VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
sister press axelengstroem480

SISTER: “Man ska ju spela det man själv tycker är roligt annars är det ju ingen idé att spela alls”

46 Shares

sister press axelengstroem480
SISTER är just nu aktuella med sin andra fullängdare på Metal Blade Records som tidigare haft band som Metallica, Slayer och King Diamond i sitt stall. SISTERs andra platta har fått namnet “Disguised Vultures” och Rocknytts skribent Jesper Bergkvist tog sig ett snack med bandets frontman Jamie Anderson för att få en inblick i deras framtidsplaner.


Fr. v. t. h.: Rikki Riot (bas), Tim Tweak (gitarr), Jamie Anderson (sång) och Cari Crow (trummor).


Den nya plattan (Disguised Vultures) har precis släppts, ni har en releasefest inbokad och även några gig i Finland. Har ni någon längre turné inplanerad?
Inte för tillfället, men vi jobbar på det. Vi har två gig i Finland, ett i Malmö och ett i Trollhättan men det är väl det (utöver releasefesten). Vi håller på och planerar upp inför våren nu hur vi ska göra. Förhoppningsvis som vi vill ha det så kör vi någon slags form av headline-turné i Europa och planen är att spela så mycket som möjligt i Skandinavien nu under vintern och sen i början av våren köra en Europaturné som headliner, sen får vi se om vi åker ut med ett annat band, vad som helst kan hända, men det är planen just nu.

Än så länge har ni bara turnérat i Europa, finns det planer på att spela i USA, Japan eller Sydamerika?
Jo, vi har fått massor med förslag på USA-turnéer, men det är så jävla dyrt liksom. Det är klart som fan vi ska spela i USA, det måste vi ju göra, men samtidigt kan vi ju åka runt i Europa eftersom vi redan har ett namn här och tjäna in lite pengar. Nu när musikbranschen är som den är så de pengarna man tjänar sticker ju alltid iväg ändå på något jävla onödigt skit som är bandrelaterat. Åker man till USA för första gången så är det ju att sitta i en trång bil, spela först av fem band och inte få betalt. Det är ju så det är, men det är klart som fan vi vill dit men eftersom att vi lägger ner så mycket tid och energi på det här så har vi inte råd att pröjsa flygbiljett, visum och sen inte tjäna några pengar på det. Det ska göras givetvis, och vi är beredda på att inte tjäna något första gången.

Crashdïet har ju turnérat mycket i Sydamerika, det finns inga planer på att åka ut tillsammans med dem?
Nej, det gör det faktiskt inte. Jag och Martin (Sweet, gitarrist i Crashdïet) snackar ju rätt så mycket, vi jobbar på samma jobb och så där, så vi snackar om att vi (Sister och Crashdïet) är ett jävligt bra paket när vi spelar. Vi lockar ju olika slags folk men förknippas ändå på något sätt lite med varandra, men det hade ju säkert varit jävligt bra, men det finns inga planer just nu på att göra något tillsammans. Dyker tillfället och erbjudandet upp så ställer vi upp och spelar var fan som helst bara någon hör av sig, vi behöver inte ha en sjyst deal, det är ju alltid så när man spelar för första gången i något land och då kan man ju inte räkna med att man får direkt mycket, men den gången måste ju göras den också. Så vill någon ha oss till Argentina eller Japan så vore det ju grymt, helt klart.

Kommer gigen bli längre nu när ni har mer material att välja på?
Nej, det beror ju helt och hållet på, spelar du som headline så, ja, men det beror ju på hur mycket speltid man har. Det är skitmycket folk som säger nu när vi varit ute med Wednesday (13) att “fan, ni borde spela längre set, ni är så jävla grymma” men har vi ett spelschema så kan vi ju inte spela längre. Det suger ju att spela 30-40 minuter, det är ju skittråkigt. Om jag får bestämma så spelar vi ju en och en halv timme, och nu med en till skiva så kan man ju ösa på ännu mer.

Vilka låtar från “Disguised Vultures” kan vi förvänta oss att få höra live?
Vi har knappt hunnit repa in settet än men vi vet fan inte vilka ska köra än, det är jävligt svårt. Men “We Salute ’em” kommer vi köra, sen kommer vi nog köra “My Enemy”, eventuellt “Naked”, folk vill ju att vi ska köra “Would You Love a Creature?” (ifrån HATED, 2011) egentligen men “Naked” får bli den lugna låten. “DMN” kommer funka skitbra live, “Please Kill Me” kommer funka live den också. Det kommer nog varieras, men vi kommer köra fan hela skivan tror jag. Vi varvar nog en del mellan gigen, sen kör vi de låtar som slår mest för publikens skull, men känner vi för att spela något otippat så gör vi det, man ska ju spela det man själv tycker är roligt annars är det ju ingen idé att spela alls.

Hur stor plats kommer “HATED” och “Deadboys Making Noise” få i era kommande spelningar?
Jag hatar att kolla på band som man lyssnat in sig på och de precis släppte en ny skiva, och sen spelar de 70-80 % nytt material, det suger ju. Man vill ju se det man kan så vi kommer nog minst spela 50% ifrån “HATED”, troligtvis kommer det bli så. Sen är väl “HATED” och “Deadboys Making Noise” lite samma sak, de flesta som har hört “HATED” har hört den (“Deadboys..”) också. Det är ju så jävla surt att gå och kolla på band som bara spelar grejer man inte känner igen. Om ett band släpper en skiva som de själva tycker har varit ute skitlänge när den varit ute i typ ett år så är det ju lätt att tänka att “fan, nu måste vi ju släppa en ny skiva”, men folk utifrån ser den ju fortfarande som väldigt ny. Det finns säkert folk som upptäcker “HATED” idag liksom.

Vad är du själv mest nöjd med på “Disguised Vultures”?
Omslaget är ju jävligt bra tycker jag, vi la ner mycket tid på det den här gången. Det är Axel Engström som gjort omslaget, det var honom vi jobbade med förra gången också, men det var så jävla stressigt då, vi hade inga idéer och så bara “Nej, vi gör något jävligt konstigt”, det var verkligen i sista sekund. Det blev som det alltid blir, det spelar ingen roll om man planerar grejer i ett år innan så blir det alltid i sista sekunden ändå, det är nog så för alla band. Sen tycker jag att det är jävligt nice att folk nog kan uppfatta det som att det är ganska fattigt ljud på skivan, att det inte låter fett. Jag är så jävla trött på den här nya jävla musiken, där du höjer ett hack på stereon och helt plötsligt är det svinhögt, allt ska vara så jävla maxat. Det är inte riktigt äkta. Det är bra ljud på “HATED”, det tycker jag att det är, men samtidigt är det mer äkta på “Disguised Vultures”. Det är lättare om du spelar in en platta med enkla medel, live så som vi gjorde att lyckas leva upp till det sen live på scen. Det finns skitmånga band som har maxproduktionen på skivan och sen låter skit live eller så fuskar med massa genvägar de när de spelar live och det blir ju falskt. Det är mycket coolare med KISS 70-talsskivor som de har spelat in på en Coca-Cola-burk och sen när de kör live är det fett som fan verkligen. Det är mer rock n’ roll.

Vilka låtar på “Disguised Vultures” är du själv mest nöjd med?
Jag tycker att “My Enemy” blev jävligt bra. Det låter ju på ett annat sätt när man repar än när man spelar in det, så det är ju vissa låtar som förvånar en liksom. Vissa i bandet var lite skeptiska till “We Salute ’em” då, men den visade sig bli en av de bästa på skivan. Sen tycker jag “Naked” blev skitbra den också, överlag så är jag kanonnöjd med skivan, det är jag verkligen. Jag tycker att den blev exakt som jag förväntade mig så jag har inte någon direkt favorit heller, jag tycker den håller en ganska jämn linje.

Disguised Vultures” är redan nu uppe på Spotify, men för “HATED” dröjde det ett och ett halvt, två år innan den fanns tillgänglig där. Hur kommer det sig?
Det där är ju en skivbolagsfråga, jag tror inte att Metal Blade samarbetade med Spotify då när vi släppte “HATED”. Vi ville ju ha ut den på Spotify så fort som möjligt så vi kunde sprida den. I USA är det inte lika stor grej, i Sverige är det ju alltid så att om någon frågor “Tja, spelar du i något band?”, “Ja”, “Finns ni på Spotify?”. Men de (Metal Blade) har nog börjat göra det nu, langa upp sina band på Spotify. Det är ju skitbra liksom, nu kom skivan ut till och med innan den släpptes. Det är ju lite märkligt, men det är väl bra på sitt sätt.

Hur kommer det sig att “Sick”-singeln enbart släpptes som vinyl?
Vi tänkte väl göra som en klassisk CD-singel före skivan men vi tyckte att det var så jävla mycket ballare att släppa den på vinyl istället för att släppa den på CD, det är ändå ingen som köper CD-singlar. Sen tog vi med ett bonusspår som inte är med på skivan och det lockar ju också folk till att köpa den.

{youtube}TZZNdgyBe0k{/youtube}

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter