VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Thank You For The Demon

“Stam” Johansson om “Thank You For The Demon”

32 Shares

Thank You For The Demon

Inför MUSTASCH skivsläpp var Rocknytts Christian Larsson i kontakt med “Stam” Johansson för lite tankar och funderingar kring nya skivan “Thank You For The Demon” som släpptes nu i dagarna.

 
– Tjena “Stam”!, Har julefrid infunnit sig nu efter avslutad Europaturné och med en ny platta på ingång?


Ja, en smula. Fast jag undviker gärna julstöket med allt stim och stoj, och brukar istället åka till vår manager och dricka snaps och spela dataspel i några veckor.

– Ni har ganska nyligen avslutat er Europaturné, hur har den varit?

Mycket bra. Detta var ju bara en kort sväng, men det märks i alla fall att vi behåller fotfästet där nere.

– Jag läste att ni ställde in en spelning p.g.a halvsuspekt promotor, vad hände?

Det enda jag vet är att arrangören inte svarade vare sig på mail eller telefon. Synd för fansen och spelstället, men vi kommer givetvis tillbaka till Stuttgart på nästa turné istället.

– Tillbaks till den nya skivan då, den 15 januari släpper ni “Thank You For The Demon” via Gain Music. Vad kan vi förvänta oss av den?

En närmare och klarare ljudbild än förut, lite mer körsång än annars samt några retro-blickar mot åttiotalet.

– När började ni arbeta med skivan?

Arton månader sedan, ungefär. Sen blev det ett uppehåll när Ralf var med i Melodi-smörjan, men efter det var det full fart igen.

– I samma veva som europaturnén drog igång släppte ni första singeln “Feared and Hated”, har den gått varm under turnén? Och hur kommer det sig att ni valde just den som första singeln?

Det var skivbolaget som valde, och det är ju en av deras uppgifter. Men vi körde aldrig singeln på turnén. Singlar i GSA kommer inte ut på samma sätt som de gör i Skandinavien. De verkar på något sätt ha en annan radiokultur än oss, så det var inte ens nån som frågade efter den. Tur för oss, för vi hade inte hunnit repat in den.

– Har du själv någon favoritlåt på skivan och varför?

“All My Life” blir det nog. Jag gillar episka och långa låtar med mycket partier. Lite som Opeth´s långa stycken, fast vi är ju mera pang på fläskläppen.

– Inför “Sounds Like Hell, Looks Like Heaven” som släpptes under 2012 pratade Ralf om att han ville göra något helt nytt, nya gitarrer, nya trummor osv. Hittade ni ert sätt som ni vill låta på då eller har ni förnyat er igen?

Förnyelse sker hela tiden, och utvecklas man inte så stannar allt. Jag tycker nog att vi utvecklats även på denna skivan, men det är egentligen upp till lyssnaren att avgöra.

– “Sounds Like Hell, Looks Like Heaven” sålde Guld redan efter en vecka och slog rekord i bl.a. Finland. Har inspirationen flödat efter en sådan succé eller har ni känt en större press och en mer tung-jobbad skiva nu med tanke på de framgångarna?

Nej, inte särskilt. Man gör det man kan och det man tycker funkar för sig själv. Om man bara når så långt så är man en bra bit på vägen.

– Har ni märkt av att ni tagit er in på nya marknader eller i nya länder tack vare succén med “SLH,LLH”?

Ja, lite grann kanske. Framför allt så blir det enklare för våra utländska bokare och skivbolag att sälja in oss när vi har fler “stora” grejer på CV:n.

– Vad jag förstått så var tanken att spela in “Thank You For The Demon” på en herrgård men det blev i en studio till slut. Vad föredrar du, herrgård eller studio?

Nej, det där är ett missförstånd. Vi gjorde en del förproduktion på en herrgård. Men tyvärr fanns det en pool och obegränsat med sprit. Svårt att fokusera då. Eller?

– Bortsett från att ni flyttade inspelningen till en studio, har inspelningen gått som planerat? Finns det någon berättarvänlig händelse under resans gång?

Nej, mellan herrgården och studion så fortsatte vi med förproduktionen med hjälp av en tilltänkt extern producent. Men allt det tog alldeles för lång tid, så det blev att vi gjorde typ hälften av plattan på plats i studion. Ralf och Jejo åkte ner först och jammade ihop några alster, och sen fyllde vi andra på efterhand.

– Den förra skivan producerades av Ralf men på nya “Thank You For The Demon” har ni tagit hjälp av Rikard Löfgren och Gustav Ydenius (mix av Ronny Lahti), hur kommer det sig?

De är också tekniker och studioägare av Leon Music utanför Karlstad, och ju längre processen gick så märkte vi att tillförde så mycket bra grejer, så att det föll sig helt enkelt naturligt.

– Vad har de tillfört på den här skivan och kommer vi märka av någon skillnad mot tidigare skivor?

Den största skillnaden, men också den svåraste att lägga märke till, är att deras smakråd gjort att det blivit ett bättre resultat. Mera hörbart för den utomstående är givetvis Gustavs stråkarrangemang och Rikards körsång.

– Blev skivan som ni hoppats på och som ni tänkt er?

Vi hade inte tänkt så mycket i och med att plattan inte var klar innan vi gick in i studion, men det viktiga är att resultatet blir bra nog. Och det blev som vi hade hoppats på.

– Som jag nämnt tidigare släpps alltså skivan den 15 januari och den 4 februari ger ni er ut på ny turné under nästan två månader med spelningar allt från Turku i Finland till Falkenberg i Sverige, har ni några planer efter det och hur ser de ut i så fall?

Det blir en större Europasväng i maj då vi besöker BeNeLux, Tyskland, Österrike, Italien och England. Och till sommaren blir det förstås festivaler en masse.

– Det var allt för nu, tack så mycket för att du tog dig tid. Jag får önska er ett stort lycka till med skivan och hoppas ni får ett bra 2014.

Tack och bock, lyssna på hårdrock!

 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter