lite lättsammare ämnen.

the-unguided-fragile-immortality-2014

Ganska personliga texter alltså?
– Ja, ibland lite väl personliga kanske. Ddet lär man sig med tiden, att man krypterar dem mer och lutar sig på metaforer i större utsträckning även om ursprungsbudskapet finns kvar.

Är det bara du som står för texter?
– Ja.

Och brorsan musiken?
– Han skriver stommen till musiken. Henrik har bidragit med en hel del riff så de har skrivit några låtar tillsammans, men oftast står Roger för grunderna. Sen kommer ju Roland med solon både i tid och otid haha. Så det är lite levande och ingen diktatur på något sätt och alla tillåts tycka och tänka, men texterna har jag inte släppt ifrån mig.

Många ser inte er som ett femmannaband utan att stommen i bandet är kopplat till Sonic Syndicate-tiden.
– Ja visst är det så. Men det råder ingen tvekan om att vi är ett femmannaband där alla är fullvärdiga medlemmar. T.ex. Henrik, han har ju varit med sedan första Unguided- spelningen.

Vad har ni för målsättningar för 2014 förutom att släppa plattan och få strålande recensioner?
– Ja, recensionen i Sweden rock Magazine blev ju bara en sexa, men det är ju bättre än 5,4,3,2,1,0 haha. I övriga Europa så ligger de i topp än så länge så vi är nöjda.

Turnéer?
– Jag vet inte hur vi ska kunna leva upp till soffsittarläget haha då turnerandet ser tämligen intensivt ut. I mars/april blir det en ganska omfattande Sverigesväng. Det är mest helgspelningar men tätt inpå och cirka tre gånger i veckan så det blir spännande.

Festivaler?
– En hel del är bokade men vi har inte fått släppa alla än. Hittills är tre tyska festivaler bokade vilket vi kan tacka Napalm för med deras kontakter, t.ex. Summer Breeze fick vi samma dag som vi signade och det känns bra att tillhöra ett bolag med inflytande. Sen hoppas vi på en sväng i Tyskland med omnejd där vi har vår fanbase.

Tack Richard för att du tog dig tid och lycka till framöver.
– Tack för visat intresse

Foto: Sebastian Norling Rauhala – Rocknytt.net

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter