Palace – Vägen framåt, drömbandet och bästa sättet att skära en pizza

Mångsysslande musikgeniet Michael Palace är aktuell med sitt fjärde soloalbum ”One 4 The Road”. Peter Johansson passade därför på att ställa några frågor om nya skivan, men också om Palace många övriga projekt och vad han inspireras av.

Mångsysslande musikgeniet Michael Palace är aktuell med sitt fjärde soloalbum ”One 4 The Road”.

Peter Johansson passade därför på att ställa några frågor om nya skivan, men också om Palace många övriga projekt, vad han inspireras av och mycket mer.

Du har gjort dig ett namn som låtskrivare, producent och multiinstrumentalist. Förutom ditt egna projekt Palace har vi hört dig i band som Cry Of Dawn, First Signal och Find Me. Du har också samarbetat med Jim Jidhed (Alien), Toby Hitchcock (Pride Of Lions), Erika och Kent Hilli (Perfect Plan). Som om inte detta vore nog har du också verkat i synthwave projekten Holoflash och Platforms. Vad är hemligheten till ditt kreativa flöde tror du?

Hemligheten är nog att jag blir lätt rastlös och vill alltid ha något att hålla på med. Om det inte finns några studiojobb eller ett nytt Palace album som ska göras hittar jag på annat att pyssla med. HOLOFLASH och Platforms kom till på det sättet men även Lo-Fi Hip-Hop projektet Halz0nt och house alter-egot Balan Blue. Får se vad nästa projekt blir!

Hur skulle du beskriva nya skivan ”One 4 The Road”? Hur särskiljer den sig från övriga Palace plattor?

“One 4 The Road” är första Palace skivan där jag skrev alla låtar specifikt för albumet, till skillnad från de tidigare släppen där många av låtarna hade skrivits utan något särskilt syfte eller var egentligen tänkta till andra projekt. Det har i mitt tycke lett till ett mer sammanhängande verk. Låtarna är mycket mer gitarrdrivna och texterna är mer genomtänkta och betydelsefulla. Jag känner att alla influenser äntligen har smält ihop till något alldeles eget och att Palace har fått ett unikt sound.

Hur går du tillväga när du skriver, vad inspireras du av?

Numera börjar jag alltid med texten. Det handlar inte så mycket om att inspireras utan att skapa inspiration då inspiration kan vara extremt flyktigt.
Jag hittar på ett valfritt scenario och skriver helt fritt kring det i nån kvart. När jag sen går igenom det osammanhängande svamlet dyker det oftast upp associationer och idéer som aldrig skulle ha kommit upp om jag bara satt och försökte komma på det från tomma inget. När ett starkt koncept finns på plats faller melodi och musik på plats automatiskt.

Lek med tanken att du får erbjudanden om festivalspelningar med Palace. Hur ser ditt drömband ut, vilka musiker tar du med dig ut på turné?

Anup Sastry (sessionmusiker) på trummor, Simon Grove (sessionmusiker) på bas, Adam Bentley (Arch Echo m fl) på gitarr, Janne Wirman (Children Of Bodom m fl) på keys och vet du vad…Jimmy Claeson (Trubadur, Idol mm) på sång och jag tar hand om tamburinen! Om läsaren inte känner igen något av namnen så rekommenderar jag starkt att spana in samtliga!

Vilka är dina topp tre bästa kompositioner som du känner dig mest tillfreds med att ha skrivit?

“The Driver” från nya plattan är en personlig favorit, “Dangerous Love” som jag skrev till Houston tycker jag mycket om och “Back In My Old Hometown” från HOLOFLASH albumet.

Vilka är dina största styrkor som musikalisk kreatör om du får säga det själv?

Nummer ett är helt klart förmågan att göra klart saker och att gå vidare. Utan det skulle det inte finnas någon musik att tala om.

Palace - Vägen framåt, drömbandet och bästa sättet att skära en pizza 1

Finns det ett speciellt ögonblick i ditt liv där du bestämde dig för att bli musiker, eller är det snarare något som vuxit fram successivt?

Det var nog någonstans i mitten av filmen “School Of Rock” med Jack Black i huvudrollen som det blev bestämt att det var musik jag skulle hålla på med. Jag såg nyligen filmen “Metal Lords” Netflix som har ungefär samma känsla. Jag hoppas att den inspirerar en helt ny generation på samma sätt!

Om du endast får välja tre, vilka musiker har inspirerat dig mest och betytt mest för dig?

Paul Gilbert – min största gitarridol genom tiderna, Johnny Ramone – Ramones var det första jag lärde mig spela på gitarr och de lätta (men så effektiva!) riffen gjorde det möjligt att få känna på musikglädjen inom de första veckorna med instrumentet, Daniel Flores – jag har lärt mig så otroligt mycket om produktion och arrangemang samt hur man har musik som yrke av Daniel och utan honom skulle jag nog inte sitta här idag!

Om du inte hade blivit musiker vilket hade då varit ditt drömyrke?

Skateboardproffs eller illustratör/grafisk designer. Två intressen som vägde lika starkt när gitarren kom in i bilden men som fick sätta sig i baksätet.

Har du någon speciell musikalisk idol som du skulle vilja samarbeta med?

Det har alltid varit och är fortfarande Max Martin. En sån otrolig inspiration och fantastisk låtskrivare!

Finns det något instrument du ännu inte lärt dig spela som du skulle vilja lära dig?

Saxofon är på toppen av min lista. Jag har en känsla att det är det som egentligen är mitt riktiga instrument men det är sjukt främmande och svårt att spela. Låter vansinnigt högt också!

Vilken skiva har du med dig till en öde ö?

Mezzoforte – “Playing For Time”
Perfekt till hänget på playan och otroligt bra 80’s Jazz Fusion/Smooth Jazz album!

Till sist: Finns det något du vill rekommendera till Rocknytts läsare? Det kan t ex vara ett band, en film, en bok, ett lifehack eller vad som helst.

Ni som gillar sportig instrumental prog rock/metal/fusion MÅSTE kolla in bandet Arch Echo. Finns ingen som gör eller har gjort den stilen bättre. The Exorcist 3 är en otroligt bra skräckfilm som slår ettan för mig! The Paradox of Choice av Barry Schwartz är en bok som faktiskt har gjort en skillnad i mitt liv. Hoppas att inga Italienare läser det här men att klippa med en stor sax är det bästa och mest kladdfria sättet att slicea en pizza.

Palace nya skiva ”One 4 The Road” släpps 15/7 via FRONTIERS RECORDS

Palace - Vägen framåt, drömbandet och bästa sättet att skära en pizza 2

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER