VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
primal fear - delivering the black - 2013

LÅT FÖR LÅT: Primal Fear – Delivering The Black

primal fear - delivering the black - 2013

24 januari släpper Primal Fear sitt nya album. Även om bandets svenske gitarrist, Magnus Karlsson, inte står för textförfattandet eller samtliga melodislingor så har han för Rocknytts Mårten Cederberg gjort sitt bästa för att beskriva och berätta om nya skivan “Delivering The Black”.

1. KING FOR A DAY
Den har vi faktiskt gjort en video på som inte är släppt än. Denna låt är en av mina favoriter då den är rak, går i upptempo och känns som en av de starkare låtarna på skivan. Jag hoppas verkligen att vi kommer köra den live då jag trots att jag spelar fusion älskar att spela den här typen av låtar live.


2. REBEL FACTION
En av Ralphs favoriter för han vill lägga den tidigt på plattan. Denna gjordes för att komplettera skivans olikheter och innehåller TESTAMENT-inspirerade riff.

3. WHEN DEATH COMES KNOCKING
Denna finns i två versioner: skivans som är något längre medan videons är nedklippt. Den kom som en överraskning, dels för att den blev så lång och dels att den blev så lugn i tempot. Vi har nästan en tradition att ta udda spår som singlar för denna ger ingen direkt bild av plattan i övrigt.

Det finns spår av både folkmusik, -som jag för övrigt gillar, samt en dos QUEENSRYCHE-vibbar.

4. ALIVE & ON FIRE
Ytterligare en av mina favoriter som har lite AC/DC-känsla som jag funderade på om den inte skulle bli en video. Nu blev det inte så trots allt.

5. DELIVERING THE BLACK
Jag hör ett samband mellan denna och King For A Day då de är av liknande typ av låt med snabbt tempo och likartade riff. Även denna valdes det mellan när tillslut King For A Day knep vinsten om att bli video.

6. ROAD TO ASYLUM
Denna var en önskning av bandet då de ville ha en låt i detta stuk. Den har en helt annan rytm än de andra låtarna som gör att den sticker ut på ett visst sätt och Randy har dessutom som krav att den skall spelas live då den är rolig att spela.

7. ONE NIGHT IN DECEMBER
Ytterligare ett önskemål av Matt som ofta önskar att det ska finnas med ett längre och mer dramatiskt spår, vilket jag håller med om då det bryter av bra mot de mer raka låtarna. Här ges möjlighet till lite längre intro där jag fick chans att leka med kyrkklockor och kråkor haha. Jag är ett väldigt stort fan av filmmusik så jag tycker det är mycket roligt med denna typ av spår.

8. NEVER PRAY FOR JUSTICE
I skrivarstadiet spelade jag in en motorsåg i början på skoj och den finns än idag kvar på plattan och vi har inte pratat om det haha. I ett tidigt skede brukar jag döpa låtarna och denna hade ett arbetsnamn som innefattade ordet chainsaw -och på den vägen är det.

Denna är en av tre spår som jag varit med och skrivit melodierna till.

9. BORN WITH A BROKEN HEART
Här har de flesta i bandet bidragit med melodier. Det fanns en hel del som sedan Matt valde sina favoriter ifrån och det du hör är resultatet. Liv Kristine är med och körar på denna,  men inte alls så mycket att det kan kallas för en duett som det har angetts. Däremot finns det en alternativ version i Japan där hennes sång ligger längre fram i mixen samt att hon sjunger på fler delar.

10. INSEMINOID
Den enda låt som är riktigt traditionellt Primal Fear- och Helloween-stuk. Den är kännetecknande och skall förstås finnas med på ett Primal Fear-album.

{youtube}qv3WvK6Amg4{/youtube}

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter