Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
LIVERECENSIONER SRF
POPULÄRA LIVERECENSIONER SRF
INTERVJUER SRF
ALLA NYHETER
Foto: Calle Thorén

Inför Sweden Rock 2022: Intervju med Eclipse

Årets upplaga av Sweden Rock Festival närmar sig med stormsteg och vi laddar upp med intervjuer med banden som spelar. Nästa band ut är Eclipse där Rocknytts Ron Dahlgren fått ställa några frågor till bandets sångare och gitarrist, Erik Mårtensson.

Det var som AOR-band Eclipse skivdebuterade 2001. I och med tredje albumet “Are you ready to rock” (2008) sadlade de om till melodisk hårdrock av pang på rödbetan-typ – en som det visade sig lysande idé. Sedan dess har Eclipse blivit större med varje skivsläpp, senast “Wired” (2021) och är idag ett av Sveriges mest uppskattade hårdrockband. Att Eclipses sångare och bandledare Erik Mårtensson är professionell låtskrivare på heltid är förstås ingen tillfällighet.


Det blev ju som bekant ingen festival varken 2020 eller 2021. Vad har ni gjort under tiden?
Erik: Ja, jösses vad många turer det har varit med bokningar och avbokningar de här åren ha ha ha. Men vi passade på att skriva och spela in en ny skiva med Eclipse som heter ”Wired”. Ska bli kul att äntligen få komma ut och spela dessa låtar live. Att spela in en skiva är som att bygga en bil men när man spelar live så får man köra den också.

Har du några speciella minnen från tidigare Sweden Rock-spelningar?
Erik: Vi har ju bara spelat där en gång 2016 eller var det 2017? Det var ett grymt roligt gig och bra drag. Otroligt proffsigt arrangerad festival. Däremot har jag varit besökare mååånga gånger och har otaliga roliga minnen från festivalen. Jag började redan som väldigt ung att besöka den så det har varit mer än en vild natt där.

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?
Erik: Jag älskar att spela ”The Downfall of Eden” men ”Twilight” från nya skivan har nog åkt upp som favorit! Ett jäkla ös och det verkar publiken också tycka.

Hur tänker ni annars runt er setlist?
Erik: Det blir ju inte direkt lättare för varje skiva vi släpper. Men vi har alltid prioriterat att spela så mycket nytt vi kan och känner inte att vi är i närheten av att vara ett greatest-hits-band ännu. Men självklart måste vi spela en del (för oss) klassiker också. Problemet nu för tiden är att vi måste plocka bort så mycket vi vill spela om inte konserten ska bli tre timmar lång. Men det är ju i och för sig ett lyxproblem.

Vilken är er största styrka som band?
Erik: Att vi har det så jäkla trevligt ihop när vi är ute och spelar. Det är otroligt viktigt då själva spelandet på turné är det minsta man gör. Sedan älskar vi alla att spela live och möta fans.

Vilka band missar du själv inte på festivalen?
Erik: Tyvärr så missar jag en hel del det här året då vi måste dra efter vår spelning på torsdagen. Vi är Very Special Guest med ”My Chemical Romance” så vi måste flyga till Prag morgonen efter. Men förhoppningsvis hinner vi se på Megadeth, Evergrey och lite annat dagen innan. Kris att vi missar Guns, Mercyful Fate etc de efterföljande dagarna.

Blir det någon mer platta inom en inte allt för avlägsen framtid?
Erik: Vi släppte senaste plattan Wired i oktober förra året så det tar nog en stund innan vi släpper något nytt. Nu ska vi fokusera på att lira live och ha det jäkligt trevligt.

Har ni haft någon riktig mardrömsspelning?
Erik: Många! Men det har aldrig varit så mycket problem att vi behövt ställa in. Värsta för mig var när jag åkte på influensa under en turné och på ett gig i Spanien kunde jag inte få fram en enda ton. Det kom inget ljud när jag försökte sjunga. Då frågade jag publiken om de ville att vi skulle ställa in eller om vi skulle spela och de fick stå för sången. De sjöng som galningar och det blev succé och en väldigt minnesvärd konsert.

Vinyl, CD eller streaming?
Erik: Alla format. Jag älskar såklart vinyl och det är det jag lyssnade på som barn. Jag har samlat på mig runt tusen vinyl numer och betydligt fler CD skivor. Älskar fysiska format både på grund av nostalgi men framför allt för att det är vackert och all information, bilder, texter etc. finns där. Har ofta vinylkvällar hemma hos mig med vänner då det dricks en massa öl och man bara får spela vinyl. Väldigt trevligt. Men streaming är såklart det mest praktiska alternativet även om det sänker det konstnärliga värdet på all musik. Blir slit och släng. Och väldigt synd att det är så otroligt dålig ersättning till artister och låtskrivare. Men Daniel Ek behöver väl ännu fler miljarder att skryta med.

Om du får välja helt fritt utan att ta hänsyn till ekonomiska aspekter, vem eller vilka skulle du vilja samarbeta med?
Erik: Bra fråga. Som band är jag överlycklig att ha Magnus, Philip och Victor med mig. Kan inte tänka mig bättre vänner att ha bandet med. Men såklart hade det varit kul om vi skulle kunna få en platta producerad av någon av de stora producenterna som Bob Rock, Mutt Lange etc. Och mixad av Chris Lord Alge såklart!

Vilken skiva av vilket band skulle du själv helst vilja se framföras i sin helhet live?
Erik: AC/DC – Powerage utan tvekan. De får gärna plocka tillbaks Bon Scott från de döda den kvällen.

Tack för att du tog dig tid att svara och vi ses i Blekinge i juni.
Erik: Tack själv!

Eclipse spelar på Rock Stage, Torsdag 9 juni, 12:15.

Sweden Rock Festival äger rum i Norje, utanför Sölvesborg mellan den 8-11 juni. Klara band är Guns N’ Roses, Volbeat, In Flames, Nightwish, Mercyful Fate, Megadeth, Within Temptation, Accept, Saxon, Social Distortion, Dropkick Murphys, The Hellacopters, Opeth, Night Ranger, D-A-D, 10CC, Honeymoon Suite, Lee Aaron, Kingdom Come, Ten Years After, Saga, Praying Mantis, Walter Trout, Devin Townsend, Clawfinger, Hardcore Superstar, Raubtier, Amaranthe, Sonata Arctica, Kvelertak, Michael Monroe, Evergrey, Alestorm, Sodom, Nashville Pussy, Bombus, Witchcraft, Eluveitie, Orange Goblin, Freedom Call, Kadavar, Hällas, Victory, Rage, Ross The Boss, Eclipse, Satan Takes A Holiday, Bonafide, Grave, The Halo Effect, Belphegor, Nationalteaterns Rockorkester, Nestor, Eleine, VA Rocks, Månegarm, Narnia, Bomber, Magic Pie, Nile, Tiamat, Dirty Honey, Eric Gales och många fler.Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter