VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
wt-tarja-paradise

WITHIN TEMPTATION: Sharon om den senaste videon och samarbetet med Tarja Turunen

wt-tarja-paradise
Som en liten aperitif inför den stora intervju som kommer närmare albumsläppet fick Rocknytt för en tid sedan en liten pratstund med WITHIN TEMPTATIONs frontkvinna SHARON DEN ADEL där vi lade fokus på den senaste succévideon PARADISE (WHAT ABOUT US?) som även gästades utav TARJA TURUNEN (ex-NIGHTWISH). Men vi får även en liten inblick i vad det kommande albumet HYDRA har att erbjuda.


Er senaste video har verkligen gjort storslam på Youtube. En miljon första vecka och som knappt en vecka senare hade ökat till två.


Sharon:
Det är helt galet. Men jag vill samtidigt säga att detta är den tveklöst bästa musikvideon som vi någonsin gjort då vi har haft ett grymt team bakom hela produktionen. Specialeffekterna är utom denna värld samtidigt som fansen har fått någonting som de väntat länge på: att de idag två mest framgångsrika sångerskorna inom hårdrocken figurerar i samma låt och video. Det har varit på gång tidigare men det har alltid kommit någonting emellan. Nu lyckades vi fullborda det hela till någonting fulländat. Jag känner mig oerhört lycklig gentemot det vi tillsammans har åstadkommit.


Det är en oerhört visuell video med, som du sade, en massa vackra specialeffekter. Berätta lite mer om budskapet. Vad vill du säga med videon men framförallt texten?

Sharon: Texten i sig handlar om någonting helt annat än vad själva videon gör. När vi skrev texten så var det mer om att vi borde respektera livet på ett annat sätt än vad många gör idag, men att vi samtidigt måste respektera att alla människor är individer som har sin egen personlighet något alla måste respektera om vår planet ska fungera i framtiden. Man kan säga att den handlar om olika beslut man tar, att man utövar olika slags religioner beroende på vilka slags förhållanden man kommer ifrån. Man kan säja att vår planet är ett individuellt paradis där varje individ själv sätter spadtaget och skapar sitt egna lilla paradis. Mitt paradis är i största sannorlikhet inte i närheten utav att likna ditt paradis. Där spelar återigen religionen ett stort avgörande då religion oftast är grunden till en människas värderingar gentemot livet.

Videon handlar mer om att två människor möts i en tid där allt liv på vår planet är mer eller mindre utplånat. All grönska är borta, alla typer utav folkslag och bohag är förintade. De två individerna som nästintill ser ut som soldater samlar ihop maskindelar för att bygga en ny maskin för att bringa tillbaka miljön på planeten. Sedan att det är två välklädda tjejer som figurerar i videon blir ju faktiskt en skön twist på det hela. (Skrattar). Det är en oerhört simpel sång med ett simpelt budskap som handlar om att vi borde vakna upp och blicka tillbaka i i tiden för att anamma hur vi levde när miljön på vår planet frodades.

{youtube}Dy6MpsDPKts{/youtube}

Hade du och Tarja överhuvudtaget träffats innan detta samarbete?

Sharon: Nej. Vårt första möte blev på inspelningsdagen. Vi hade haft en konversation via Skype en gång innan vilket blev till ett oerhört visuell känsloläge för oss båda. Vi hade aldrig träffats, men vi kände ändå en oerhört stark tilltro till varandra ju längre samtalet fortskred. Men jag tror vi kände att vi var två individer som befann sig i likadana situationer. Båda två axlar rollen som framgångsrika hårdrocksångerskor med ett enormt följe utav fans som vi båda visste skulle flyga upp i taket när nyheten om vårt samarbete blivit offentligt. Det fanns ingen tillstymmelse av någonting avvaktande och formellt i samtalet som det lätt kan göra när man för första gången för en konversation.

Samma känsla infann sig när vi väl på inspelningsdagen träffades på riktigt. Vi var som två fiskar som bara helt avslappnat flöt runt och allting föll bara på plats. Det visade sig att vi hade likasinnad humor, vi kände igen varandra när vi utbytte turnéanekdoter och mycket annat. Men jag tror att det har att göra med att vi härstammar rent artistiskt från samma miljö. Hon var med i NIGHTWISH och jag är frontperson i WITHIN TEMPTATION, två band som tillhör samma genre och samma stjärnstatus. Man kan säga att vi figurerar i likasinnade kulturer vilket jag tror blev till någonting avgörande i hur samarbetet utföll.

Den största skillnaden mellan dig och Tarja är väl era vokala bakgrunder då hon kommer från en skolad miljö och du själv är mer eller mindre självlärd?

Sharon: Exakt! Jag är helt och hållet självlärd och därav att vi har vitt skilda sound när vi sjunger. För mig har sång aldrig handlat om man är utbildad eller inte, utan det har mer handlat om hur man framför sin sång på det själsliga och hjärtliga planet. Jag provade på att sjunga en hel del operettstycken i skolan vilket kanske hjälpte mig på traven att bli den sångerska  jag är idag. Samtidigt skulle jag aldrig vilja gå tillbaka till att sjunga operett ur ett yrkesmässigt perspektiv. Men jag är oerhört glad över att jag som ung var inne på dessa spår under en kort period. Det blev en språngbräda till att öka min självkänsla som slutligen ledde mig in på den tyngre rockmusikens bana.

Därav att man kan höra en liten uns utav opera i ditt sätt att sjunga.

Sharon: Förmodligen så är detta orsaken. Men jag använder mig inte utav samma teknik när jag sjunger som Tarja gör. I och med att Tarja är skolad så har hon vissa grundtekniker som jag inte ens vet om. Within-Temptation-Hydra-250Jag levererar mer med ett normalt sätt att sjunga rock på som stundtals inhyser en klang utav operett.

Avslutningsvis, kan du berätta några detaljer om den kommande fullängdaren?

Sharon: Vad jag kan säga nu är att vi kommer att använda oss utav en del nya musikaliska begrepp samtidigt som vi även blickar bakåt de senaste sjutton åren. Det kommer att vara en del inslag utav rap, vi kommer att ha en del coola gästsångare på plattan och lite mer dansrytmer än vad vi använt oss av tidigare. Sedan har vi återintagit growl-sång som vi inte använt oss utav sedan debuten (”Enter” 1997). Man kan säga att den nya plattan är några steg in i det nya samtidigt som den tar stora kliv bakåt för att anamma sådant vi har gjort tidigare fast nu med en modernare touch.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter