Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
LIVERECENSIONER SRF
POPULÄRA LIVERECENSIONER SRF
INTERVJUER SRF
ALLA NYHETER
artillery
Foto: Jorge Pereira

Inför Sweden Rock 2022: Intervju med Artillery

Rocknytts intervjuserie “Inför Sweden Rock 2022” går vidare. Nästa band ut är danska Artillery där Rocknytts Mattias Högström fått ställa några frågor till bandets gitarrist Michael Stützer.

Danska Artillery är Skandinaviens ohotade kungar från den klassiska thrash-eran. Med sin kombination av ös, slagkraftighet och musikalitet är albumen “Fear of tomorrow” (1985), “Terror squad” (1987) och “By inheritance” (1989) kultklassiker som gjorde självaste Metallica till Artillery-fans. Bandet splittrades 1991 men har senare återvänt för hittills ytterligare sex album. Inte ens gitarristen och medgrundaren Morten Stützers död 2019 har knäckt Artillery som i dagarna är aktuella med sitt tionde studioalbum “X”.


Hej och välkomna till Sweden Rock.
Om jag inte har helt fel är detta Artillerys första spelning på festivalen. Vad har ni för förväntningar på festivalen?

Ja det är första gången som Artillery spelar på Sweden rock. Det är en av de spelningar vi ser fram mot mest i år. Vi har spelat på en Sweden Rock kryssning för många år sedan. 😊
Som ett hårdrockfan har jag varit på festivalen många gånger sedan 1998 så det är en festival jag älskar och jag har sett många bra band där genom åren.
Vi ser verkligen fram mot att äntligen få spela där.

För de som inte vet. Vilka är Artillery?

Artillery är ett melodiöst thrashband från Danmark. Vi är fem medlemmar och har inslag av 70 och 80-tals hårdrock insprängt i thrashen vi spelar.
Artillery har varit med sedan 1982 då vi släppte vår första demo och har hunnit släppa 10 album sedan dess.
Vårt första album “Fear of tomorrow” släpptes 1985 och det senaste “X” släpptes 2021 på Metal Blade.
Artillery har turnerat i Sydamerika och  Europa. Vi har gjort ströspelningar i USA/Kanada, Japan/Kina, Australien och har spelat på kryssningar som 70.000 Tons of Metal  och Barge to hell för att nämna några.

Vad kan fansen förvänta sig av er spelning? En mix av gamla och nya låtar? Hur tänker ni kring setlistan på en festivalspelning?

Vi kommer att spela låtar som firar våra 40 år inom metal. Några låtar från de tidiga albumen Fear of tomorrow och By Inheritance. Sedan blir det låtar från album som When Death Comes, The Face Of Fear och X. Helt enkelt så många låtar som vi hinner med att spela. 😊
Vi försöker alltid sätta ihop en setlista med låtar från så många skivor som möjligt. Låtar som passar in bra på en festival.

Vad har ni i Artillery haft för er under pandemin? Jag antar att ni är rätt taggade för att få komma ut och spela igen.

Vi har repat, skrivit nya låtar, spelat in nya skivan “X” och spelat några streamade shower samt ett par spelningar för sittande publik. Vi har försökt att ha så roligt som möjligt tillsammans så gott det nu har gått. Vi vill ut nu och spela på alla festivaler som har blivit inställda de senaste två åren. Vi är riktigt taggade.

Vad har ni för planer för bandet resten av året?

Vi har många inbokade spelningar, både egna och på festivaler som Sweden Rock, Copenhell, Mise Open air i Tyskland och vi är med på MTV´s Headbangers tour (med Whiplash och Violence) för att nämna några av dem. Nästa år ska vi tillbaka till Sydamerika och USA.
Vi kommer även att börja skriva nya låtar och ser över möjligheten att spela in ett livealbum.

Om du får tid att se några andra band på festivalen. Vilka vill du se i så fall?

Oj det är många jag skulle vilja se. Mercyful Fate, Megadeth, Accept, Sodom, Kingdom Come, Ten Years After, Praying Mantis, Baest och Overdrive för att nämna några få 😊

Vilken av era låtar är din favorit att spela live?

Det ändrar sig hela tiden men just nu är det The Face of Fear, The Almighty, Bombfood och Turn Up The Rage. Men jag älskar verkligen att spela alla våra låtar live 😊

Tack för att du tog dig tid och svara på frågorna. Jag ser verkligen fram mot att se er på festivalen.

Vi ser verkligen fram mot att få komma och spela för en massa fantastiska hårrocksfans. Vi ses där och tack för er support.

Artillery spelar lördag den 11 juni kl. 11.30 på Silja Stage.

Sweden Rock Festival äger rum i Norje, utanför Sölvesborg mellan den 8-11 juni. Klara band är Guns N’ Roses, Volbeat, In Flames, Nightwish, Mercyful Fate, Megadeth, Within Temptation, Accept, Saxon, Social Distortion, Dropkick Murphys, The Hellacopters, Opeth, Night Ranger, D-A-D, 10CC, Honeymoon Suite, Lee Aaron, Kingdom Come, Ten Years After, Saga, Praying Mantis, Walter Trout, Devin Townsend, Clawfinger, Hardcore Superstar, Raubtier, Amaranthe, Sonata Arctica, Kvelertak, Michael Monroe, Evergrey, Alestorm, Sodom, Nashville Pussy, Bombus, Witchcraft, Eluveitie, Orange Goblin, Freedom Call, Kadavar, Hällas, Victory, Rage, Ross The Boss, Eclipse, Satan Takes A Holiday, Bonafide, Grave, The Halo Effect, Belphegor, Nationalteaterns Rockorkester, Nestor, Eleine, VA Rocks, Månegarm, Narnia, Bomber, Magic Pie, Nile, Tiamat, Dirty Honey, Eric Gales och många fler.

 

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter