VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
primal fear band 2013

PRIMAL FEAR: “Det är nog första gången produktionen är 100%”

primal fear band 2013

Den 24 januari rivstartar PRIMAL FEAR året med att släppa sitt nya album “Delivering The Black” på Frontiers Records. Som enda Sverigespelning hittills är VÄSBY ROCK FESTIVAL inbokad.

Rocknytts Mårten Cederberg fick en stund med bandets svenske gitarrist Magnus Karlsson där vi benar ut bandmedlemmarnas roller, hur effektiva de är och hur viktigt ljudet är.


– Snart släpps nya skivan. Hur är det med nerverna?
Det känns jättebra. Detta blir min tredje platta med bandet och dessutom den jag skrivit mest låtar till.

Annons:

– Min känsla var att denna platta låter mindre “Magnus” än vanligt. Eller är det du som blivit mer Heavy Metal?
Jag gillar att separera detta då jag också gillar mycket hårdare musik. Det vore inte så kul om Primal Fear började låta som t.ex. mitt soloprojekt. Sen är vi ju fler som skriver till Primal Fear som Ralph och Matt. Jag kommer på låtideér och riff som Matt och Ralph sätter melodier på även om jag också står för en hel del melodier.

– Jag upplever denna skiva aningen rakare än tidigare i uppbyggnaden, även om man får kännas vid lite rock’n’roll- och thrashvibbar. Stämmer det?
När jag skriver låtar tänker jag mycket live och de allra snabbaste låtarna med dubbeltramp är kanske inte alltid de roligaste att spela.  Jag tycker det ska vara någonstans mellan Judas Priest och Accept. Alive And On Fire har lite AC/DC-känsla över sig och det är gött att spela live.

En sån här låt kan även bli bra på skiva med en bra produktion, men utan det så blir den värdelös.

Heavy Metalband är kanske inte direkt kända för de fetaste produktionerna, men ni har denna gång anlitat danske Jacob Hansen och resultatet är bländade.

Det är en sak som är bra med Primal Fear. Matt som håller i produktionen snålar aldrig på sådant och exempel på det är när han nu hyrde en både bra och dyr studio för enbart inspelningen av trummorna, vilket kanske många band skippar för att hålla ned kostnaderna. Jag tycker det är bra. Visst kan man spara några tusen här och där, men det är strunt samma i långa loppet när man vill ha en platta att lyssna på om några år som fortfarande låter gött.

Jag är extra nöjd med produktionen då det hörs oavsett anläggning eller ljudnivå att ljudet är mäktigt. Det är nog första gången som vi lyckats till 100%.

– Många band skickar ljudfiler mellan sig vid inspelningar. Gör ni det med?
Det gör vi faktiskt.  Jag har varit i studios med mickar som jag aldrig under min livstid kommer ha råd att köpa, men i slutändan så låter resultatet lik min hemproduktion. Dessutom slipper man tidspressen som man har i en studio.

– Blev det några överraskningar under arbetets gång?
Jag programmerar trummor och spelar in alla instrument i demostadiet. När Ralph lagt på sången så låter det ju redan som en platta så överraskningarna blir få efter det.

– Det låter som du gör 90% av arbetet i bandet?
Nej. Matt är ju producenten, jag gör förproduktionerna som Matt sedan godkänner eller ger förslag på ändringar till. Texter och melodier är det mest de andra som gör faktiskt. Det är kanske eftersom jag har en egen studio som det blir smidigt att jobba på det här sättet och jag har absolut ingenting emot det. Jacob Hansen gjorde ett kanonjobb, men jag tror han upplevde det som ganska lätt med mixningen med tanke på förarbetet.

– Från starten av förproduktionen till plattan var färdigställd var tiden inte lång. Är ni effektiva?
Det vi lägger mest tid på är att komponera låtarna. Själva inspelningen går fort, det tar 3-4 dagar att lägga gitarrerna. T.ex. om jag gör en ALLEN/LANDE-platta så kan det ta ett år att få ihop låtarna, men att spela in dem kan göras på en vecka.

– Apropå ALLEN/LANDE så gör inte du nya skivan?!
Det stämmer. Det var ju inte ett band utan Frontiers projekt, Jag tror det är Timo Tolkki som gör den nu och jag blev aldrig tillfrågad så de ville väl ha något annat.

– Så du tackade inte nej?
Exakt. Frontiers skapar ju själva de flesta projekten och kan ju sen styra dem också eftersom de äger dem. Då går det ju inte att gå vidare själv med ett projekt som t.ex. STARBREAKER.

Men detta vet man när man går in i dessa projekt så man blir inte knäckt om de en dag läggs ned.

– Annars är Frontiers mycket AOR och du bryter det temat med dina projekt.
Jag vet faktiskt inte hur jag hamnade där som låtskrivare. AOR är inte direkt dåligt, men jag lyssnar ju hellre på Iron Maiden om vi säger så.

– Avslutningsvis min standard fråga: blir det någon ny LAST TRIBE platta?
Vi har snackat om det fram och tillbaka. Jag hade ju med Richard på min soloplatta men jag vet faktiskt inte i nuläget. LAST TRIBE var ju ett projekt det med som mynnade ut ur MIDNIGHT SUN när de var inaktiva. Dessutom hamnade vi i lite knepiga kontrakt som gjorde att vi beslutade oss för att ej göra fler plattor med LAST TRIBE.

– Tack Magnus och lycka till!

{youtube}qv3WvK6Amg4{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT