VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
caliban logo

CALIBAN: “Efter två liknande skivor så tröttnar vi”

1 Shares

caliban-logo

Tysklands största metalcoreband CALIBAN kommer från Hattingen och släpper nu på fredag sitt nionde album, “Ghost Empire”. Rocknytts Mårten Cederberg fick en pratstund med bandets producent och gitarrist, Marc Görtz, som hade mycket gott att säga om nya skivan samt fick chansen att vädra sin önskan om att få komma till Sverige för en festivalspelning.

– Hur känns det nu när vi börjar närma oss releasen av ert nya album “Ghost Empire”?


Det känns bra, riktigt bra faktiskt samtidigt som jag känner mig lättad. Det var mycket jobb med denna skiva då jag varit betydligt mer involverad i prodd och inspelningsprocessen på denna skiva än på tidigare album.

– Men du har väl varit involverad i inspelning och produktion på tidigare album med?

Exakt. Tidigare producerade jag mer, men nu är jag mer involverad i förproduktion i demostadiet så jag spelade nästan in alla gitarrer och bas i min egen studio som jag sedan klippte ihop etc. vilket resulterade i mycket mer jobb totalt sett.

– Håller du med om att nya skivan är både hårdare och mer melodisk?

Det var avsikten.

– Beror det på att ni har mer “ren” sång på skivan?
Kanske. Vi har inte bara ökat melodierna i sången utan även överlag och har mer storslagna melodier än tidigare. Samtidigt har vi adderat en melodisk skriksång som ska sudda ut den skarpa kanten mellan skriksången och den rena och det är något som vi alltid velat göra.

Vi ville att allt skulle flyta mer naturligt och på det sättet bli mer melodiskt utan att för den sakens skull tappa energi.

– Något som kännetecknar Caliban är de höga gitarrtonerna i refrängerna.
Ja. De skapades för flera plattor sedan och har sedan dess utökats och även så på nya skivan.

– Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan föregångaren “I Am Nemesis” och nya skivan?
Som jag kanske nämnt tidigare så var det att fortsätta lite mer konsekvent i riktningen vi tog med “I Am Nemesis”. Vi har jobbat mer med detaljer som t.ex. att få ett bättre flöde genom låtarna, fler storslagna melodier. Nytt är de westerninspirerande partierna där vi hade som avsikt att fånga känslan av de öppna ökenlandskapen, något vi har använt oss av i några spår.

– Vad är viktigast när ni komponerar låtar?
Karaktären av låten spelar ingen roll, men vi måste gilla den och den måste ha den rätta känslan. Den måste förmedla t.ex. känslor eller aggression. I slutändan är det detta som är viktigast för mig.

– Trots sexton år som band och nio album så tycker jag att ni låter moderna och uppdaterade.
Det är inget vi siktar på då det som är inne idag är ute imorgon. Vi skriver bara och det kommer naturligt. Vi vill däremot alltid hitta nya grepp. Vissa band kan låta lika i tjugo år vilket kanske är bra för dem och att deras fans önskar det, men vi skulle ledsna fort. Vi kan göra max två skivor i samma stil – sen tröttnar vi.

– Blev skivan som ni hoppats?
Vi hoppas det. De som hört den verkar gilla den.

– Vad händer nu resten av året?
Närmast kommer vi spela tre releaseshower. Det blir en kort headlineturné i Europa i maj på två veckor, några festivalspelningar är inbokade -men inga i Sverige, desvärre. Där har vi aldrig spelat på festival vilket vore kul. Efter sommaren får nog Sverige besök av oss då en femveckorsturné kommer föra oss mot Skandinavien.

-Tack Marc för att du tog dig tid och lycka till framöver.
Tack själv och hoppas att ni svenskar kommer att gilla nya plattan.

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter