Inför Sweden Rock 2022: Intervju med Nightrage

Rocknytts intervjuserie "Inför Sweden Rock 2022" fortsätter och festivalen närmar sig med stormsteg. Nästa band ut är det melodiska dödsmetallbandet Nightrage. Rocknytts Effie Trikili ställde några frågor till bandets sångare Ronnie Nyman.

Rocknytts intervjuserie “Inför Sweden Rock 2022” fortsätter och festivalen närmar sig med stormsteg. Nästa band ut är det melodiska dödsmetallbandet Nightrage. Rocknytts Effie Trikili ställde några frågor till bandets sångare Ronnie Nyman.

Få band inom svensk melodisk dödsmetall är mer kult än Nightrage. Eller, i stort sett svensk åtminstone – gitarristen och bandledaren Marios Iliopoulos startade bandet i Grekland för att senare flytta till idolerna At The Gates’ hemland Sverige. Nightrages medlemslista innefattar, typ, “everybody who is anybody” inom scenen, och de har sedan 2003 släppt nio album, senast aktuella “Abyss rising” som är deras fjärde med sångaren Ronnie Nyman.

Välkomna till Sweden Rock Festival! Ni fick hoppa in när Grave ställde in sin spelning med en månad kvar till festivalen. Hur känns det att få spela på Sveriges största festival?
– Tack! Självklart så känns det ju jättekul! Vi har så klart väntat länge på detta tillfälle. Så klart så är det synd att Grave ställer in då jag gärna velat se dem, men att vi blev tillfrågade nu när de inte kunde är ju sjukt kul.
Har du/ni några speciella minnen från Sweden Rock som ni vill dela med er av?
– Jag personligen kommer just nu bara att tänka på den sjukt galna spelningen med Green Jelly 2019, där typ ”halva publiken” fick komma upp på scenen och fick klä ut sig i diverse sjuka djurmasker. Det var ett galet röj på det giget. De grekiska grabbarna i bandet har ju aldrig varit på festivalen tidigare så för dem blir det premiär i år.
Det blev ju som bekant ingen festival varken 2020 eller 2021. Vad har ni gjort under dessa två år?
– Vi gjorde väl som så många andra band. Vi skrev och spelade in en ny platta och några videos. Men vi har även vila upp oss lite vilket nog var mera välbehövligt än vad man kunde tro.
Ni släppte er nionde album “Abyss Arising” i februari i år, hur har den mottagits?
– Mottagandet har varit över förväntan för oss. Det verkar som att vi lyckades släppa den helt rätt i tid och det har gett oss en bättre spridning på denna release jämfört med vår föregående släpp känns det som.
Vad kan man förvänta sig av er spelning?
– Haha ja det vet man aldrig 😉 Vi vet bara att vi kommer att kliva upp och ha jävligt kul och ge allt vi har. Vi är jävligt taggade på att få spela tillsammans igen. Vi i bandet har ju inte träffats sedan vi spelade sist med Rotting Christ i Uppsala i Oktober. Så det ska bli sjukt kul att få träffas på scenen igen.
Har du någon favoritlåt att köra live och varför?
– Oj den är svår att svara på tycker jag. Men om jag ska välja så är ”Being Nothing” en låt jag alltid gillar att köra live. Men jag tror att en ny favorit kommer bli en ny låt. Vi kommer köra ”Nauseating Oblivion” från senaste plattan live nu för första gången och jag känner på mig att den kommer bli jävligt kul att köra live.
Är det några band som spelar på festivalen som ni absolut inte kommer missa?
– Man får ju absolut inte missa kungliga Mercyful Fate!
Avslutningsvis undrar jag, hur ser resten av 2022 för Nightrage?
– 2022 ser ännu ganska lugnt ut. Alla stora band slåss just nu om vägarna där ute, och att klämma in sig på en turné i år är tufft. Men vi har bland annat en festival i Grekland bokad och sen så kikar vi på att hänga på ett annat lite större band på deras turné i Australien och Nya Zeeland. Vi får se om det går ihop!

Tack för att du tog er tid, vi ses i Blekinge!

Nightrage spelar på Silja Stage, onsdag den 8 juni kl 23:30.

Sweden Rock Festival äger rum i Norje, utanför Sölvesborg mellan den 8-11 juni. Klara band är Guns N’ Roses, Volbeat, In Flames, Nightwish, Mercyful Fate, Megadeth, Within Temptation, Accept, Saxon, Social Distortion, Dropkick Murphys, The Hellacopters, Opeth, Night Ranger, D-A-D, 10CC, Honeymoon Suite, Lee Aaron, Kingdom Come, Ten Years After, Saga, Praying Mantis, Walter Trout, Devin Townsend, Clawfinger, Hardcore Superstar, Raubtier, Amaranthe, Sonata Arctica, Kvelertak, Michael Monroe, Evergrey, Alestorm, Sodom, Nashville Pussy, Bombus, Witchcraft, Eluveitie, Orange Goblin, Freedom Call, Kadavar, Hällas, Victory, Rage, Ross The Boss, Eclipse, Satan Takes A Holiday, Bonafide, Grave, The Halo Effect, Belphegor, Nationalteaterns Rockorkester, Nestor, Eleine, VA Rocks, Månegarm, Narnia, Bomber, Magic Pie, Nile, Tiamat, Dirty Honey, Eric Gales och många fler.Picture of Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER