VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
zz top

Ett skägg möter ett annat – Intervju med Billy Gibbons

ZZ Top har spelat sin patenterade bluesrock i över 50 år. Nu släpper de en ny platta med gamla låtar som är precis vad plattan heter – råa och opolerade.

Det blev även basisten Dusty Hills sista inspelning med bandet då han hängde upp basen i den himmelska logen 28 juli förra året.


Rocknytts skäggigaste medarbetare Jerry Prütz fick en pratstund med den ännu skäggigare gitarristen och sångaren i bandet, Billy Gibbons.

När dokumentären om ZZ Tops första 50 år, “That little ol band from Texas” skulle färdigställas behövde man lite musik att illustrera den med. Istället för att ta gamla inspelningar så lirade man in ett koppel favoritlåtar på nytt i råa och nakna versioner. De blev så bra att de nu ges ut som ett separat album med det passande namnet “Raw”.

Hur var det att spela in gamla låtar på nytt?

– Det var konstigt nog, måste jag säga, väldigt roligt och det var precis som vi gjorde när vi började en gång i tiden, vi tre som gick tillbaka till våra rötter och hur vi tog oss an låtarna. Det var väldigt uppfriskande.

ZZ Top har alltid bestått av trion Billy Gibbons, Dusty Hill och Frank Beard. När så Dusty avled 28 juli förra året i en ålder av 72 år var vi många som trodde att nu var deras saga all men så var det inte.

Övervägde ni aldrig att kasta in handduken?

– Nej, och det berodde på att Mr Hill inte ville ha det på något annat sätt. Vi följde hans vilja och vår tidigare gitarrtekniker Elwood Francis tog över. Det var ren magi från första stund.

Trodde du när ni startade bandet 1969 att ni skulle spela i över 50 år, sälja miljoner plattor och spela över hela världen?

– Well, när vi började så tänkte vi nog inte ens vad som skulle hända de nästkommande 50 dagarna. Varje dag är en överraskning för oss och det är så det varit i fem årtionden nu.

I april 1980 satt en finnig och minst sagt, musikintresserad 16-årig kille hemma på sitt pojkrum i Fornåsa, strax utanför Linköping och tittade på Maratonrock från Essen i Tyskland. Jag hade bara en vag aning om vilka de var men vilket intryck de gjorde, inte bara på mig utan även på hela Europa där de inte spelat tidigare.

Billy och Dusty såg ut som två Amishpredikanter som rörde sig synkront över scenen och spelade den coolaste bluesrocken man hört på den här sidan av den stora pölen.

– Ja, det var verkligen en överraskande bra tv-show. Den bevisade också att ni här i Europa verkligen kunde uppskatta ett riktigt bra rockband som bara spelar sin musik utan några krusiduller.

Visst har du väldigt många gitarrer?

– Man kan ha en för mycket eller hundra för lite, allvarligt talat så vet jag inte hur många jag har då de inte räknats på länge.

2017 besökte du Elmia i Jönköping och den traditionsfyllda bilshowen där. Jag hörde att du blev väldig förtjust i Max hamburgare och köpte med dej 27 stycken hem en natt?

– Det var en riktig höjdare att komma till Elmia och deras bilshow. Alla var verkligen trevliga och kunde mycket om bilar. Det var definitivt en riktig trevlig helg. Det var precis som hemma.

– På vår platta “Recycler” finns en låt som heter “Burger man” – den kanske kan funka att bli Max nästa themesong om vi ändrar den till “Burger Max”.

På tal om låtar. När du skriver en sång, vad kommer först då – text eller musik.

– Det där är en riktigt bra fråga. Det kan vara lite olika och hur som helst. När jag skrev “Tush” så var det riffet som jag sedan byggde hela låten omkring. När vi jobbade med “Legs” var det textraden “She´s got legs and know how to use them” och sedan utvecklade vi låten därifrån. man vet riktigt aldrig var saker kommer ifrån eller hur de utvecklas.

Är det något nytt ZZ Top album på gång?

– Vi började förra sommaren att arbeta med några låtar som vi har så jag antar att svaret på din fråga är ja men frågan är bara när den kommer. Just nu turnerar vi och det gör det svårt att sätta sig ner och skriva låtar och spela in. Men nu i juli kommer ju “Raw” som du säkert vet men som sagt, det är ny musik på gång.

Vilka är gubbarna bakom skäggen?

► ZZ Top bildades 1969 i Houston, Texas.

► Bandet bestod från början av gitarristen och sångaren Billy Fredrick Gibbons, basisten och sångaren Joe Michael “Dusty” Hill (avliden 2021) och trummisen Frank Lee Beard som trots namnet inte har skägg.

► Elwood Francis, bandets tidigare gitarrtekniker sedan nära 30 år tog på Dustys inrådan över som basist i bandet. Han har tidigare arbetat för, bland andra Guns n Roses, Black Crowes och Aerosmith. Han anses vara en av världens mest eftertraktade i sitt skrå.

► ZZ Top har sålt mer än 50 miljoner skivor. De har nära på drygt åtta miljoner lyssnare i månaden på Spotify.

► 2004 valdes de in i Rock n roll hall of fame.

► Billy och Dusty odlade oberoende av varandra under ett tre årigt uppehåll mellan 1976 och 1979 sina numera patenterande skägg. Oklart varför men en av dem skulle fått en del missprydande hudutslag men frågar man Billy så är svaren olika beroende humör.

Fotnot: Delar av denna intervju har varit publicerad i Nerikes Allehanda.

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter