VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
vasby-rock-festival-logo

VÄSBY ROCK FESTIVAL – i hårdrockens tecken

vasby-rock-festival-logo
Denna tiden på året kan man ana att flera festivaler slåss om julklappshandlarna då det i parti och minut presenteras nya band hos de flesta innan julrushen. En av dessa festivaler är Väsby Rock Festival som hade en bejublad och uppskattad premiärfestivaldag i början av augusti i år.

Till 2014 har man valt att utöka speldagarna till två och med hela 25 band på repertoaren. En av de ledande personerna bakom Väsby Rock Festival är Sebastian Ekblom Bak som ingår i den “innersta kretsen”. Rocknytts Mårten Cederberg fick chansen att diskutera årets och nästa års festival, om vad vi kan vänta oss, avsikterna och var motivationen till att skapa en sådan här festival finns.


Hur tycker du att premiäråret 2013 gick? Hur upplevde ni responsen?
– Helt ok. Vi räknade med att första året skulle bli ett läroår och med facit i hand lärde vi oss mycket och kan göra saker bättre i fortsättningen. Ekonomiskt sett såg vi till att skapa oss förutsättningar inför 2014. Responsen var överväldigande både från publik och artister, men också t.ex. managementbolag. Det sporrade oss att driva på framåt.

Hur ser organisationen ut inom VRF?
– Organisationen är utökad och alla har mycket klarare uppgifter i år. Alla fick göra allt under år ett och det blev rätt rörigt. Nu har vi fördelat oss över ansvarsområden som vi tror passar respektive person väldigt bra och vi har mycket mer struktur över förfarandet. Det blir givetvis flera hetsiga debatter om stora beslut, men alla tillfrågas och får vara med och tycka inför tyngre frågor.
{youtube}m5CQ7NTkhcY{/youtube}
2014 har ni valt att utöka till två dagar. Hur kom ni fram till det beslutet?
– Vi fick blodad tand och kände att år ett tog slut för fort. Vi pratade tidigt om att utöka speldagar och tvekade aldrig när förfrågningarna från artister började droppa in. Rent logistiskt och ekonomiskt blir det inte så stor skillnad. Givetvis ville alla ha mer.

Det är alltså många band som erbjuder sig att spela? Är det många band som gjort det inför nästa år?
– Ja, alla i organisationen får dagligen mail från management, artister och bokningsbolag. Vi räknar inte, men vi pratar om många.

Metal har ju en enorm bredd i genrer. Vissa festivaler blandar och vissa är mer likriktade. Var hamnar VRF?
– En av våra röda trådar är och kommer att vara melodiös hårdrock. Det kommer att spreta något då och då, men vi kommer att hålla hårt på faktumet att vi alla älskar och brinner för melodiös hårdrock. VRF ska vara förknippat med välspelad melodiös musik.

Ni har väl även som motto att banden inte får spela två år i rad? Uppstår inga problem när alla förra årets akter nu är strukna?
– Nej. Några har föreslagit att vi ska ha några husband som spelar varje år, men just nu är inte detta aktuellt. Så länge det finns så mycket bra musik att välja mellan så kommer vi inte att tumma på det. Givetvis kommer vi att lyssna på publikens önskemål, men det ska nog mycket till om ett band ska spela hos oss två år i rad.
{youtube}fLJt_Al7lpk{/youtube}
En del festivaler fokuserar på återföreningar och klassiska band medan det känns som att ni tagit mer fasta på band som är högaktuella idag eller på väg upp. Är det ett medvetet val?
– Både ja och nej. Grunden har varit att plocka in band som många känner igen men också band som kanske inte är så ofta ute och spelar som vissa andra. Vi prioriterar band som inte spelar ”överallt”, men också band som vi vill lyfta upp till en bredare publik. Tittar du t.ex. på Love.Might.Kill från i somras så är de ett fantastiskt exempel på vad vi vill uppnå. De var relativt okända, gjorde en kanonspelning och har efter vår festival fått ett rejält uppsving i karriären. Det är så vi vill jobba. 2014 kommer vi visa upp ett antal sådana band.
{youtube}85IYHu9mNGY{/youtube}
Hur går tankarna när ni väljer band till festivalen?
– Vi följer några grundkriterier. Vi vill bjuda på upcoming band som vi tror på, det ska vara melodiös hårdrock i möjligaste mån, vi vill till en viss del visa upp och lyfta lokala förmågor och vi vill givetvis bjuda på några ”stora” band. Vi är långt gångna i alla dessa aspekter när det gäller 2014.

2013 drabbade festivaldöden Sverige tämligen hårt. Hur gör ni för att undvika att drabbas?
– Jobba med förnuftet i behåll. Vi är noga med att inte sväva iväg och drar i handbromsen när vi är på väg att göra det. Vi vill växa långsamt och jobba inom rimliga ramar. Vi hoppas och tror att Väsby funkar som tillhåll, -nära till Arlanda och nära till Stockholm City. Vi tar en sak i taget och håller på våra grundstenar.
{youtube}V_6uiOkYFCk{/youtube}
Många hävdar att man är tvungen att ha riktigt stora headliners eller mer “biljettsäljande” band för att få besökare. Vissa har ju antytt att VRF 2013 med U.D.O. var i “minsta” laget. Hur tänker ni inför 2014?
– Vi är medvetna om tankarna kring U.D.O. men tycker också att det var en lagom stor ”headliner” för att vara år ett. Vi höll oss inom budget och överlevde. Givetvis vet vi att vi måste skruva upp headlinernivån och kommer därför också att presentera två riktigt bra ”headliners” till 2014. Jag kan lova att ni inte blir besvikna.

Kan du ge oss någon föraning om vilken storlekskategori de två headliners ni önskar befinner sig i (skala t.ex.)?
– Båda två är riktigt stora. I min värld är båda ”drömbokningar”, men det behöver det ju inte vara för alla andra. Smaken är ju olika men jag kan garantera att båda ”headliners” är större än 2013.

Till 2014 erbjuder ni även camping. Är den i koppling till festivalområdet?
– Campingen kommer att vara i regi med vår samarbetspartner WIK Event och området ligger inom promenadavstånd från Vilundavallen. Givetvis kommer det finnas alternativ för de som inte önskar att promenera.
{youtube}Kujbka2zMnM{/youtube}
Förutom camping och två dagar, kommer ni ändra/förbättra något i utförandet till nästa år?
– Ja, området kommer se ut på ett annat sätt. Jag kan och vill tyvärr inte avslöja mer just nu, men jag lovar att förbättringarna kommer att vara till belåtenhet för alla.

På vilket sätt skiljer sig VRF från dagens andra festivaler?
– Att vi ger plats åt kända och mindre kända lokalförmågor, att vi prioriterar melodiös hårdrock och att vi är Sveriges mest centrala festival!
{youtube}F1_EFB1loMw{/youtube}
Vad hoppas ni uppnå med nästa års festival? Målsättningen?
– Etablera festivalen. Ingen ska undra vad vi står för eller hur vi jobbar. Vi ska skapa oss förutsättningar för att ta nya steg i utvecklingen av VRF.

Det har gått att läsa att volontärerna vid årets festival var mycket nöjda med VRF. varför tror du att de är det?
– För att vi tidigt klargjorde att dessa människor är superviktiga. Vi gjorde allt vi kunde och kommer göra allt vi kan för att de ska känna sig välkomna, att de ska vara sugna på att göra ett bra jobb och att de ska känna sig som ett team runt VRF. Detta ska bli ännu bättre 2014.
{youtube}XwOxYIoM00k{/youtube}
Hur många biljetter finns det till 2014 års festival? Hur många av dem är VIP?
– Låt oss säga så här: vi siktar på 5000 men… 300 VIP-biljetter finns till försäljning, men då ska man veta att dessa 300 kommer vara en del av ett VIP- område bestående av artister, sponsorer och VRF-crew. Ingen kommer att ångra att de köpt en VIP-biljett. Vi jobbar hårt på artisttillgängligheten inför 2014.

Kommer det även säljas endagarsbiljetter?
– Nej. Vi säljer 2-dagars i första hand och kan eventuellt tänka oss att kanske sälja i dörren i mån av plats. Det finns dock inga garantier och det kan bli bra tryck på biljetterna när vi avslöjar våra ”headliners”. Jag rekommenderar biljettköp i god tid.
{youtube}5yMwMR2CiLE{/youtube}
Vad är priserna på biljetter samt camping?
– 995 kr för 2-dagars, 1695 kr för VIP (endast 300 st.) och 300 kr per person för camping oberoende av om man tältar, har husvagn eller husbil.

Det är långt kvar, men hur har ni lyckats med bandbokningarna hittills?
– Bra. Vi har tackat nej till band som spelar på många andra ställen 2014 men i huvudsak har vi kunnat boka band högt upp på priolistan! Vi är jättenöjda.

Är någon headliner klar än? Hur länge kommer det dröja innan den första presenteras?
– Ja. Vi kommer att presentera en av dessa innan årsskiftet och den andra hyfsat tidigt 2014.
{youtube}SDdnpnGIh5k{/youtube}
Vad krävs för att ni ska lyckas “gå i mål” med nästa års festival?
– Klara budget, möjliggöra fortsättning 2015 och få lika bra respons som 2013.

Jag förstår att ni lägger ner hjärta och själ i denna festival och en ofantlig massa tid, vad är det som driver er?
– Det är en klyscha men kärleken till musiken. Vi är alla uppväxta i Väsby och sjukt stolta över vårt ursprung. All fantastisk respons från 2013 har givit oss luft under vingarna och vi gör allt för att sätta Väsby på kartan.

Ni flyttar tillbaka festivalen två veckor drygt i kalendern. Vad är tanken med det?
– Att i möjligaste mån kunna erbjuda en helg då det inte händer så mycket annat i Stockholm. Det är tufft att inte drunkna i bruset av allt annat. Vi tror också på en härlig och avslappnad semesterpublik och vi hoppas på en grym uppslutning.
{youtube}fwCA1VgPWuM{/youtube}
Till sist. Vad kan vi besökare förvänta oss av VRF 2014?
– Grym musik, nöjda artister och arrangörer och en exalterad publik.

Väsby Rock Festival arrangeras i Upplands Väsby (Vilundaparken) och det är 18-19 juli 2014 som ska markeras i kalendern. Nytt för i år är att festivalen kommer att äga rum under två dagar och att det kommer att finnas möjlighet till camping för de som så önskar. Totalt kommer Väsby Rock Festival att besökas av 25 band.

Klara band i bokstavsordning:

AT VANCE
COLDSPELL
DEGREED
DENIED
DEVIL’S TRAIN
DYNAMITE
HOUSE OF LORDS
HOUSE OF SHAKIRA
JOHNNY LIMA
JORN
MEAN STREAK
MUD & BLOOD
NUBIAN ROSE
PRIMAL FEAR
RAGE OF ANGELS
TNT  (återförening med Tony Harnell)

Mer info och biljetter: www.vasbyrockfestival.se/

vasby-poster-02-250

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link